Επιδρά η διατροφή στην οσμή του σώματος μας; 

Επιδρά η διατροφή στην οσμή του σώματος μας;

Επιδρά η διατροφή στην οσμή του σώματος μας; 

 

Οι περισσότεροι μπορεί να έχουμε παρατηρήσει κατά καιρούς, ότι τόσο η  αναπνοή μας είναι δυσάρεστη όσο και ότι το σώμα μας μυρίζει άσχημα. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και ένας από αυτούς είναι και η διατροφή μας. 

Δυσάρεστη αναπνοή: 

Ο βασικός παράγοντας που οδηγεί σε δυσάρεστη αναπνοή, είναι η μείωση παραγωγής σάλιου. Φαινόμενο συνηθισμένο σε ανθρώπους που παραλείπουν γεύματα ή κάνουν δίαιτα, καθώς η μη μάσηση τροφής μειώνει την παραγωγή σάλιου. Δυσάρεστη αναπνοή προκαλείται επίσης μετά από κατανάλωση τροφών όπως κρεμμύδια, σκόρδα, «βαριά» φαγητά, τυριά, κάρυ, μπαχαρικά, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών καθώς και λόγω ελάχιστης κατανάλωσης νερού. 

Διατροφική αντιμετώπιση δυσάρεστης αναπνοής:

  •  Καταναλώνουμε λιγότερο κρέας.
  •  Αποφεύγουμε τροφές και ποτά που ευνοούν το πρόβλημα.
  •  Τρώμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  •  Καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες νερού, ώστε να μην μένει στεγνό το στόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Κακοσμία του σώματος: 

Αρκετοί υποστηρίζουν πως η κακοσμία του σώματος, είναι απόρροια του ιδρώτα μας. Όμως ο ιδρώτας από μόνος του είναι άοσμος και υπηρετεί μία φυσιολογική λειτουργία που βοηθά το σώμα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Τα βακτήρια που υπάρχουν στο δέρμα διαλύουν τον ιδρώτα στα συνθετικά του μέρη και δημιουργούν παραπροϊόντα και αυτά αποτελούν τη πηγή της κακοσμίας. 

Άλλοι παράγοντες, πέραν της εφίδρωσης, που μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία είναι, η ύπαρξη διαιτητικής ανισορροπίας σε μαγνήσιο και σε ψευδάργυρο, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, καθώς και η κατανάλωση ορισμένων τροφών που ευνοούν την κακοσμία. 

Τροφές που ευνοούν την κακοσμία σώματος: 

  • Το κόκκινο κρέας. Άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος έχουν έντονη μυρωδιά στο σώμα τους.
  • Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που είναι «φτωχά» σε φυτικές ίνες. Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί χορτοφάγοι έχουν μία χαρακτηριστική μυρωδιά σώματος, παρόλο που δεν καταναλώνουν καθόλου κρέας. Αυτό μπορεί να συμβεί αν η διατροφή του χορτοφάγου είναι πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Τα αυγά, το ψάρι και τα όσπρια είναι πλούσια σε χολίνη κι όταν καταναλώνονται από άτομα που δεν την μεταβολίζουν, μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες οσμές.
  • Η μεγάλη κατανάλωση καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και ανθρακούχων ποτών.
  •  Οι τηγανητές τροφές και γενικότερα οι λιπαρές τροφές.
  • Το σκόρδο και το κρεμμύδι.
  •  Τα μπαχαρικά και το κάρυ. 

Αντιμετώπιση της κακοσμίας του σώματος: 

Για να αντιμετωπίσουμε διατροφικά τη κακοσμία του σώματος πρέπει να κάνουμε ορισμένες διατροφικές αλλαγές στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. 

Αρχικά πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και άλλων λιπαρών τροφών και να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας σε ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε λαχανικά, στα οποία συναντούμε πληθώρα βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών που ευνοούν την κάθαρση του σώματος από τις τοξίνες. 

Καλό είναι επίσης να καταναλώνουμε πολλά φρούτα και να αντικαταστήσουμε τα ροφήματα πλούσια σε καφεΐνη(καφές, τσάι) και τα ανθρακούχα και αλκοολούχα ποτά, με φυσικούς χυμούς, έτσι ώστε το σώμα μας να είναι  επαρκώς ενυδατωμένο.

Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Κάλο είναι να αντικαταστήσουμε τη λευκή ζάχαρη με στέβια, αλλά και μέλι το οποίο συντελεί και στον καθαρισμό του αίματος. Καλό είναι επίσης να αντικαταστήσουμε τα επεξεργασμένα δημητριακά με ολικής αλέσεως. 

Από το καθημερινό μας διαιτολόγιο καλό είναι επίσης, να αποφεύγουμε τροφές όπως: τα σκόρδα, τα κρεμμύδια και τα μπαχαρικά και να δώσουμε προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος. Προτιμάμε την κατανάλωση βραστών και ψητών τροφών και όχι τηγανητών. 

Τροφές έναντι της κακοσμίας: 

Τα αρωματικά φυτά μπορούν να αντιμετωπίσουν με μεγάλη επιτυχία το πρόβλημα της κακοσμίας του σώματος. Η κατανάλωση μαϊντανού, σέλινου και δυόσμου μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ισχυρών μυρωδιών. Βοτανολόγοι αναφέρουν ότι πίνοντας ένα φλιτζάνι φασκόμηλο ημερησίως μπορεί να μειωθεί η έκκριση ιδρώτα. 

Συμπληρώματα  διατροφής για την αντιμετώπιση της κακοσμίας: 

  • Χλωροφύλλη: λήψη 1-2 δισκίων ημερησίως με κάθε γεύμα.
  • Μαγνήσιο: λήψη συμπληρώματος ή αύξηση με την διατροφή.
  • Βιταμίνη Α: λήψη συμπληρώματος ή αύξηση με την διατροφή.
  • Ψευδάργυρος: λήψη συμπληρώματος ή αύξηση με την διατροφή. 
Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend