Τι πρέπει να «φάει» ο εγκέφαλος μας;

Τι πρέπει να «φάει» ο εγκέφαλος μας;

 

Ο εγκέφαλος αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού μας νευρικού συστήματος. Υπάρχουν τροφές που πραγματικά και ουσιαστικά βοηθούν την καλύτερη απόδοση του. Οι κυριότερες από αυτές είναι οι ακόλουθες:

Ψάρια
Είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας, καθώς διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ξηροί καρποί
Πλούσιοι σε σελήνιο, Βιταμίνη Ε και φυτοχημικά, εμποδίζουν την εγκεφαλική γήρανση. Η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3 συνεισφέρει και αυτή στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Πράσινο ή μαύρο τσάι
Ένα φλιτζάνι περιέχει ουσίες που διατηρούν τους νευρώνες του εγκεφάλου υγιείς και τα αιμοφόρα αγγεία ελαστικά έτσι ώστε η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών να γίνεται ανεμπόδιστα. Το πράσινο τσάι ενισχύει τη μνήμη.

Προϊόντα ολικής αλέσεως
Προσφέρουν στον εγκέφαλο υδατάνθρακες, την αποκλειστική και απαραίτητη τροφή του. Επιπλέον περιέχουν σημαντικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και Β12. Προτιμάμε λοιπόν ζυμαρικά ολικής άλεσης, κριθάρι, βρώμη, καφέ ρύζι.

Φρούτα και λαχανικά
Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Στα ψώνια μας στη λαϊκή αγορά ή στα μανάβικα πάντα προτιμάμε φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, γιατί αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και φυτοχημικών ουσιών που κρατάνε τον εγκέφαλο υγιή και ενισχύουν την απόδοσή του και την ικανότητα απομνημόνευσης.

Μούρα
Όλα τα μούρα είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες αλλά ειδικά τα blueberries είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία δημιουργούν μια προστατευτική ασπίδα στον εγκέφαλο ενάντια στη γήρανση και στη δυσλειτουργία του.

Σπανάκι
Η πλουσιότερη πηγή αντιοξειδωτικών, βήτα-καροτίνης, βιταμίνης C και φυλλικού οξέως, τα οποία διατηρούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση και τα αιμοφόρα αγγεία υγιή. Ο σίδηρος που περιέχεται στο σπανάκι οξυγονώνει τον εγκέφαλο και βελτιώνει την αυτοσυγκέντρωσή μας.

Εάν θέλουμε να βελτιώσουμε περισσότερο τη λειτουργία του εγκεφάλου μας πρέπει να καταναλώνουμε γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα, έχοντας στο ημερήσιο διαιτολόγιο μας 5 γεύματα(σνακ ή κυρίως γεύμα) κάθε 3- 4 ώρες.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend