Ελληνικός καφές, κάνει καλό ή κακό η κατανάλωση του;

Ελληνικός καφές, κάνει καλό ή κακό η κατανάλωση του;

Ελληνικός καφές, κάνει καλό ή κακό η κατανάλωση του;

 

Στις μέρες μας βομβαρδιζόμαστε από μεγάλη ποικιλία ειδών καφέ(γαλλικός, εσπρέσο, νες, λάτε, καπουτσίνο κλπ), όμως ο μακράν αγαπημένος καφές μας είναι ο ελληνικός.

Προτιμάμε τον ελληνικό καφέ γιατί είναι ένα ευχάριστο ρόφημα το οποίο συχνά συνοδεύει τις κοινωνικές μας εκδηλώσεις, μας κρατάει συντροφιά σε διάφορες φάσεις της καθημερινότητάς μας, όπως κάποια επίσκεψη σε φιλικό σπίτι ή στη δουλειά.

Επίσης καταναλώνοντας ελληνικό καφέ ωφελούμαστε των ιδιοτήτων της καφεΐνης στον οργανισμό μας, όπως είναι η ενίσχυση των σωματικών και διανοητικών λειτουργιών, οι οποίες μας βοηθούν να φέρουμε εις πέρας με περισσότερη ενέργεια μια εργασία ή και να ανταπεξέλθουμε πιο καλά στις υποχρεώσεις μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Κάνει όμως καλό ή κακό στην υγεία μας;

Μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ως δείγμα τον ηλικιωμένο πληθυσμό της Ικαρίας έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν κυρίως ελληνικό καφέ κατά μέσο όρο καθημερινά στη διάρκεια της ζωής τους, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, από όσους κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.

Η ενδοθηλιακή λειτουργία συνδέεται άμεσα με την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και είναι δείκτης πιθανότητας καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μία ακόμα θετική επίδραση σε όσους έπιναν κυρίως ελληνικό καφέ, είναι ότι είχαν μεγαλύτερο προστατευτικό αποτέλεσμα από όσους κατανάλωναν άλλου είδους καφέ.

Το παραπάνω δεδομένο που προέκυψε από τη μελέτη είναι σημαντικό γιατί αναδεικνύει τις ευεργετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει ο ελληνικός καφές στην καρδιαγγειακή υγεία.

Αυτό ενισχύεται από το γεγονός πως οι κάτοικοι της Ικαρίας είναι από τους μακροβιότερους πληθυσμούς σε παγκοσμίως.

Η μελέτη αυτή επίσης κατάφερε να αιτιολογήσει το ευεργετικό αποτέλεσμα του ελληνικού καφέ στην λειτουργία των αγγείων, βάσει στοιχείων προηγούμενων μελετών.

Όπως αυτές αναφέρουν, ο καφές μπορεί να έχει κάποιες ευεργετικές επιδράσεις οι οποίες συνδέονται με την υγεία της καρδιάς, όπως είναι η βελτίωση της ανοχής στη γλυκόζη, η υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά αντιοξειδωτικά και η άμεση επίδραση που έχει στην παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο συμβάλλει στην ομαλή κινητικότητα των αγγείων.

Οι έρευνες που έχουν γίνει γύρω από την κατανάλωση καφέ σε σχέση τα καρδιαγγειακά νοσήματα μέχρι σήμερα, γενικά δεν δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα, τόσο με τις επιδράσεις της χρόνιας, όσο και της άμεσης κατανάλωσης καφέ, στην καρδιαγγειακή λειτουργία.

Για τους πάσχοντες από κάποια καρδιαγγειακή νόσο ή άλλους παράγοντες κινδύνου, δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια συγκεκριμένη σύσταση όσον αφορά την κατανάλωση καφέ.

Στη μελέτη η οποία έγινε στον ηλικιωμένο πληθυσμό της Ικαρίας φάνηκε πως η βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου ανάλογα με την κατανάλωση ελληνικού καφέ, ισχύει και στα υπερτασικά άτομα.

Γενικά, ο ελληνικός καφές είναι ένα ρόφημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία ευεργετικά για τον οργανισμό.

Η μέτρια κατανάλωσή του από υγιείς ενήλικες θεωρείται ασφαλής σύμφωνα με Διεθνείς Οργανισμούς.

Μέτρια κατανάλωση θεωρούμε τα περίπου 2 έως 4 φλιτζάνια καφέ σε καθημερινή βάση.

Κλείνοντας, μπορούμε να πούμε πως ο ελληνικός καφές μπορεί να προσφέρει και σημαντικά οφέλη στην καρδιά μας.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend