Τι αλλάζουμε στη διατροφή μας την Άνοιξη;

Τι αλλάζουμε στη διατροφή μας την Άνοιξη;

Τι αλλάζουμε στη διατροφή μας την Άνοιξη;

 

Σε λίγες μέρες μπαίνει ο Απρίλιος και όσο περνά ο καιρός πλησιάζουμε προς το καλοκαιράκι. Μέσα στην αλλαγή αυτή των εποχών και του καιρού, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν κάποιες αλλαγές, μικρές ή μεγάλες, αλλάζοντας έτσι την καθημερινότητα τους.
Μία από τις πιο συνηθισμένες αλλαγές, που οι περισσότεροι προσπαθούμε να κάνουμε αυτούς τους ανοιξιάτικους μήνες, είναι η απώλεια βάρους, η βελτίωση της διατροφής αλλά και της εμφάνισής μας, ώστε το καλοκαίρι να μας βρει σε καλύτερη φυσική κατάσταση.

Τι θα πρέπει να κάνουμε ώστε να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Καθιερώνουμε καθημερινά 5 γεύματα.

Πολλοί, δυστυχώς είτε λόγω συνήθειας, είτε λόγω λανθασμένης άποψης ως προς το τι σημαίνει δίαιτα είτε λόγω περιορισμένου χρόνου, κάνουμε μόνο ένα κύριο γεύμα κάθε μέρα, χωρίς πρωινό και με ενδιάμεσα τσιμπολογήματα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας γεγονός το να μην αφήνουμε το στομάχι μας άδειο για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα. Καλό να μην παραλείπουμε γεύματα, και πιο συγκεκριμένα το πρωινό, που είναι σημαντικότατο γεύμα, αφού μας δίνει την ενέργεια για την ημέρα που μόλις αρχίζει. Καλό είναι να καταναλώνουμε σε ισορροπία τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφών (κρέατα, φρούτα, λαχανικά κτλ.), αλλά όσο και όταν πρέπει.
Τα ενδιάμεσα γεύματα μας καλό είναι να αποτελούνται από φρέσκα φρούτα εποχής, τους χυμούς τους ή κάποια φρουτοσαλάτα γιατί με αυτόν τον τρόπο θα προσλάβουμε πολύτιμες για τον οργανισμό μας βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ενώσεις. Επίσης εξασφαλίζουμε επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού μας, πράγμα σημαντικό τώρα που η θερμοκρασία περιβάλλοντος αρχίζει να ανεβαίνει.
Καλό είναι να μην τρώμε αργά το βράδυ, ώστε να μην φορτώνουμε το στομάχι μας πριν το βραδινό ύπνο.

 

Προσπαθούμε να μειώσουμε την πρόσληψη λίπους στην διατροφή μας.

Το λίπος είναι η μεγαλύτερη πηγή θερμίδων και μας δίνει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται, ότι μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο που θεωρείται «καλό λίπος» ή βούτυρο που αντίστοιχα θεωρείται «κακό λίπος» δίνουν έκαστο 90 θερμίδες περίπου. Καλό είναι να αποφύγουμε φαγητά όπως τα τηγανητά, προτιμάμε τα βραστά και τα ψητά χωρίς επιπλέον λίπος και αποφεύγουμε επίσης τα πολύ λιπαρά τρόφιμα(κέικ, πάστες και πίτες, μαγιονέζες, κρέμες)δεν χρησιμοποιούμε ντρέσινγκ, βούτυρο ή μαργαρίνες. Μία αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταναλώνουμε προϊόντα χαμηλών λιπαρών (μαργαρίνες, τυριά), να αποφεύγουμε τα πλήρη γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και να προτιμάμε όσα είναι αποβουτυρωμένα (0% λιπαρά) και χαμηλών λιπαρών (1.5%-2%), αλλά και να μετράμε πάντα το λάδι που χρησιμοποιούμε στο φαγητό με ένα κουτάλι.

 

Μειώνουμε όσο μπορούμε την κατανάλωση ζάχαρης.

Η ζάχαρη, εκτός από αυτή που ορατά εμείς προσθέτουμε για παράδειγμα στον καφέ μας, υπάρχει και κρυμμένη σε πολλές τροφές και μας δίνει πολλές άχρηστες θερμίδες. Είναι ένας από τους βασικότερους εχθρούς για την υγεία των δοντιών μας. Έτσι, καλό είναι να αποφεύγουμε τα πολλά γλυκά (σοκολάτες, μπισκότα, μαρμελάδες), να μειώσουμε σταδιακά τη ζάχαρη στον καφέ μας ή τα άλλα ροφήματα μας (χρησιμοποιούμε υποκατάστατα αν θέλουμε) και προτιμάμε τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη(αναψυκτικά τύπου zero ή light, γάλα και γιαούρτια φρούτων με 0% ζάχαρη). Προσέχουμε όμως να μην φτάσουμε στο αντίθετο άκρο καταναλώνοντας τα σε μεγάλες ποσότητες αφού έτσι πάλι φτάνουμε στο ίδιο σημείο.

 

Προσθέτουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και δίνουν το αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, μειώνοντας έτσι την όρεξη, ενώ μακροπρόθεσμα ότι συμβάλλουν στη μείωση κάποιων μορφών καρκίνου(του εντέρου). Έτσι, προτιμάμε ψωμί ολικής άλεσης, μαύρα μακαρόνια και ρύζι, τρώμε 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια), μαγειρεμένα με λίγο λάδι. Καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά, φρέσκα και προσπαθούμε να μην τα καταστρέφουμε κατά το μαγείρεμα. Η καθημερινή παρουσία μιας σαλάτας στο τραπέζι μας είναι σίγουρο ότι θωρακίζει την υγεία μας.

 

Προσέχουμε την κατανάλωση αλκοόλ.

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εξόδου μας με φίλους ή ενός καλού τραπεζιού, το οποίο σε φυσιολογικά επίπεδα είναι σύμμαχος της καρδιάς μας, αλλά σε μεγαλύτερες ποσότητες γίνεται επικίνδυνο και ίσως και καταστροφικό για την υγεία μας. Μας δίνει αρκετές θερμίδες(7 ανά γραμμάριο). Συνήθως, συνοδεύεται πάντα από γεμάτα άχρηστες θερμίδες, λίπος και αλάτι σνακ. Αξίζει λοιπόν να αποφεύγουμε την κατάχρηση και αν δεν έχουμε πρόβλημα υγείας (π.χ. ψηλά τριγλυκερίδια) θα πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωσή του σε 1-2 ποτήρια κρασί, όταν θέλουμε να πιούμε.

 

Αυξάνουμε την κατανάλωση υγρών.

Το νερό είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο του οργανισμού μας, καθώς το
ανθρώπινο σώμα αποτελείται σε ποσοστό 70 % από νερό. Βοηθάει στην πέψη, αφού είναι κύριο συστατικό όλων των πεπτικών υγρών. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στην απορρόφηση, γιατί οι διάφορες θρεπτικές ουσίες στο αίμα απορροφώνται με τη μορφή διαλύματος. Επίσης διευκολύνει την απέκκριση από το παχύ έντερο των άπεπτων ουσιών. Ακόμα μια σημαντική του δράση είναι, η δυνατότητα που έχει να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, σύμφωνα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Έτσι 8-10 ποτήρια την ημέρα, πριν και μετά τα γεύματα, συνιστώνται για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας, αλλά και για επαρκώς ενυδατωμένη επιδερμίδα.

 

Αυξάνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα.

Στους σύγχρονους και γρήγορους ρυθμούς που επιτάσσει το σημερινό, δυτικού τύπου μοντέλο ζωής αλλά και διατροφής, έχουμε μειώσει τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο μας αλλά και όπου αυτός υπάρχει τον γεμίζουμε με δραστηριότητες που δεν έχουν φυσική δραστηριότητα. Καλό είναι να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας έστω και μισή ώρα δυνατό περπάτημα, που αποτελεί, μία καλή βοήθεια στην προσπάθεια για απώλεια βάρους, αλλά και για καλύτερη φυσική κατάσταση, ενδυνάμωση της καρδιάς μας. Έτσι, σε περίπτωση που το γυμναστήριο δεν μας ταιριάζει, καλό είναι να βρούμε διαδρομές μέσα αλλά και έξω από την πόλη, ώστε να κάνουμε όσο τακτικότερα μπορούμε μικρούς περιπάτους ή χαλαρό τρέξιμο. Στο τέλος της εβδομάδας αυτή η δραστηριότητα θα μας έχει απαλλάξει από αρκετές θερμίδες.

 

Τρώμε αργά και μικρές μπουκιές.

Το σημαντικότερο πράγμα, ίσως, που πρέπει να προσέξουμε, στα πλαίσια των διατροφικών μας αλλαγών. Το φαγητό πρέπει να αποκτήσει για εμάς μια άλλη διάσταση πέρα από την απόλαυση και είναι αυτό το στοιχείο που θα συμβάλει στη διατήρηση ή και τη βελτίωση της υγείας μας. Η κατανάλωση φαγητού και η επιθυμία για κατανάλωση είναι μία εγκεφαλική διαδικασία που πρέπει να δίνουμε την προσοχή που αξίζει.
Είναι μια συνειδητή λειτουργία και δεν πρέπει γίνεται ούτε στο πόδι ούτε παράλληλα με την παρακολούθηση τηλεόρασης. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να τρώμε αργά και να μασάμε αρκετά καλά την τροφή μας.
Δεν τρώμε ποτέ από την κατσαρόλα παρά μόνο από το πιάτο μας, ακόμα και όταν μπαίνουμε σπίτι μετά τη δουλειά με έντονο το αίσθημα της πείνας, αποφεύγουμε τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα και σηκωνόμαστε από το τραπέζι όταν αισθανόμαστε ακόμα άνετα και όχι «σκασμένοι».

Τέλος, καλό είναι να μην αποτελούν πρώτη επιλογή για το τι θα φάμε εμείς και τα παιδιά μας τα σουβλατζίδικα και οι πιτσαρίες της πόλης μας. Η υγεία μας είναι το σημαντικότερο αγαθό σε αυτή τη ζωή και είναι λάθος να
να τη βάζουμε πάντα σε δεύτερη μοίρα, αφήνοντας άλλους να αποφασίζουν για το τι θα καταλήξει στο στομάχι μας. Ακόμα και όταν έχουμε ένα πρόγραμμα γεμάτο πρέπει να βρίσκουμε χρόνο για τη διατροφή μας.

Έτσι, όσοι από εμάς το πάρουμε απόφαση να κάνουμε κάτι παραπάνω για την υγεία μας, καλό είναι να θέσουμε το θέμα μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής στις άμεσες μας προτεραιότητες. Να είστε σίγουροι πως εκτός από τη διάθεση και τη εικόνα μας που θα αλλάξουν άμεσα, μακροπρόθεσμα θα αποκτήσουμε μια καλύτερη φυσική κατάσταση. Σκεφθείτε το!

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend