Ρόφημα(γάλα) αμυγδάλου είναι θρεπτικό;

Ρόφημα(γάλα) αμυγδάλου είναι θρεπτικό;

 

Το ρόφημα(γάλα) αμυγδάλου είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με γεύση μοναδική και καρυοειδή. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό. Η παρασκευή και η χρήση του είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Ωστόσο, τυγχάνει μεγαλύτερης δημοφιλίας σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος) ή εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη (υδατάνθρακας γάλακτος). Χρησιμοποιείται από τους αυστηρά χορτοφάγους, ως υποκατάστατο των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το ρόφημα(γάλα) αμυγδάλου περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα: φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορος, αντιοξειδωτικά(φλαβονοειδή) και βιταμίνες Ε, D, A.

Τα αμύγδαλα είναι φυτικό τρόφιμο και αυτό σημαίνει ότι, το ρόφημα(γάλα) αμυγδάλου είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και περιέχει περισσότερο μονοακόρεστα λιπαρά που βοηθάνε την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ρόφημα(γάλα) αμυγδάλου δεν περιέχει χοληστερόλη αλλά ούτε και λακτόζη, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της διατροφικής χοληστερόλης. Αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα αγελάδας. Μας δίνει μόλις 24 θερμίδες ανά 100ml.

Τα μέχρι στιγμής ευρήματα των μελετών που έχουμε γύρω από το ρόφημα(γάλα) αμυγδάλου δείχνουν ότι μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος σε βρέφη που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα. Λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, δίνοντας μας ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.

Λόγω των φλαβονοειδών(αντιοξειδωτικά) που περιέχει, μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη (LDL). Επίσης, λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών που περιέχει, αποτελεί μια υγιεινή επιλογή έναντι ζωικών λιπαρών, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα.

Τα περισσότερα ροφήματα αμυγδάλου είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες Α (για καλύτερη όραση και δέρμα), D και B12, προσδίδοντας ένα σημαντικό ποσοστό της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης αυτών των θρεπτικών συστατικών. Οι βιταμίνες A και D είναι σημαντικές για τη διατήρηση υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και η βιταμίνη B12 αποτελεί σημαντικό συστατικό, γιατί συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά και στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA. Το ίδιο ισχύει και για το ασβέστιο, το οποίο είναι βασικό δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών, μειώνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση αλλά και συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Το ρόφημα(γάλα) αμυγδάλου είναι πιο ελαφρύ και πιο εύπεπτο σε σχέση με το αγελαδινό γάλα, εν μέρει λόγω των φυτικών ινών που περιέχει(1 γραμμάριο ανά μερίδα). Βοηθά μακροπρόθεσμα στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Καλή επιλογή για διαβητικούς, λόγω του χαμηλού του γλυκαιμικού φορτίου.
Φρόνιμο είναι πριν επιλέξουμε το ρόφημα που είναι καλύτερο για εμάς να ελέγξουμε τη διατροφική του ετικέτα, για να καταλήξουμε σε εκείνο που ταιριάζει στις διατροφικές μας ανάγκες και προτιμήσεις.

Μπορούμε να απολαύσουμε το ρόφημα(γάλα) αμυγδάλου με αρκετούς τρόπους: ως πρωινό με δημητριακά ολικής άλεσης, ως συστατικό στο ρυζόγαλο μας, σε διάφορα smoothies, σε παγωτό με φρούτα και μέλι, σε milkshake, σε λαχανικά ογκρατέν, σε μπεσαμέλ.

Όποιον τρόπο κι αν επιλέξουμε για να το γευτούμε, σίγουρα θα επωφεληθούμε, από τα πολλά και χρήσιμα για τον οργανισμό μας, θρεπτικά του συστατικά.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend