Το παιδί μου είναι δυσκοίλιο, υπάρχει διατροφική αντιμετώπιση;

Το παιδί μου είναι δυσκοίλιο, υπάρχει διατροφική αντιμετώπιση;

Το παιδί μου είναι δυσκοίλιο, υπάρχει διατροφική αντιμετώπιση;

 

Αρκετοί είναι οι γονείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την επισκεψιμότητα των παιδιών τους στην τουαλέτα. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι πόσο συχνά το παιδί αφοδεύει, αλλά πόσο εύκολη είναι η διαδικασία της κένωσης. Όταν ένα παιδί είναι δυσκοίλιο τότε, τα κόπρανα είναι σκληρά και η διαδικασία της αφόδευσης προκαλεί δυσκολία, ταλαιπωρία, ακόμα και πόνο, ενώ αποτελεί σαφώς μια δυσάρεστη εμπειρία για το παιδί.

Στην περίπτωση που ένα παιδί επισκέπτεται λιγότερες από 3-4 φορές την εβδομάδα την τουαλέτα, είναι αρκετά πιθανό να προσλαμβάνει μικρές ποσότητες φυτικών ινών από τις τροφές του. Όταν αυτός ο ρυθμός επισκεψιμότητας στην τουαλέτα συνεχιστεί και στη μετέπειτα ζωή, τότε υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εκδήλωσης αιμορροΐδων, κολικών, εκκολπωμάτωσης ή ακόμα και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Διατροφική λύση της δυσκοιλιότητας μπορεί να αποτελέσει η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες. Τα τρόφιμα αυτά είναι τα ακόλουθα: φρούτα με τη φλούδα τους, λαχανικά, όσπρια, όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης(δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κουάκερ, κριθάρι, καστανό ρύζι και ζυμαρικά).

Καταναλώνοντας το παιδί τα τρόφιμα που αναφέραμε, αυξάνει τον όγκο των κοπράνων του και η μετακίνησή τους στο έντερο γίνεται πιο εύκολα μειώνοντας τις πιθανότητες κατακράτησής τους σε διάφορα σημεία του.
Kαλό είναι λοιπόν, να δοκιμάσουμε ποικιλία τροφίμων, για να διαπιστώσουμε ποια από τα βασικά τρόφιμα, όπως τα πλούσια σε φυτικές ίνες(δημητριακά πρωινού, κριθαρένιο παξιμάδι, φρούτα και λαχανικά) είναι πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, για να τα συμπεριλάβουμε στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού.

Πρέπει να αναφέρουμε όμως, ότι στα παιδιά πολύ μικρής ηλικίας είναι σημαντική η σωστή και ισορροπημένη πρόσληψη φυτικών ινών, αφού υπερβολική πρόσληψη τους μπορεί να προκαλέσει διάρροια και κοιλιακά άλγη.
Η αύξηση της πρόσληψης υγρών και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό την ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Διατροφικές επιλογές για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να ξεπεράσει ή να μειώσει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας είναι οι ακόλουθες:
• Πίτουρο(ακατέργαστο πίτουρο σιταριού, αναποφλοίωτο ρύζι)
• Δημητριακά ολικής άλεσης
• Αλεύρι ολικής άλεσης
• Ψωμί ολικής άλεσης
• Ζυμαρικά ολικής άλεσης
• Κουάκερ, Κριθάρι
• Όσπρια, φασολάκια φρέσκα, ξηροί καρποί
• Φρούτα(ακτινίδια, σύκα, δαμάσκηνα, πορτοκάλια)
• Αποξηραμένα φρούτα, μούρα
• Φυτά με υπόγειο βλαστό(πατάτες, καρότα)
• Φυλλώδη λαχανικά(σπανάκι, μπρόκολο)

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend