Σταφύλι, ένα φρούτο γεμάτο οφέλη!

Σταφύλι, ένα φρούτο γεμάτο οφέλη!

 

Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι γνωστό ως καρπός από την αρχαιότητα και αναφέρεται και στη Βίβλο. Αποτελεί ένα φρούτο με σημαντικές και ευεργετικές ιδιότητες που χαρίζει μακροζωία ομορφιά και υγεία.
Στην αρχαία Ελλάδα αναφέρονται τα περίφημα Διονυσιακά μυστήρια τα οποία γίνονταν προς τιμή του θεού Διονύσου. Σε αυτές τις γιορτές βασικό τρόφιμο ήταν το σταφύλι και το παράγωγο του το κρασί. Αποτελούσε σημαντικό προϊόν της οικονομίας στην αρχαία Ελλάδα και αυτό το μαρτυρούν τα νομίσματα που έχουν βρεθεί με απεικόνιση σταφυλιών.
Το σταφύλι ιδιαίτερη θέση κατέχει και στη Χριστιανική θρησκεία. Το κρασί(βασικό παράγωγο του σταφυλιού)  συμβολίζει το αίμα του Χριστού και  μαζί με το ψωμί(σώμα του) χρησιμοποιείται στη Θεία Κοινωνία.
Στις μέρες μας υπάρχουν διάφορες ποικιλίες στην Ελλάδα, όπως η σουλτανίνα Κορινθίας. Γενικότερα τα σταφύλια διαχωρίζονται με βάση το χρώμα τους, σε λευκά, κόκκινα και μαύρα. Το σταφύλι ιατρικά καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών. Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες, έχει αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα του.

 

Διατροφικά στοιχεἰα σταφυλιού


Ποσότητα: 100γρ 
Θερμίδες: 66kcal
 Λιπαρά: 0,4γρ 
Χοληστερόλη: 0γρ
 Υδατάνθρακες: 17γρ 
Σάκχαρα: 16γρ
 Πρωτεΐνες: 0,6γρ
 Φυτικές ίνες: 0,9γρ
 Νερό: 80ml
 Βιταμίνη Α: 100 I.U 
Βιταμίνη C: 4mg
 Ασβέστιο: 14mg Σίδηρος: 0,3mg

 

Οφέλη στην υγεία μας

Έχει υψηλή θρεπτική αξία και εμφανίζει οφέλη για την υγεία μας, καθώς έχει πλούσια σύνθεση σε μέταλλα και βιταμίνες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχει σε υψηλή συγκέντρωση μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το κάλιο και ο σίδηρος. Είναι καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σακχάρων που περιέχει και γενικότερα είναι καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.
Η βιταμίνη Α που περιέχει, προάγει την καλή όραση.
Τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου σταφυλιού, οι ανθοκυανίνες(χρωστικές) δυναμώνουν τα αγγεία των ματιών μας κι επιβραδύνουν τη γήρανση της όρασης. Επίσης εμποδίζουν την ανάπτυξη διαφόρων παθήσεων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
Οι ανθοκυανίνες και οι πολυφαινόλες, εμποδίζουν τη δημιουργία αλλά και τη δράση των ελευθέρων ριζών, ενισχύουν τα τοιχώματα των αγγείων και μειώνουν τις φλεγμονές. Εμφανίζουν αντιγηραντική αλλά και καρδιοπροστατευτική δράση.
Το κουκούτσι του «κρύβει» λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν τη χοληστερίνη και εμφανίζουν καρδιοπροστατευτική δράση. Τα φλαβονοειδή εμφανίζουν καρδιαγγειακή-προστατευτική δράση και αναζωογονούν το δέρμα.
Το σταφύλι είναι καλή πηγή φυτικών ινών και αυτό συνεπάγεται καλή λειτουργία του εντέρου και επομένως πρόληψη παθήσεων όπως η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα, η κολίτιδα και οι αιμορροΐδες.
Η αφθονία του σε βιταμίνη C, συνεπάγεται ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης βελτιώνει και την απορρόφηση του σιδήρου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις αναιμίας.

 

Το σταφύλι και τα προϊόντα του

Κρασί: Το σταφύλι περιέχει σάκχαρα τα οποία, με μια διαδικασία που ονομάζεται αλκοολική ζύμωση, μετατρέπονται σε αλκοόλ. Οι πολυφαινόλες του κρασιού ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι των ελευθέρων ριζών, αυξάνουν τα επίπεδα της καλής(HDL) χοληστερόλης και μειώνουν τα επίπεδα της κακής(LDL), αραιώνουν το αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης.

Σταφίδα: Είναι αποξηραμένο προϊόν του σταφυλιού με υψηλή θρεπτική αξία γιατί οι σταφίδες περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης Α από ότι το φρέσκο σταφύλι.

Γλυκό του κουταλιού: Ο καρπός του σταφυλιού χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική για την παρασκευή γλυκού του κουταλιού.

Χυμός: Έχει υψηλή θρεπτική αλλά και θερμιδική αξία καθώς ένα ποτήρι του μας παρέχει 200 Kcal περίπου. Περιέχει πολλά φλαβονοειδή, που βοηθούν στην πρόληψη των θρομβώσεων. Εμφανίζει αντισηπτικές ιδιότητες και δρα κατά της υψηλής χοληστερόλης, του άσθματος, της δυσκοιλιότητας, των νεφρικών διαταραχών και των πεπτικών δυσλειτουργιών.

Πετιμέζι: Είναι προϊόν του χυμού του σταφυλιού και έχει χρήση ανάλογη με το μέλι.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend