Τι διαλέγω για το Πασχαλινό τραπέζι, αρνάκι ή κατσικάκι;

Τι διαλέγω για το Πασχαλινό τραπέζι, αρνάκι ή κατσικάκι;

Τι διαλέγω για το Πασχαλινό τραπέζι, αρνάκι ή κατσικάκι;

 

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και τα περισσότερα σπίτια σήμερα θα πλημμυρίσουν από τις μυρωδιές των παραδοσιακών πασχαλινών κουλουριών, αλλά και από το έντονο κόκκινο χρώμα των πασχαλινών αυγών. Σύμφωνα με τον Χριστιανισμό, σήμερα είναι η μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους.

Η άγια ημέρα του Πάσχα πλησιάζει και οι προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι έχουν ήδη ξεκινήσει. Όλοι μας περιμένουμε τον παραδοσιακό οβελία με ανυπομονησία. Τι όμως είναι καλύτερο να επιλέξουμε για το γιορτινό μας τραπέζι, αρνί ή κατσίκι;

Όσοι από εμάς ακολουθούμε κάποιο διαιτολόγιο ή γενικότερα προσέχουμε τη σιλουέτα μας, το αρνάκι δεν συστήνεται για κατανάλωση την Κυριακή του Πάσχα γιατί αποδίδει στην ίδια ποσότητα περισσότερες θερμίδες από το κατσικάκι. Τα 100γρ ψητό αρνάκι μας δίνουν περίπου 265 θερμίδες ενώ τα 100γρ ψητό κατσικάκι σχεδόν 100 θερμίδες λιγότερες, γύρω στις 154.

Το αρνάκι περιέχει σε μεγάλη ποσότητα κορεσμένο λίπος, το οποίο σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Από αυτόν τον κανόνα, εξαίρεση αποτελεί το μπούτι του που είναι το πιο άπαχο μέρος.

Στον αντίποδα το κατσικάκι αποτελεί καλή πηγή συνενζύμου Q10, που εμφανίζει αντί-οξειδωτική δράση και μειώνει την LDL, δηλαδή την «κακή» χοληστερόλη. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην πρόληψη της Στεφανιαίας νόσου.

Το κατσικάκι εκτός του ότι αποδίδει λιγότερες θερμίδες από το αρνάκι, περιέχει λιγότερο λίπος(ολικό και κορεσμένο), αλλά και λιγότερη χοληστερόλη. Υστερεί όμως στο γεγονός του ότι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε trans λιπαρά.

Το αρνάκι περιέχει σε μεγάλες ποσότητες ορισμένες αζωτούχες ένωσες, τις πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα και μαζί με αυτό και τον κίνδυνο για ουρική αρθρίτιδα.

Το κατσικάκι έχει λιπολυτική δράση. Περιέχει L- καρνιτίνη, η οποία βοηθά στη διάσπαση των λιπών για να δώσουν ενέργεια στον οργανισμό.

Το αρνάκι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο, ενισχύοντας έτσι τους μυς και το νευρικό μας σύστημα.

Από την άλλη, το κατσικάκι έχει σε μεγάλη περιεκτικότητα το γ- λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους σε όσους έχουν αυξημένο σωματικό βάρος καθώς και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αρτηριακής υπέρτασης, το αρνί αποτελεί καταλληλότερη επιλογή αφού περιέχει λιγότερο νάτριο και περισσότερο κάλιο από το κατσίκι.

Όσοι πάλι έχουν πρόβλημα με το σκελετικό τους σύστημα και προσέχουν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που αποτελούν τη δομική βάση του, το κατσικάκι περιέχει περισσότερο ασβέστιο και φώσφορο από το αρνάκι.

Όσοι επιλέξουμε αρνάκι, θα πρέπει να έχουμε κατά νου, πως ενώ το αρνάκι γάλακτος το θεωρούμε ποιοτικά και γευστικά καλύτερο, οφείλει την τρυφερότητα του στην υψηλή περιεκτικότητα του σε λίπος και στην μειωμένη περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη. Όσο μικρότερο είναι το αρνάκι ή το κατσικάκι, τόσο πιο δύσκολα μπορούμε να αφαιρέσουμε το λίπος γιατί αυτό βρίσκεται κρυμμένο ενδομυϊκά.

Ότι κι αν διαλέξουμε για το Πασχαλινό μας τραπέζι, αρνάκι ή κατσικάκι, καλό είναι να θυμόμαστε πως τίποτα δεν απαγορεύεται, αρκεί να επιλέξουμε σωστά τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους, με υγεία!

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend