Το γρήγορο φαγητό δεν κρύβει μόνο απόλαυση, αλλά και αρκετές θερμίδες!

Το γρήγορο φαγητό δεν κρύβει μόνο απόλαυση, αλλά και αρκετές θερμίδες!

Το γρήγορο φαγητό δεν κρύβει μόνο απόλαυση, αλλά και αρκετές θερμίδες!

Όλοι εστιάζουμε μόνο στην απόλαυση του γρήγορου φαγητού, χωρίς να σκεφτόμαστε, ότι μια πίτσα σπέσιαλ έχει περίπου 5.000 θερμίδες (450-600 θερμίδες/κομμάτι) και 130 γραμμάρια λίπος και ότι δυο σουβλάκια με πίτα και μια μερίδα πατάτες ξεπερνάνε τις 1.000 θερμίδες και περιέχουν πολλά «κακά»(υδρογονωμένα) λιπαρά.
Όλοι γνωρίζουμε ότι το φαγητό απέξω είναι ανθυγιεινό, αλλά λίγοι συνειδητοποιούμε σε τι βαθμό. Ακόμα και μια φαινομενικά αθώα σαλάτα μπορεί να μεταμορφωθεί σε θερμιδική «βόμβα», αλλά και «βόμβα» λίπους όταν περιέχει σος, κρουτόν, τυρί, και αλλαντικά.

Μια καθημερινή και εύκολη λύση για πρωινό και δεκατιανό είναι οι σφολιάτες, οι οποίες πρέπει να αποφεύγονται καθώς περιέχουν πάρα πολλές θερμίδες. Μια τυρόπιτα ή μια ζαμπονοτυρόπιτα περιέχουν 500-700 θερμίδες και πάρα πολλά κορεσμένα «κακά» λιπαρά, ενώ και η σπανακόπιτα ανήκει επίσης στην ίδια κατηγορία αν και με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.
Οι έτοιμες μπαγκέτες με υλικά όπως μαγιονέζα, αλλαντικά, κλπ είναι θερμιδικοί ανταγωνιστές με τις σφολιάτες, ενώ το κλαμπ σάντουιτς με πατάτες είναι βρίσκεται ακόμα υψηλότερα, αφού περιέχει σχεδόν 1.000 θερμίδες και 40 γραμμάρια λίπους(τα μισά προέρχονται από τις πατάτες).

 

Τι αλλάζουμε για να απαλλαγούμε από περιττές θερμίδες και λιπαρά.

  • Πίτσα: Επιλέγουμε λεπτή ζύμη, βάζουμε αρκετά λαχανικά(μανιτάρια, πιπεριά, κρεμμύδι) και αποφεύγουμε τα αλλαντικά με πολλά λιπαρά(σαλάμι, μπέικον). Ορισμένες πιτσαρίες έχουν αρχίσει να βάζουν τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα.
  • Σουβλάκι: Ζητάμε την πίτα αλάδωτη και βάζουμε καλαμάκι κοτόπουλο αντί για χοιρινό καλαμάκι ή γύρο χοιρινό. Προτιμάμε τζατζίκι αντί κάποιας σος με μαγιονέζα.
  • Σαλάτες: Αποφεύγουμε κρουτόν, μπέικον, τυριά και σος με βάση τη μαγιονέζα. Προτιμάμε λαδόξιδο ή μουστάρδα. Ζητάμε τη σαλάτα μας χωρίς λάδι ή σος και προσθέτουμε μόνοι μας 1 κουταλιά της σούπας(1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο έχει σχεδόν 100 θερμίδες).
  • Φούρνος/σάντουιτς: προτιμάμε κουλούρι Θεσσαλονίκης ή κριτσίνια αντί των σφολιατοειδών προϊόντων. Στα σάντουιτς, φροντίζουμε να επιλέγουμε εμείς τα υλικά. Ζητάμε ψωμί ολικής άλεσης, τυρί και αλλαντικά χαμηλών λιπαρών, λαχανικά και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη μουστάρδα αντί άλλης σος.
    Ζητάμε το κλαμπ σάντουιτς χωρίς μαγιονέζα, με γαλοπούλα αντί για μπέικον και συνοδεύουμε με σαλάτα αντί πατάτες.
  • Επιλέγουμε μικρές συσκευασίες ή κομμάτια.
  • Αν θέλουμε να φάμε κάτι ιδιαίτερα παχυντικό, το μοιραζόμαστε με κάποιον.
  • Αν έχουμε χορτάσει, σταματάμε.
  • Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα της επιλογής μας. Οι θερμίδες από μόνες τους δεν λένε κάτι για την ποιότητα του τροφίμου ή του ποτού. Μια σαλάτα και ένα παγωτό μπορεί να έχουν τις ίδιες θερμίδες, όμως η σαλάτα είναι διατροφικά ανώτερη αφού περιέχει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού σε σχέση με το παγωτό. Αντίθετα το παγωτό δίνει τις ίδιες θερμίδες, προσφέροντας κυρίως ζάχαρη και λίπος.

Και φυσικά δεν ξεχνάμε ότι το σπιτικό φαγητό είναι η καλύτερη επιλογή. Σίγουρα το φαγητό απέξω είναι μέρος της καθημερινότητάς και της κοινωνικής μας ζωής όμως θα πρέπει να υπάρχει μέτρο και σύνεση στις επιλογές μας.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend