Αμύγδαλα η τροφή «φύλακας άγγελος» για την καρδιά μας

Αμύγδαλα η τροφή «φύλακας άγγελος» για την καρδιά μας

Αμύγδαλα η τροφή «φύλακας άγγελος» για την καρδιά μας

 

Οι ξηροί καρποί(ωμοί και ανάλατοι) έχουν υψηλή διατροφική αξία όταν τους έχουμε στην καθημερινή μας διατροφή και κυρίως τα αμύγδαλα.

Το αμύγδαλο είναι ο καρπός της αμυγδαλιάς . Το εξωκάρπιο έχει χρώμα γκριζοπράσινο και είναι χνουδωτό.

Στο εσωτερικό του υπάρχει ο πυρήνας, ένας ξυλώδης φλοιός και μέσα σε αυτό ένα ή δύο σπέρματα που είναι και αυτά που χρησιμοποιούνται για τροφή ή επεξεργασία.

Ανάλογα με την ποικιλία του δέντρου, τα σπέρματα είναι γλυκά ή πικρά.

Τα αμύγδαλα περιέχουν 25-40% αμυγδαλέλαιο, που χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία, την κοσμετολογία και στην αρωματοποιία.

Σε πολλά κράτη χρησιμοποιούνται για την ίαση από νευρικές και διατροφικές ανωμαλίες καθώς και για την πρόληψη του καρκίνου.

Σε ορισμένες χώρες η αμυγδαλιά-νάνος καλλιεργείται και ως διακοσμητικό φυτό.

Μπορούν να φαγωθούν ωμά ή ψημένα και αλατισμένα.

Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Χετταίοι, οι Ρωμαίοι και οι Ευρωπαίοι τον Μεσαίωνα τα χρησιμοποιούσαν και στην μαγειρική, κάτι που γίνεται ακόμα και σήμερα.

Επίσης καβουρντισμένα και τριμμένα, λιωμένα ή και ολόκληρα χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική.

Στην Ελλάδα γνωστά γλυκά που παρασκευάζονται με βάση τα αμύγδαλα είναι τα αμυγδαλωτά.

Επίσης τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη γέμιση σοκολάτας.

Η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη ανέρχεται στο 18%.

Αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης με σημαντική αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει τον οργανισμό μας από πολλές εκφυλιστικές ασθένειες.

Επίσης περιέχουν σημαντική ποσότητα μαγνησίου και ασβεστίου, δυο μέταλλων που είναι απαραίτητα σε αρκετές λειτουργικές διεργασίες του σώματος όπως η μυϊκή συστολή, η καρδιακή λειτουργία και άλλες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες, που είναι σημαντικές για τη ρύθμιση της απορρόφησης λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, όπως επίσης και την καλή λειτουργία του παχέος εντέρου.

Αν και τα αμύγδαλα όπως και οι υπόλοιποι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος συμβάλλουν στην προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σε μια ερευνητική μελέτη συγκρίθηκαν οι επιδράσεις δυο ειδών δίαιτας με αμύγδαλα, με μια δίαιτα κατάλληλη για τη μείωση της χοληστερόλης (step I), σε σχέση με την επίδρασή τους στα επίπεδα λιποπρωτεϊνών.

Τα άτομα της έρευνας χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, όπου η πρώτη ομάδα εφάρμοσε τη δίαιτα (step I) η οποία δεν περιείχε αμύγδαλα.

Η δεύτερη ομάδα εφάρμοσε μια δίαιτα με 10% περιεκτικότητα σε αμύγδαλα και η τρίτη μια δίαιτα με 20% περιεκτικότητα σε αμύγδαλα.

Και οι τρεις δίαιτες είχαν το ίδιο συνολικό ποσοστό λίπους ανά ημέρα και είχαν διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα στις μετρήσεις των λιποπρωτεϊνών έδειξαν ότι η δίαιτα με το υψηλότερο ποσοστό σε αμύγδαλα (20%), μείωσε τη συνολική χοληστερόλη κατά 4,4% την LDL χοληστερόλη κατά 7%, ενώ αντίθετα αύξησε τη λεγόμενη ‘καλή’ χοληστερόλη κατά 1,7%.

Βάση των παραπάνω δεδομένων συμπεραίνουμε πως η συστηματική κατανάλωση αμυγδάλων στην καθημερινή μας διατροφή όταν γίνεται στην κατάλληλη ποσότητα και με τους ανάλογους συνδυασμούς, μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός υγιούς λιπιδαιμικού προφίλ και επομένως στην πρόληψη πολλών καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend