Σούπες, χειμερινό και όχι μόνο φαγητό.

Σούπες, χειμερινό και όχι μόνο φαγητό.

Σούπες, χειμερινό και όχι μόνο φαγητό.

 

Οι σούπες αποτελούσαν και αποτελούν για αρκετούς το φαγητό των αρρώστων και όχι μόνο.

Όλοι μας όταν έχουμε κάποιο κρυολόγημα ή γενικότερα νιώθουμε άρρωστοι καταφεύγουμε στην κατανάλωση σούπας προκειμένου να νιώσουμε καλύτερα

Θεωρούνται ένα αποκλειστικά χειμωνιάτικο πιάτο, αφού σερβίρονται και τρώγονται συχνά καυτές, με σκοπό να μας θερμάνουν μετά από μία κουραστική κρύα μέρα, δίνοντάς μας την ενέργεια που έχουμε ανάγκη.

Αν και η ιστορία της σούπας είναι τόσο παλιά όσο και αυτή της μαγειρικής, η κλασική Γαλλική κουζίνα την μετέτρεψε στη μορφή την οποία τη γνωρίζουμε σήμερα.

Η λέξη σούπα προέρχεται από το γαλλικό soup το οποίο έχει ως καταγωγή το λατινικό suppa που σημαίνει ψωμί βουτηγμένο σε ζουμί.

Oι σούπες μαγειρεύονται συχνά στα ελληνικά σπίτια, αν και προτιμώνται κυρίως οι κλασικές συνταγές όπως η κοτόσουπα, η ψαρόσουπα, ο τραχανάς κλπ.

Νόστιμες και θρεπτικές οι σούπες αποτελούν την καλύτερη συνταγή για απώλεια βάρους χωρίς επικίνδυνες συνέπειες για τον οργανισμό μας.

Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σ’ ένα πιάτο σούπας είναι όλα όσα χρειαζόμαστε για υγεία και ομορφιά.

Χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά της σε λιπαρά, η σούπα είναι ιδανική επιλογή για δίαιτα, αφού μας βοηθά να χάνουμε σταδιακά και σταθερά τα περιττά κιλά, χωρίς να διαταράσσονται οι λειτουργίες του οργανισμού μας από την απότομη έλλειψη θρεπτικών συστατικών.
Στη χώρα μας οι σούπες δεν είναι δημοφιλείς παρά μόνο για λίγους μήνες το χειμώνα, γεγονός λογικό σύμφωνα και με τον καιρό της Ελλάδας, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταναλώνονται περίπου 2,5 δισεκατομμύρια μερίδες σούπας κάθε χρόνο.

Διατροφική αξία

Ανάλογα με τα λαχανικά και τα συστατικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή της σούπας το διατροφικό τους περιεχόμενο ποικίλλει.

Τα υδατοδιαλυτά συστατικά των λαχανικών περιέχονται στο ζωμό της σούπας και τον καθιστούν υψηλής διατροφικής αξίας.

Οι διάφορες σούπες εφοδιάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό με μεγάλη ποικιλία βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων όπως σελήνιο, λυκοπένιο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12 (όσες περιέχουν κρέας), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, κάλιο, νάτριο, μαγγάνιο και φώσφορο.

Συνήθως οι σούπες έχουν ως βασικό τους συστατικό τα λαχανικά, τα οποία θεωρούνται πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών και προστατεύουν ενάντια στη δράση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου οι οποίες ευθύνονται για την εμφάνιση διαφόρων χρονίων νοσημάτων.

Είναι εύπεπτες και μπορούν να καταναλωθούν από όλες τις ομάδες ανθρώπων, ακόμα και από αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ευερέθιστου εντέρου(λόγω της μαλακής υφής που αποκτούν τα λαχανικά δεν ερεθίζουν το γαστρεντερικό σύστημα).

Με το βράσιμο διασπάται μέρος των συστατικών των λαχανικών με αποτέλεσμα η απορρόφηση των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων να γίνεται ευκολότερα.

Δεν υπάρχει κατηγορία ασθενών στην οποία να απαγορεύεται η κατανάλωση σούπας.

Επίσης όσοι δυσκολεύονται να καταναλώσουν κάποιο λαχανικό επειδή δεν τους αρέσει, επωφελούνται των θρεπτικών του συστατικών του, όταν αυτό είναι μέρος μιας σούπας.

Κυρίως τα παιδιά με αυτό τον τρόπο προσλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά από λαχανικά τα οποία αποκλείουν από τη διατροφή τους.

Λόγω της μεγάλης ποικιλίας των συστατικών που περιέχουν οι σούπες δεν επιτρέπουν στα παιδιά να τα ξεχωρίσουν και έτσι τα καταναλώνουν ευχάριστα.

Οι ηλικιωμένοι είναι επίσης μια κατηγορία ανθρώπων που δυσκολεύονται να μασήσουν σκληρές τροφές και οι σούπες αποτελούν την ιδανική και ευχάριστη επιλογή για αυτούς, ενώ δεν επιβαρύνουν την πεπτική τους λειτουργία.

Μια σούπα αποτελεί ιδανικό βραδινό γεύμα, ενώ παράλληλα διευκολύνει τον ύπνο τους.

Οι σούπες αποτελούνται κυρίως από νερό (45-75% του όγκου) με αποτέλεσμα να συμβάλουν σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Ακόμα, το νερό σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα που έχουν οι σούπες σε φυτικές ίνες, λόγω των λαχανικών, βοηθούν στη καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, συνδράμοντας έτσι την καταπολέμηση δυσάρεστων παθολογικών καταστάσεων όπως είναι η δυσκοιλιότητα.

Επιστημονικά δεδομένα από πρόσφατες μελέτες συνδέουν τις σούπες με το αυξημένο αίσθημα κορεσμού.

Φαίνεται πως η κατανάλωση σούπας πριν από το κυρίως γεύμα αυξάνει την αίσθηση πληρότητας και συνεπώς οδηγεί σε μειωμένη θερμιδική πρόσληψη στο επόμενο γεύμα αλλά και γενικότερα όλη την ημέρα.

Οι σούπες είναι φαγητό που ταιριάζει σε κάθε εποχή.

Καταναλώνονται ζεστές αλλά και κρύες το καλοκαίρι.

Σε αυτή την κατηγορία(κρύες σούπες) ανήκουν και οι διαδεδομένες στην Ασία και τη Σκανδιναβία σούπες φρούτων.

Οι σούπες που δεν μαγειρεύονται καθόλου πλεονεκτούν καθώς φέρουν αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που περιέχουν.

Συνοψίζοντας, οι σούπες αποτελούν το πρώτο πιάτο σε ένα πλήρες γεύμα ή από μόνες τους μπορούν να είναι κύριο πιάτο για μια πιο ελαφριά και υγιεινή διατροφή.

Μπορούν να καταναλωθούν από όλες τις ομάδες ανθρώπων και να συμβάλουν στην προαγωγή της υγείας.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend