Πιπερόριζα(τζίντζερ), μια ρίζα με οφέλη για την υγεία μας

Πιπερόριζα(τζίντζερ), μια ρίζα με οφέλη για την υγεία μας

Πιπερόριζα(τζίντζερ), μια ρίζα με οφέλη για την υγεία μας

 

Η πιπερόριζα ή τζίντζερ(παλαιότερη ελληνική ονομασία ζιγγίβερη ή ζιγγίβερις) είναι η ρίζα του φυτού Zingiber officinale(Ζιγγίβερις η φαρμακευτική) η οποία χρησιμοποιείται στην ιατρική αλλά και ως μπαχαρικό στο φαγητό ή ως εξωτική λιχουδιά. Το είδος αυτό δίνει το όνομα στην ομάδα φυτών Zingiberaceae, της οποίας άλλα γνωστά μέλη είναι το καρδάμωμο(κακουλέ), ο κουρκουμάς(κιτρινόριζα), η γκαλάνγκα κλπ.
Η καλλιέργεια της πιπερόριζας ξεκίνησε αρχικά στη Νότια Ασία(αποτελεί απαραίτητο συστατικό της ινδικής, ιαπωνικής και κινεζικής κουζίνας) αλλά είναι διαδεδομένη και στην Ανατολική Αφρική και επίσης στην Καραϊβική. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, την ιατρική και στην αρωματοποιία, ενώ παράλληλα χρησιμοποείται και για λατρευτικούς σκοπούς.

Σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας η φρέσκια πιπερόριζα είναι ένα από τα κύρια συστατικά στην προετοιμασία φαγητών με λαχανικά και φακές. Η πιπερόριζα αποξηραμένη και αλεσμένη, σε μορφή σκόνης, χρησιμοποιείται επίσης σε τοπικά φαγητά. Φρέσκια και αποξηραμένη πιπερόριζα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε καφέ ή τσάι, ιδιαίτερα το χειμώνα.
Στην Ινδία είναι ένα από τα βασικά συστατικά σε μίγματα μπαχαρικών, όπως το κάρυ και το γκαράμ μασάλα. Στο Μπανγκλαντές η φρέσκια πιπερόριζα σε κομμάτια χρησιμοποιείται ως βάση σε φαγητά με κρέας, όπως κοτόπουλο, μαζί με κρεμμυδάκια και σκόρδο.

Στην Κίνα κομμένη πιπερόριζα σε φέτες ή ολόκληρη χρησιμοποιείται σε μεζέδες με ψάρια και κρέας, ενώ χρησιμοποιείται και στην παρασκευή τσαγιού με βότανα. Οι κινέζικες μπομπονιέρες γίνονται με ζαχαρωμένη πιπερόριζα. Στην Ιαπωνία η πιπερόριζα συμπληρώνει φαγητά από τόφου και νουντλς, αλλά στο τσουκεμόνο(ιαπωνικό τουρσί) το ιαπωνικό γκάρι είναι τουρσί από πιπερόριζα.
Στην Κορέα χρησιμοποιείται η πιπερόριζα στο παραδοσιακό φαγητό κίμτσι.

Οι Άραβες αποκαλούν την πιπερόριζα “ζανχαμπίλ” και σε κάποιες περιοχές της Μέσης Ανατολής χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στο τσάι και στο γάλα. Στην Αραβική κουζίνα χρησιμοποιείται συχνά σε μίγματα μπαχαρικών.
Στην δυτική κουζίνα η πιπερόριζα χρησιμοποιείται κυρίως σε παρασκευή ροφημάτων, γλυκών(μπισκότα πιπερόριζας ή κέικ) και καρυκευμάτων.

Στην Γαλλία παρασκευάζεται λικέρ με πιπερόριζα, ενώ στην Αγγλία η πιπερόριζα χρησιμοποιείται στη παρασκευή είδους κρασιού το οποίο ονομάζεται «πράσινο κρασί πιπερόριζας» και πωλείται παραδοσιακά σε πράσινα μπουκάλια. Η πιπερόριζα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στην παρασκευή ζεστού καφέ ή τσαγιού.
Στη Γερμανία και στην Αυστρία χρησιμοποιείται σε μπισκότα, όπως τα λεμπκούχεν, ζαχαρωμένη σε καραμέλες, σε ζεστά ροφήματα, όπως σε τσάι πιπερόριζας στο οποίο συχνά προστίθεται κατά τη βράση κανέλα ή και πορτοκάλι, αλλά και σε λικέρ και ποτά ειδικά το χειμώνα, όπως στο παραδοσιακό Glühwein.

Στην Καραϊβική τέλος, η πιπερόριζα είναι διάσημο μπαχαρικό για μαγειρική αλλά και για τη δημιουργία εποχιακών ποτών όπως το σορέλ κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.
Βασικό ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, η οποία όταν μαγειρευτεί, αποκτά ένα πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Εκτός, όμως, από τη γεύση και το άρωμα που δίνει στα φαγητά, το τζίντζερ έχει και μεγάλη θρεπτική αξία.
Αποτελείται σε ποσοστό 80% περίπου από νερό. Περιέχει κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του.

 

Θρεπτική αξία πιπερόριζας(ανά 100γρ)

Ενέργεια: 80 kcal
Λιπαρά: 0,75γρ
Yδατάνθρακες: 18γρ
Φυτικές ίνες: 2γρ
Πρωτεΐνες: 1,8 γρ
Mαγνήσιο: 43mg
Kάλιο: 415mg
Φώσφορος: 34mg
Aσβέστιο: 16mg
Nάτριο: 13mg
Bιταμίνη C: 5mg
Φυλλικό οξύ: 11μg

 

Οφέλη για την υγεία

Στην Κίνα η πιπερόριζα χρησιμοποιείται εδώ και 2000 χρόνια για τη βελτίωση στομαχικών διαταραχών και για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα αιθέρια έλαιά, καθώς και άλλα συστατικά της, προσδίδουν ορισμένες από τις πολύτιμες ιδιότητές της, μερικές από αυτές είναι:

  • Αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες.
  • Mειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
  • Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου.
  • Εμφανίζει επουλωτική δράση.
  • Bοηθά στην καλή χώνεψη.
  • Καταπολεμά τη ναυτία.
  • Τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου.
  • Έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση.
  • Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η πιπερόριζα βοηθά στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων. Απαιτούνται βέβαια, ακόμη περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση των πιθανών της δράσεων στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

 

Κατανάλωση

H χαρακτηριστική γεύση της πιπερόριζας νοστιμίζει φαγητά, σάλτσες, γλυκά, ροφήματα και κοκτέιλ ποτών. Mπορούμε να την καταναλώσουμε ωμή, αλλά και μαγειρεμένη.
Πιπερόριζα(τζίντζερ) θα βρούμε στην αγορά σε διάφορες μορφές, όπως σε ρίζα, σε σκόνη(μπαχαρικό από αποξηραμένη πιπερόριζα), σε σιρόπι, σε αιθέριο έλαιο, σε κάψουλα και σε βάμμα.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend