Έξι μπαχαρικά, «ασπίδα» για την υγεία μας. - Διαιτολόγος , Διατροφολόγος, Mynutrihealth , Κίτσος Ευάγγελος
Shares

Έξι μπαχαρικά, «ασπίδα» για την υγεία μας.

Έξι μπαχαρικά, «ασπίδα» για την υγεία μας.1mynutrihealth.gr Κίτσος Ευάγγελος Διατροφολόγος, ΔιαιτολόγοςΤα μπαχαρικά έχουν μοναδικό και υπέροχο άρωμα, περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, εμφανίζουν αντιγηραντικές ιδιότητες και πάνω απ όλα είναι νόστιμα.
Μια μικρή ποσότητα μπαχαρικών αρκεί να κάνει το φαγητό μας νοστιμότερο, αλλά και να ωφελήσει την υγεία μας, αφού απ’ ό,τι φαίνεται τα μπαχαρικά ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις του γήρατος και ταυτόχρονα κάνουν καλό σε περιπτώσεις υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αφού αποτρέπουν τη ζημιά που προκαλείται στους ιστούς από αυτό.
Πολλά μπαχαρικά έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, βοηθώντας στη χώνεψη και κάποια άλλα εμφανίζουν αντικαταθλιπτική δράση.
Θα αναφέρουμε έξι μπαχαρικά που πρέπει εντάξουμε στη διατροφή μας, αφού εκτός της γεύσης και των αρωμάτων τους, εμφανίζουν πολλά και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Κανέλα: Η κανέλα βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου και κάποια συστατικά της έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση. Βοηθά στη δυσπεψία, την υπέρταση, στους πονοκεφάλους, αλλά και στους πόνους περιόδου, ενώ κι όσοι πάσχουν από έλκος στομάχου και δωδεκαδάκτυλο απολαμβάνουν τα ευεργετικά της οφέλη. Μπορούμε να τη γευτούμε προσθέτοντας την με μέλι σε μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης.

Θυμάρι: Έχοντας ως μπροστάρη τη θυμόλη καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, ενώ η βιταμίνη Α που περιέχει βοηθά την όραση. Το θυμάρι συμβάλλει στην ισορροπία της αρτηριακής πίεσης, εμφανίζει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση και ενισχύει τα επίπεδα σιδήρου του οργανισμού μας, παρέχοντας σχεδόν το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης σιδήρου. Προσθέτουμε θυμάρι στην ομελέτα μας και απολαμβάνουμε το άρωμα που αφήνει στα αβγά.

Μαντζουράνα: Μπορούμε να φτιάξουμε τσάι με μαντζουράνα και να επωφεληθούμε των καταπραϋντικών της ιδιοτήτων όσον αφορά στομαχόπονους και γενικότερα το πεπτικό σύστημα. Το αποξηραμένο αυτό βότανο θεωρείται επίσης αποχρεμπτικό για παθήσεις του αναπνευστικού και ευεργετικό για το νευρικό βήχα.

Γαρίφαλο: Θυμίζει γεύση γιαγιάς στην κόκκινη σάλτσα, αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και στη ζύμη μπισκότων ή κέικ, για να τους χαρίσουμε λίγη από τη πικάντικη γλύκα του. Το γαρίφαλο περιέχει υψηλές ποσότητες ευγενόλης, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση και φαίνεται να δρα ενάντια σε καρκίνους του πεπτικού και σε φλεγμονές των αρθρώσεων.

Φασκόμηλο: Τα φύλλα του έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες, ενώ λόγω των οιστρογονικών ιδιοτήτων που θεωρείται ότι έχει, προτείνεται και για τη ρύθμιση του κύκλου των γυναικών. Το προσθέτουμε στην αγαπημένη μας συνταγή σάλτσας και θα εκπλαγούμε ευχάριστα από το άρωμα, τη γεύση και τα οφέλη του.

Ρίγανη: Βασικό συστατικό της χωριάτικης σαλάτας, με το άρωμα και τη γεύση της, να συμπληρώνουν τη γεύση της σαλάτας. Η αντιοξειδωτική της δράση είναι πολύ ισχυρή, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, β-καροτίνης και σιδήρου. Η δράση της επεκτείνεται εκτός από την αντιγήρανση και στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Μπορούμε επίσης να την προσθέσουμε στο κρέας, στην πίτσα ή σε λίγο μαύρο ψωμί με λάδι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares

Χρησιμοποιούμε τα cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα σας δώσουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.