Κεφίρ, ένα ρόφημα απίστευτα θρεπτικό!

Κεφίρ, ένα ρόφημα απίστευτα θρεπτικό!

Κεφίρ, ένα ρόφημα απίστευτα θρεπτικό!

 

Όλο και πιο συχνά ακούμε στις μέρες μας και ειδικότερα από όσους ακολουθούν έναν πιο υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής το ρόφημα του κεφίρ.

Το κεφίρ ή κεφίρι είναι ένα σύνθετο συμβιοτικό μίγμα μικροοργανισμών που οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα.

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν συνεχώς τους μηχανισμούς που δίνουν στο κεφίρ, το ιστορικό αυτό γαλακτοκομικό ποτό τις υγιεινές ιδιότητές του.

Αποτελεί, το μυστικό της μακροζωίας των Καυκάσιων, είναι φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν που γεννήθηκε στα βουνά του Καυκάσου αιώνες πριν και έκτοτε καταναλώνεται συστηματικά από ανθρώπους ανά τον πλανήτη.

Τα πλούσια οφέλη και οι πολυάριθμες ευεργετικές επιδράσεις που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, το καθιστούν ευεργετικό.

Το κεφίρ παράγεται από οποιοδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει σαν κουνουπίδι.

Ανάλογα με τον τύπο βακτηριδίων που θα χρησιμοποιηθούν, δημιουργούνται διάφορες ποικιλίες κεφίρ και έτσι, το ρόφημα αποκτά διαφορετικές οργανοληπτικές αλλά και θρεπτικές ιδιότητες, καθώς και διαφορετικό χρώμα, οσμή και γεύση.

Είναι ένα εύκολα απορροφήσιμο φυσικό προβιοτικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία.

Έχει σημαντική περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, λόγω του γάλακτος, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη Β7, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12.

Προσφέρει στον οργανισμό μας πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, εύκολα αφομοιώσιμες από τον οργανισμό μας.

Μολονότι το γάλα αποτελεί το βασικό του συστατικό, ωστόσο είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, λόγω της ελάχιστης ποσότητας λακτόζης που περιέχει, ενώ μέρος της λακτόζης του γάλακτος πέπτεται από τα βακτήρια και τις ζύμες του κεφίρ στο έντερο.

Μια ακόμα μορφή που το βρίσκουμε είναι το συμπυκνωμένο κεφίρ, αντί επιδορπίου, που περιέχει βακτήρια με πολύ σημαντική προβιοτική δράση.

Και οι δυο μορφές του δεν αντικαθιστούν το γιαούρτι ή το γάλα, αντίστοιχα, μπορούν όμως όσοι επιθυμούν να αντικαταστήσουν με αυτό τη μία από τις τρεις συνιστώμενες ημερήσιες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

 

Κεφίρ για ενίσχυση της υγείας

 

Αποτελεί μια απόλυτα ισορροπημένη τροφή, που εφοδιάζει τον οργανισμό μας με ευεργετικά βακτηρίδια και ζύμες, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όταν η χρήση του γίνεται συστηματικά, επιδρά σε ολόκληρο το σώμα, και γίνεται σύμμαχος στην απόκτηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης, βοηθά την λειτουργία της πέψης και προωθεί την ομαλή λειτουργία των εντέρων, «χτίζοντας» με αυτόν τον τρόπο ένα υγιές πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Πολύ καλή επιλογή για κατηγορίες ανθρώπων όπως τα παιδιά, στα οποία προάγει τη σωστή εντερική λειτουργία, σε εγκύους για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας ή σε γυναίκες που θηλάζουν λόγω του ασβεστίου που περιέχει, αλλά και σε ηλικιωμένους, λόγω της βοήθειας που προσφέρει στην αντιμετώπιση των έντονων διαρροιών ή δυσκοιλιοτήτων που εμφανίζουν συνήθως.

 

Το κεφίρ μέσα από το μικροσκόπιο των ερευνητών

 

• Έχει ανασταλτική λειτουργία στην ανάπτυξη των κολοβακτηριδίων και γενικότερα των τοξικών μικροοργανισμών του παχέος εντέρου, επαναφέροντας τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων.

• Παρουσιάζει διουρητική δράση.

• Προσφέρει ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

• Εμφανίζει φυσική αντιβιοτική δράση λόγω των βακτηριοσινών που παράγονται από τη δράση των βακτηρίων του.

• Τα αμινοξέα που δομούν τις πρωτεΐνες του, βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.

• Αποτελεί ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με λίγα λιπαρά και θερμίδες, διαθέτοντας όσες περίπου και ένα ποτήρι γάλα.

• Προάγει την εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend