Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα;

Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα;

Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα;

 

Δύο εβδομάδες απομένουν ως τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές και μπορεί ο καιρός να μην θυμίζει ακόμα χειμώνα, πόσο μάλλον Χριστούγεννα, αλλά οι νοικοκυρές έχουν ήδη ξεκινήσει τις ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι και τα πρώτα μελομακάρονα και κουραμπιέδες έχουν κάνει την εμφάνιση τους.

Οι δρόμοι και τα μαγαζιά στις πόλεις αρχίζουν να γεμίζουν με τα ιδιαίτερα στολίσματα που συνοδεύουν αυτή την τόσο ξεχωριστή εορταστική περίοδο.

Όσο η μέρες περνούν το δίλημμα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες στριφογυρίζει στο μυαλό μας.

  • 1 κουραμπιές  περίπου 40 γρ. περιέχει  240 θερμίδες και 9,2 γρ. λιπαρά
  • 1 μελομακάρονο 35γρ. περιέχει 190 θερμίδες και 8 γρ.λιπαρά

Το κατεξοχήν Χριστουγεννιάτικο γλυκό είναι ο κουραμπιές αλλά και τα δύο γλυκίσματα είναι εξίσου δημοφιλή τα Χριστούγεννα.

Ακόμα και αυτοί που βρίσκονται σε κάποιο πρόγραμμα διατροφής και απώλειας βάρους, θα εντάξουν στο διαιτολόγιό τους τα γλυκά αυτά τις γιορτινές μέρες.

Ωστόσο χρήσιμο θα ήταν να γνωρίζουμε τη θρεπτική σύσταση αυτών των δύο γλυκών ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο και με ποια συχνότητα μπορούμε να τα καταναλώσουμε, χωρίς αυτό να μας προσθέσει περιττά κιλά.

Θερμιδικά και τα δύο γλυκά έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες, προσφέροντας περίπου τον ίδιο βαθμό γευστικής ικανοποίησης.

Αν και η θερμιδική τους σύσταση εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής τους και διαφοροποιείται ανάλογα με τη συνταγή, μπορούμε να πούμε ότι κατά μέσο όρο τα μελομακάρονα αποδίδουν 190 θερμίδες ανά τεμάχιο και οι κουραμπιέδες 240.

Από θρεπτικής αξίας, θα λέγαμε ότι το μελομακάρονο υπερτερεί λόγω του ότι περιέχει ελαιόλαδο, καρύδια και μέλι, αντί για το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως βιταμίνης Ε) και μονοακόρεστων λιπαρών και τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Περιέχει λιπαρά που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό και τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση όπως έχουν δείξει και αρκετές μελέτες.

Στον αντίποδα, το ζωικό βούτυρο που περιέχεται στους κουραμπιέδες είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και μεγάλη κατανάλωσή του έχει σχετισθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.

Η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και σάκχαρα είναι αυτή που ορίζει τη νόστιμη γεύση τους.

Και τα δύο γλυκά προσφέρουν την ίδια περίπου ικανοποίηση, καθώς έχουν περίπου την ίδια περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά υπερτερεί διατροφικά το μελομακάρονο λόγω των καλών λιπαρών του ελαιολάδου.

Το μέλι και τα καρύδια στο μελομακάρονο μας προσφέρουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην καλή ρύθμιση των μεταβολικών μας διεργασιών.

Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές στη συνταγές και των δύο γλυκών, στο μελομακάρονο αφορούν στο ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο, το χυμό πορτοκάλι.

Στον κουραμπιέ αφορούν τους ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλο), οι οποίοι μπορούν να δώσουν extra νοστιμιά στα γλυκίσματα αυτά.

Επίσης «παίζοντας» με μια συνταγή όσον αφορά την ποσότητα και ποιότητα των λιπαρών υλών και των σακχάρων που προσθέτουμε διαφοροποιούμε και τη τελική θερμιδική σύσταση του γλυκού μας.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ιδιαιτερότητες και διαφορετικές προτιμήσεις κάθε ανθρώπου.

Κάποιος μπορεί να ικανοποιείται γευστικά πολύ περισσότερο τρώγοντας ένα κουραμπιέ από ότι ένα μελομακάρονο.

Σε αυτή τη περίπτωση δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τις συνήθειες μας, αρκεί να καταναλώνουμε τους κουραμπιέδες σε μικρή ποσότητα.

Θα πρέπει κλείνοντας το κείμενο αυτό, να θυμόμαστε ότι το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ κυρίως λόγω της θρεπτικής του αξίας παρά της θερμιδικής.

Κατά συνέπεια και τα δύο γλυκά μπορούν να ενταχθούν σε μικρή κατανάλωση στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής χωρίς κίνδυνο για αύξηση βάρους.

Γιορτάστε λοιπόν τις φετινές γιορτές και εκμεταλλευτείτε τις ημέρες των διακοπών για να ζήσετε κάτι ξεχωριστό για εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Ζήστε την κάθε στιγμής σας μοναδικά και με ένταση.

Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα θα βρίσκονται στο τραπέζι μας για πολλά ακόμα χρόνια!

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend