Τροφές που μας ζεσταίνουν το Χειμώνα

Τροφές που μας ζεσταίνουν το Χειμώνα

Τροφές που μας ζεσταίνουν το Χειμώνα

 

Βρισκόμαστε πλέον λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, στην καρδιά του φετινού Χειμώνα. Οι ανάγκες του οργανισμού μας είναι ιδιαίτερα σημαντικές αυτήν την εποχή προκειμένου να διατηρούμε συνεχώς μια σταθερή θερμοκρασία. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με την πρόσληψη ενέργειας μέσω της τροφής.

Όταν οι τροφές μεταβολίζονται αποδίδουν ενέργεια την οποία ο οργανισμός αξιοποιεί για να καλύψει διάφορες λειτουργίες του, όπως τη σωστή και επαρκή κυκλοφορία του αίματος, τη διατήρηση του μυϊκού ρυθμού, τη λειτουργία της καρδιάς, τη διατήρηση σταθερής πίεσης, και τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας. Όλη αυτή η διαδικασία διαχείρισης της ενέργειας των τροφών για την κάλυψη των λειτουργιών του οργανισμού μας ονομάζεται Βασικός Μεταβολισμός.

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι λιγότερο ανεκτικοί στο κρύο και άλλοι που είναι λιγότερο ανεκτικοί στη ζέστη. Τα άτομα που είναι λιγότερο ανεκτικά στο κρύο, όταν μειώνεται η θερμοκρασία περιβάλλοντος οι ενεργειακές τους απαιτήσεις πρέπει να καλύπτονται από τρόφιμα που θα αυξήσουν τις καύσεις του οργανισμού και θα ζεστάνουν το σώμα.

Ένα μικρό αλλά κοινό μυστικό για να κρατάμε ζεστό τον οργανισμό μας είναι τα μικρά και συχνά γεύματα, τα οποία παρέχουν στον οργανισμό την ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για τις καύσεις διατηρώντας σε σταθερά επίπεδα τη θερμοκρασία μας.

Ένα ακόμα μυστικό είναι η κατανάλωση ικανοποιητικών ποσοτήτων υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες είναι το κυριότερο καύσιμο του οργανισμού μας. Τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες και άμυλο και αποδίδουν ενέργεια με αργό και σταθερό ρυθμό. Εκτός των άλλων διεργασιών, την ενέργεια αυτή την αξιοποιεί ο οργανισμός σταδιακά και για τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε σταθερά επίπεδα. Προτιμάμε προϊόντα ολικής άλεσης(μακαρόνια ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ολικώς ή μερικώς ρύζι, πλιγούρι, τραχανά).

 

Τροφές που μας ζεσταίνουν το Χειμώνα

Νερό, Ζεστά ροφήματα, Καφές, Κακάο
Η επαρκής ενυδάτωση μας συνεπάγεται την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Όταν αφυδατωνόμαστε, μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος και κρυώνουμε.
Τον χειμώνα όμως δυσκολευόμαστε να καλύψουμε τις απαιτήσεις του σώματος μας σε υγρά λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος και μια ιδανική λύση για εμάς αποτελούν τα ζεστά ροφήματα(τσάι, χαμομήλι, τίλιο), προσθέτοντας και λίγο μέλι στα ροφήματα μας και ωφελούμαστε της μεγάλης του θρεπτικής αξίας.

Σούπες
Η κλασική και ιδανική τροφή για τις κρύες μέρες του Χειμώνα. Είναι ένα γεύμα με χαμηλό θερμιδικό φορτίο, πλούσιο σε νερό, συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού και μπορεί να αποτελεί πρώτο πιάτο συνοδευτικό ή κυρίως γεύμα όταν περιέχει κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, τυρί, ή φασόλια. Προσθέτουμε στις σούπες μας λεμόνι και πιπέρι για να απογειώσουμε τη γεύση τους και για να μας κρατήσουν ζεστούς.

Πικάντικα μπαχαρικά
Ενισχύουν τον βασικό μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καύσεις, λόγω της αυξημένης θερμογεννετικής δράσης τους.

Αποξηραμένα φρούτα(δαμάσκηνα, σύκα), ξηροί καρποί, σταφίδες
Αποδίδουν σημαντικά ποσά ενέργειας κρατώντας τα επίπεδα των καύσεων σταθερά με αποτέλεσμα τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας του οργανισμού.

Αλκοόλ
Προσθέτουμε στη διατροφή μας καθημερινά ένα με δύο ποτηράκια αλκοόλ, που αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού. Προτιμάμε κρασί ή μπύρα.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend