κάρυ, ένα μπαχαρικό με δράση ενάντια του καρκίνου

Κάρυ, ένα μπαχαρικό με δράση ενάντια του καρκίνου

Κάρυ, ένα μπαχαρικό με δράση ενάντια του καρκίνου

 

Με τον όρο κάρυ, περιγράφουμε το σύνολο των καρυκευμάτων της ευρύτερης κατηγορίας συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή, τον τέρμινθο, την κουρκουμίνη, το κόκκινο πιπέρι, τον κόλιανδρο και το κύμινο.

Στα Πακιστανικά και στα Ινδικά η λέξη χρησιμοποιείται για τα ορεκτικά πιάτα και τις σος που πλαισιώνουν το κυρίως πιάτο. Τα φαγητά με κάρυ είναι διαδεδομένα στις περισσότερες ασιατικές κουζίνες, όπως η Ταϊλανδέζικη, η Ιαπωνική, η Ινδική, η Πακιστανική, η Κινέζικη, η Ινδονησιακή, η Ιρανική, η Μαλαισιανή και η Βιετναμέζικη.

Μελέτες που διεξήχθησαν σε Ιρλανδία και Πολωνία, επιβεβαίωσαν την υπόθεση ότι η κουρκουμίνη, το πιο διαδεδομένο συστατικό του κάρυ(του δίνει το χαρακτηριστικό κίτρινο του χρώμα)έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και μέσω αναπάντεχων μηχανισμών η κουρκουμίνη προάγει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων σε περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου. Τα ευρήματα των μελετών υποστηρίζουν ότι η κουρκουμίνη ξεκίνησε τη δράση της μέσα σε 24 ώρες, προκαλώντας έκκριση ουσιών από τα καρκινικά κύτταρα οδηγώντας τα στο να αυτοαποδομηθούν ή αυτομεταβολιστούν.

Μπορεί λοιπόν η επιστημονική κοινότητα να στραφεί πλέον στη χρήση της κουρκουμίνης σαν συστατικό της φαρμακευτικής αγωγής για την καταπολέμηση του καρκίνου του οισοφάγου, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες, έτσι ώστε να διευκρινιστεί και ο ακριβής μηχανισμός αποδόμησης των καρκινικών κυττάρων.

Η απόπτωση είναι η συνηθέστερη μορφή θανάτου ενός κυττάρου και προκαλείται από έναν μηχανισμό που ελέγχεται από πρωτεΐνες του ίδιου του κυττάρου και αποτελεί ουσιαστικά το μηχανισμό αυτοκτονίας ενός γερασμένου κυττάρου.

Στις μελέτες επίδρασης της κουρκουμίνης στα καρκινικά κύτταρα, ο θάνατός τους δεν προκαλούνταν σε καμία περίπτωση από αυτοκτονία, αλλά προάγονταν από κυτταρικό σήμα και δεν σχετιζόταν με πρωτεϊνικής φύσεως σήμα απόπτωσης.

Ο καρκίνος του οισοφάγου αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, σκοτώνοντας περίπου 7.800 άτομα στη Μεγάλη Βρετανία ετησίως. Λιγότερο από 20% των ασθενών που θα διαγνωστούν με καρκίνο του οισοφάγου ζουν για πάνω από 5 χρόνια. Από τη δεκαετία του 70 μέχρι σήμερα οι θάνατοι από καρκίνο του οισοφάγου έχουν αυξηθεί κατά 50%, ενώ η αύξηση αυτή φαίνεται να συσχετίζεται και με τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και με τον επιπολασμό της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Τα παραπάνω δεδομένα καθιστούν επιτακτική ανάγκη την εύρεση ενός φυσικού προϊόντος το οποίο θα βοηθά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του οισοφάγου.

Σε παλαιότερες μελέτες η κουρκουμίνη είχε επιδείξει αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τον ανθρώπινο οργανισμό από κρυολογήματα και ιώσεις, ενώ από την αρχαιότητα ακόμα, χρησιμοποιήθηκε για επούλωση τραυμάτων και θεραπεία φλεγμονών. Σήμερα οι επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν τις παραπάνω ευεργετικές επιδράσεις. Αποτελέσματα επιστημονικών μελετών έχουν καταδείξει πιθανή δράση της κουρκουμίνης στην πτώση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα προστατεύοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις και δρώντας ως προγνωστικός παράγοντας στεφανιαίας νόσου.

Εκτός των πιθανών θεραπευτικών ιδιοτήτων αναφορικά με τον καρκίνο του οισοφάγου, κάποιες μελέτες υποστηρίζουν και την προληπτική αντικαρκινική δράση της κουρκουμίνης στον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Στις μελέτες αυτές έχουν συγκριθεί τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνων σε πληθυσμούς με χαμηλή κατανάλωση κάρυ και σε πληθυσμούς με πολύ υψηλές προσλήψεις κορκουμίνης μέσω της σχεδόν καθημερινής χρήσης κάρυ στο μαγείρεμα.

Παλαιότερες επιδημιολογικές μελέτες σε παιδιά είχαν δείξει ότι στην Ασία τα ποσοστά εμφάνισης λευχαιμίας ήταν σημαντικά μικρότερα σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες όπου η λευχαιμία αποτελεί τη βασικότερη αιτία παιδικών θανάτων. Τα αποτελέσματα αυτά συσχετίστηκαν με αυξημένη κατανάλωση κάρυ στις Ασιατικές χώρες.
Κάποιες ερευνητικές ομάδες της Αμερικής πριν από λίγα χρόνια μελέτησαν την επίδραση της κουρκουμίνης σε πειραματόζωα με σκοπό την πρόληψη του Alzheimer. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, μιας και η κουρκουμίνη φάνηκε να μπλοκάρει το σχηματισμό αμυλοειδών ινών που συνθέτουν τις πλάκες της νόσου Alzheimer.

Είναι πολλές οι επιστημονικές μελέτες που έχουν παρουσιάσει πολλές πιθανές θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης κάρυ στον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικά στην καταπολέμηση του καρκίνου του οισοφάγου, η ουσία κουρκουμίνη που περιέχεται στο κάρυ μπορεί να παίζει σπουδαίο ρόλο. Οι μελέτες που θα διεξαχθούν τα επόμενα χρόνια είναι και αυτές που θα καθορίσουν τελικά τη χρήση του κάρυ(κουρκουμίνης) για το όφελος την ανθρώπινης υγείας.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend