Ταραμοσαλάτα, νηστίσιμη και θρεπτική!

Ταραμοσαλάτα, νηστίσιμη και θρεπτική!

Ταραμοσαλάτα, νηστίσιμη και θρεπτική!

 

Διανύουμε ήδη την πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής και αρκετοί είναι εκείνοι που θα φτάσουν νηστίσιμα μέχρι το Πάσχα.

Η ταραμοσαλάτα αποτελεί ένα παραδοσιακό νηστίσιμο έδεσμα και δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι μας αυτή την περίοδο.

Είναι μεζές με κρεμώδη υφή που καταναλώνεται κυρίως στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Στην Ελλάδα η ταραμοσαλάτα συνηθίζεται να καταναλώνεται σε περιόδους νηστείας (κυρίως την Καθαρά Δευτέρα), επειδή δεν περιέχει γαλακτοκομικά, αβγά (πουλερικών) κλπ.

Ο ταραμάς είναι το κύριο συστατικό της ταραμοσαλάτας και αποτελείται από αυγά ψαριών, κυρίως του κυπρίνου και του μπακαλιάρου.

Στην αγορά τον ταραμά τον βρίσκουμε σε δύο είδη, τον λευκό και τον ροζ.

Ο λευκός αποτελεί καλύτερη επιλογή από τον ροζ, γιατί το χρώμα του ροζ προέρχεται από την προσθήκη χρωστικών ουσιών.

Η παραδοσιακή συνταγή της ταραμοσαλάτας ολοκληρώνεται γευστικά αλλά και θρεπτικά με την προσθήκη ελαιολάδου, λεμονιού, ψωμιού ή πατάτας.

Αυτά τα υλικά-τρόφιμα της προσδίδουν εκτός από μοναδική γεύση και υψηλή διατροφική αξία.

Ο ταραμάς ή αλλιώς αυγοτάραχο, αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και μας παρέχει και μια πλειάδα θρεπτικών συστατικών.

Σε αυτόν συναντάμε βιταμίνη Α, η οποία έχει θετικές επιδράσεις στην όραση και το δέρμα.

Ψευδάργυρο, ο οποίος επίσης περιέχεται σε ικανοποιητικές ποσότητες και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Είναι εξαιρετική πηγή Βιταμίνης D, φωσφόρου και μαγνησίου, συστατικών, που βοηθούν το σκελετικό μας συστήματος να διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Όταν στην ταραμοσαλάτα μας προσθέσουμε λεμόνι(πηγή βιταμίνης C) και ελαιόλαδο( πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων) αποκομίζουμε επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία μας, όπως τόνωση ανοσοποιητικού και καρδιαγγειακού συστήματος.

Ωφέλιμο είναι να θυμόμαστε πως ο ταραμάς είναι αρκετά πλούσιος σε θερμίδες, καθώς τα 100γρ του αποδίδουν περίπου 400 θερμίδες.

Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο(αλάτι) και πρέπει να καταναλώνεται προσεκτικά από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και από άτομα που αντιμετωπίζουν νεφρικά προβλήματα.

Ένα τρόφιμο με τόσο υψηλή διατροφική αξία, όπως η ταραμοσαλάτα, θα μπορούσε να το καταναλώνεται με μέτρο όχι μόνο την περίοδο της Σαρακοστής(νηστεία) αλλά και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend