Παπάγια, ένα τροπικό φρούτο με μεγάλη θρεπτική αξία

Παπάγια, ένα τροπικό φρούτο με μεγάλη θρεπτική αξία

Παπάγια, ένα τροπικό φρούτο με μεγάλη θρεπτική αξία

 

Η παπάγια(papaya, είναι ο καρπός του φυτού Carica papaya, του γένους Καρική-Carica). Αποτελεί ιθαγενές φυτό των τροπικών χωρών της Αμερικής. Η καλλιέργεια  του γίνονταν στο Μεξικό πολλούς αιώνες πριν την έλευση των κλασικών μεσοαμερικανικών πολιτισμών.

Είναι ώριμη όταν μαλακώσει(όπως το ώριμο αβοκάντο ή και πιο μαλακή) και η φλούδα της έχει χρώμα ώχρας προς πορτοκαλί. Η γεύση της προσιδιάζει σε εκείνη του ροδάκινου και του ανανά.

Η ώριμη παπάγια τρώγεται συνήθως ωμή, χωρίς τη φλούδα ή τα κουκούτσια. Η άγουρη μπορεί να φαγωθεί μαγειρεμένη, ειδικά σε κάρι, σαλάτα και σιγοβρασμένη. Τόσο η άγουρη όσο και η ώριμη είναι πλούσια σε ένα ένζυμο, που ονομάζεται παπαΐνη, μια πρωτεάση, που έχει τη δυνατότητα να διαλύει τις σκληρές ίνες του κρέατος. 

Όπως όλα τα εξωτικά φρούτα, έτσι και αυτό, οι περισσότεροι το έχουν συνδυάσει στο μυαλό τους μόνο με τις καλοκαιρινές διακοπές και τα κοκτέιλ, όμως, έχει και μοναδικές ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητες και αξίζει να βάλουμε την παπάγια στην διατροφή μας.

  • Βοηθά την υγεία του δέρματος, στην αντιμετώπιση της ακμής και τον καθαρισμό των φραγμένων πόρων. Περιέχει ένζυμα που συμβάλλουν στην αποσύνθεση των νεκρών κυττάρων, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται πιο φρέσκο και λαμπερό.
  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθώντας στη μείωση της χοληστερόλης, αλλά και τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Περιέχει ένζυμα που προάγουν τη μείωση της οξείδωσης της χοληστερόλης, η οποία με τη σειρά της βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων.
  • Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει βοηθούν στον έλεγχο της πρόωρης γήρανσης.
  • Οι σπόροι της έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, καταπολεμώντας τα εντερικά παράσιτα.
  • Βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην πέψη. Το ένζυμο παπαΐνη που περιέχει είναι ένα πεπτικό ένζυμο που βοηθά στην φυσική πέψη.
  • Ο χυμός της βοηθά στη θεραπεία λοιμώξεων του παχέος εντέρου καθαρίζοντας το πύον και τη βλέννα από αυτό.
  • Είναι ένα φρούτο με λίγες θερμίδες αλλά μεγάλη θρεπτική αξία και αποτελεί μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.
  • Η τακτική κατανάλωση της από εγκυμονούσες, βοηθά στη θεραπεία της πρωινής ναυτίας και αδιαθεσίας.
  • Περιέχει αντιφλεγμονώδη ένζυμα που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνων από αρθρίτιδα, οίδημα και οστεοπόρωση, ενώ διαθέτει και αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας στην πρόληψη πυρετού, κρυολογήματος και γρίπης.
  • Τέλος, σαμπουάν που περιέχουν εκχύλισμα παπάγιας είναι πιο αποτελεσματικά στον περιορισμό της πιτυρίδας.
Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend