Κλιμακτήριος, όταν οι ορμόνες σε μια γυναίκα αλλάζουν…

Κλιμακτήριος, όταν οι ορμόνες σε μια γυναίκα αλλάζουν…

Κλιμακτήριος, όταν οι ορμόνες σε μια γυναίκα αλλάζουν…

 

Κατά την περίοδο που ο οργανισμός σας φυσιολογικά προετοιμάζεται να μπει στη φάση της εμμηνόπαυσης, είναι πολύ πιθανό να νιώσετε διαφοροποιήσεις, εξωτερικές και εσωτερικές, αφού συμβαίνουν στο σώμα σας ριζικές ορμονικές αλλαγές.

Τόσο η συμπεριφορά, όσο και η όρεξη σε σχέση με το φαγητό, τροποποιούνται και νομίζετε ότι χάνετε τον έλεγχο και το αίσθημα της πληρότητας ή του κορεσμού. Όσον αφορά τη διατροφή, είναι σκόπιμο να ελεγχθούν οι βουλιμικές τάσεις, ιδίως αυτές που αφορούν σε συνδυασμούς λιπαρών και γλυκών γεύσεων.

Έντονες είναι επίσης και οι αλλαγές σχετικά με την κατανομή του λιπώδους ιστού στο σώμα της γυναίκας. Παρατηρείται αύξηση του λίπους της κοιλιάς, κυρίως του σπλαχνικού και σχετική μείωση του λίπους των γλουτών, κάνοντας  πολλές φορές το σωματότυπο να  μοιάζει με ανδρικό.

Η χορήγηση ορμονοθεραπείας βελτιώνει τις σωματικές αυτές αλλαγές, κυρίως τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Πρέπει όμως να χορηγείται με προσοχή και μετά από ιατρική αξιολόγηση, λόγω πιθανών παρενεργειών της.

Η παραγωγή των ωοθηκικών ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης μειώνονται, η έμμηνος ρύση γίνεται ασταθής σε ένα αρχικό στάδιο και έπειτα διακόπτεται, σηματοδοτώντας την νέα φάση της γυναικείας προσωπικότητας.

Τα κύρια συμπτώματα διαφέρουν σε ένταση, διάρκεια και συχνότητα σε κάθε γυναίκα. Αυτά είναι:

  • Εξάψεις
  • Εφίδρωση
  • Ταχυκαρδία
  • Αϋπνία
  • Άγχος / Κατάθλιψη
  • Υπερδιέγερση
  • Διαταραχές Μνήμης
  • Υπέρταση
  • Κόπωση
  • Ακράτεια
  • Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
  • Ξηρότητα κόλπου

 

Αύξηση  Σωματικού Βάρους

Πριν χάσετε εντελώς τον έλεγχο, φροντίστε να πάρετε προληπτικά μέτρα:

  1. Διατηρήστε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.
  2. Προσέξτε το διαιτολόγιο σας να είναι ισορροπημένο και πλούσιο σε ασβέστιο. Η οστεοπόρωση είναι κατά βάση γένους θηλυκού και απειλεί μετά την εμμηνόπαυση. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση ικανοποιητικής ποσότητας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
  3. Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού και μειώστε τη χρήση του στο μαγείρεμα. Αποφύγετε και το κρυμμένο αλάτι που υπάρχει στα τυποποιημένα κυρίως τρόφιμα(σνακ, κονσέρβες, έτοιμα φαγητά).
  4. Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Όσο λιγότερο κινείστε, τόσο περισσότερο ατονούν οι μυς, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός.
  5. Ελέγξτε τη λειτουργία του θυρεοειδή σας. Πιθανώς να ευθύνεται κι αυτός για την πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου.
  6. Η χρήση αλκοόλ πρέπει να είναι περιορισμένη.
  7. Καταναλώνετε συχνά ψάρι και πουλερικά και απαραίτητα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  8. Η πρόσληψη λίπους μέσω των τροφών(30% της ημερήσιας πρόσληψης) πρέπει να περιλαμβάνει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά(ελαιόλαδο κυρίως) .
  9. Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί την είσοδο σε μια νέα φάση στη ζωή σας. Δεν πρέπει να παρασύρεστε από συναισθήματα ανασφάλειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Αυτά μπορεί να σας οδηγήσουν σε μια «παρηγορητική» σχέση με το φαγητό, να τρώτε στην ουσία, για να καλύψετε το συναισθηματικό κενό που νιώθετε και όχι την πραγματική σας πείνα.

 

Η διατροφή πρέπει να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια διατήρησης και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής σας, αποτελώντας «ασπίδα» υγείας και ευεξίας.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend