Παγωτό, το «must» του καλοκαιριού!

Παγωτό, το «must» του καλοκαιριού!

 

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο στο νου των περισσότερων με τα μπάνια, τις διακοπές, τις εξόδους και φυσικά τον απόλυτο πρωταγωνιστή του, το παγωτό!
Αναµφισβήτητα, το παγωτό είναι για πολύ κόσμο ο πιο γλυκός και ταυτόχρονα ο πιο δροσιστικός «πειρασµός». Το βρίσκουμε σε διάφορες γεύσεις, σερβίρεται µε ποικίλους τρόπους και συνδυάζεται µε αρκετά τρόφιµα, ακόµη και με ποτά.

Η αίσθηση δροσιάς που προσφέρει, το κάνει ανάρπαστο στις γευστικές αναζητήσεις µικρών και µεγάλων, τους καλοκαιρινούς µήνες(κυρίως). Από την άλλη, πρέπει να αναρωτηθούµε αν η υπερβολική κατανάλωσή του εγκυµονεί κινδύνους για την υγεία µας.

Εμείς, θα προσπαθήσουμε να εξετάσουµε πιο προσεκτικά και αναλυτικά τη θρεπτική και διατροφική αξία του απόλυτου «must» του καλοκαιριού, τον τρόπο συντήρησης, τη σύνθεση και την ενεργειακή του αξία.
Η σύσταση και οι πρώτες ύλες που χρησιµοποιούνται στην βιομηχανία για την παρασκευή του εξαρτώνται από την ποιότητα και τον τύπο του.

Οι πρώτες ύλες που χρησιµοποιούνται είναι: γάλα, αβγά, κακάο, βούτυρο, κρέµα γάλακτος, γλυκαντικές ουσίες, χυµοί φρούτων, σταθεροποιητές, γαλακτωµατοποιητές, χρώµατα, αρώµατα.
Επιπλέον, ευρεία είναι η χρήση διαφόρων πρόσθετων, όπως κοµµάτια σοκολάτας, σιρόπι σοκολάτας, αποµίµηση σοκολάτας, ξηροί καρποί, σιρόπια φρούτων, καραµέλα, κοµµάτια φρούτων κ.α.

Γενικά, είναι μια τροφή που χωνεύεται εύκολα, είναι εύληπτο, εύπεπτο και δεν επιβαρύνει το πεπτικό μας σύστηµα .
Το παγωτό περιέχει σε σχετικά καλή αναλογία πρωτεΐνες(µε
υψηλή βιολογική αξία 95%), λίπη (0-13γρ/100γρ), υδατάνθρακες (20-25γρ/100γρ), άλατα, ασβέστιο(σε αυξημένη βιοδιαθεσιµότητα), φώσφορο, και βιταµίνες Α και Β1, Β2, Β12. Υστερεί όμως σε σίδηρο, βιταµίνη D και C.

Θερµιδικά καλύπτει το 5-10% των ηµερησίων αναγκών σε ενέργεια(75-240 θερµ/100γρ), το 5-10% των αναγκών σε πρωτεΐνες, το 8-10% των αναγκών σε υδατάνθρακες, το 10-15% των αναγκών σε λίπη, το 15-20% των αναγκών σε βιταµίνη Α, το 20% των αναγκών σε βιταµίνη Β12, και το 40% των αναγκών σε ασβέστιο και φώσφορο.

Ένα παγωτό ξυλάκι έχει τις λιγότερες θερµίδες, όταν δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας, σε σύγκριση µε τα κυπελλάκια, τα οποία υπερτερούν και σε
λίπος και σε χοληστερίνη(ιδιαίτερα τα παρφέ) . Τα παγωτά γρανίτα ή σορµπέ σε αντίθεση, περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά και αποδίδουν τις χαµηλότερες θερµίδες.

Όσον αφορά τα «χύµα» παγωτά, οι διάφορες γεύσεις φρούτων ή το παγωµένο γιαούρτι αποδίδουν λιγότερες θερµίδες, σε σχέση µε το παρφέ ή άλλες γεύσεις. Δυναμική εμφάνιση στα ψυγεία σούπερ μάρκετ, περιπτέρων και ζαχαροπλαστείων έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια τα παγωτά «διαίτης» τύπου 0%, τα οποία περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης, συνήθως ασπαρτάµη(ακεσουλφαµικό Κ, µαλτοδεξτρόζη ή σορβιτόλη) και µηδενική περιεκτικότητα σε λίπος.

Λόγω της µικρής επίδρασης στα επίπεδα γλυκόζης, χρησιµοποιούνται συχνά από διαβητικά άτοµα , ιδιαίτερα όταν πρόκειται να ακολουθήσουν µια παρατεταµένη άσκηση.

Τα παγωτά µε σοκολάτα από την άλλη, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος. ∆εν πρέπει να ξεχνάμε, ότι συχνά χρησιµοποιούνται εγκεκριµένα ενισχυτικά χρώµατος και αρώµατος, πρόσθετα(σύμφωνα µε τον Κώδικα Τροφίµων και Ποτών) για τη βελτίωση των οπτικών, αλλά και γευστικών χαρακτηριστικών του παγωτού, ενώ παράλληλα δεν χρησιµοποιούνται συντηρητικά.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το παγωτό, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και ευπαθές, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη για συνεχή, αυστηρό και έγκυρο ποιοτικό έλεγχο.

Γι’ αυτό το λόγο τα παγωτά πρέπει απαραίτητα να διατηρούνται και να ψύχονται στο ψυγείο σε καθαρά κλειστά δοχεία, για να προστατεύονται τα θρεπτικά συστατικά και να αποφεύγεται η ανάπτυξη βακτηριδίων ή παθογόνων µικροοργανισµών. Οι βιοµηχανίες παραγωγής παγωτού διαθέτουν πιστοποιητικά διασφάλισης ποιότητας(ISO 9001) και λειτουργούν βάση του συστήµατος διασφάλισης ποιότητας HACCP.

Μερικοί κανόνες ασφαλούς κατανάλωσης του παγωτού είναι:

  • Πιο ασφαλής είναι η κατανάλωση τυποποιηµένου παγωτού σε σχέση με το χύµα γιατί στο δεύτερο τα ποσοστά νοθείας κυμαίνονται από 15-20%
  • Καλό είναι να μην αγοράζουμε παγωτά µε εµφανή ελαττώµατα και παραµορφωμένη συσκευασία, αλλά και εκείνα που φαίνονται λιωµένα ή αλλοιωµένα.
  • Παρατηρούμε τις συνθήκες συντήρησης, οι οποίες πρέπει να είναι ίδιες είτε το παγωτό πωλείται σε ζαχαροπλαστείο, σούπερ µάρκετ ή περίπτερο. Π.χ το ψυγείο να βρίσκεται σε σκιερό µέρος και να µην είναι υπερφορτωμένο με παγωτά .
  • Άν δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε άμεσα το παγωτό το οποίο αγοράσαμε, πρέπει να το τοποθετήσουμε στην κατάψυξη άμεσα.
  • Το χύμα παγωτό πρέπει να διατηρείται σε ειδικές βιτρίνες, οι οποίες πρέπει να είναι καθαρές και το κουτάλι σερβιρίσµατος να είναι πάντα τοποθετηµένο µέσα σε καθαρό δοχείο µε νερό, προς αποφυγή ανάπτυξης παθογόνων µικροοργανισµών. Η γεύση και η οσµή του πρέπει να είναι πάντοτε ευχάριστη και γλυκιά και είναι καθοδηγητής για τους καταναλωτές έτσι ώστε να αποφύγουν πιθανή τροφική δηλητηρίαση .

Το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε και το παγωτό είναι το «must» του.
Μπορούμε όλοι να το καταναλώσουμε, να το γευστούμε και να δροσιστούμε, αρκεί η κατανάλωση του να γίνεται µε µέτρο και προσοχή, ιδιαίτερα από τις νεαρότερες ηλικίες. Καλό καλοκαίρι να έχουμε!

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend