Τσικνοπέμπτη, η γιορτή των Ελλήνων!

Τσικνοπέμπτη, η γιορτή των Ελλήνων!

Η γιορτή των ερωτευμένων σήμερα, αλλά το μυαλό των περισσότερων Ελλήνων ταξιδεύει δυο μέρες αργότερα στην αγαπημένη μας Τσικνοπέμπτη και ήδη τα πρώτα σχέδια για τις ψησταριές που θα στηθούν έχουν καταστρωθεί με κάθε λεπτομέρεια.

Η περίοδος των Αποκριών που ξεκινάει, είναι συνυφασμένη με διατροφικές κραιπάλες και άφθονη κατανάλωση αλκοόλ, με κίνδυνο να καταλήξουμε να έχουμε, στην καλύτερη περίπτωση, κάποιες προσωρινές γαστρεντερικές ενοχλήσεις ή/ και, στην χειρότερη περίπτωση, κάποια κιλά παραπάνω.

Όπως και αν περάσουμε τις ημέρες αυτές φέτος, καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγουμε τις διατροφικές παγίδες των ημερών.

 Μασάμε καλά και αργά το φαγητό μας

Το μόνο σίγουρο αυτές τις μέρες, είναι ότι εύκολα μπορούμε να παρασυρθούμε με την παρέα και να φάμε και να πιούμε παραπάνω από αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε.

Ο εγκέφαλος μας χρειάζεται τουλάχιστον 20-30 λεπτά για να λάβει το μήνυμα ότι το σώμα δεν χρειάζεται άλλο φαγητό και να δημιουργηθεί έτσι το αίσθημα πληρότητας.

Όταν μασάμε αργά το φαγητό, κάνοντας παύσεις για συζήτηση και απολαμβάνουμε περισσότερο την παρέα αλλά και δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να χορτάσει, διευκολύνοντας και την πέψη.

 Σαλάτα για κορεσμό

Τα λαχανικά είναι πολύ καλή πηγή σε φυτικών ινών.

Ίσως το πιο το σημαντικό τους γνώρισμα είναι ότι αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να μπορούμε να έχουμε καλύτερο έλεγχο του σωματικού μας βάρους.

Επιπλέον, τα λαχανικά έχουν ελάχιστες θερμίδες και καθόλου λιπαρά.

Σωστή οργάνωση των γευμάτων μας

Πριν από κάθε έξοδο μας, προσπαθούμε να έχουμε καταναλώσει κάποιο γεύμα ή κάποιο υγιεινό σνακ στο σπίτι.

Δεν παραλείπουμε γεύματα και προσπαθούμε να προσχεδιάσουμε τι θα καταναλώσουμε.

Επιλέγουμε το μεσημέρι να φάμε πιο ελαφριά, π.χ. ένα τοστ με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών και ένα φρούτο ή μια σαλάτα.

Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες να πεινάσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και να υπερκαταναλώσουμε κακής ποιότητας θερμίδες σε ένα και μόνο γεύμα.

 Αποφεύγουμε τις εύκολες και «κακές» θερμίδες

Προσπαθούμε να αντισταθούμε στους τηγανητούς μεζέδες και προσέχουμε το ψωμί με τις σος που έρχεται πριν τις παραγγελίες.

Έτσι μπορούμε να γλιτώσουμε λιπαρά και περιττές θερμίδες που εύκολα μπορούν να μετατρέψουν το γεύμα μας σε θερμιδική «βόμβα».

Με παρόμοιο τρόπο μπορεί να μας κοστίσει και η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Χρήσιμο και ωφέλιμο είναι στο ενδιάμεσο να κάνουμε και κάποια διαλείμματα για να πιούμε νερό ή κάποιο αναψυκτικό light.

Έτσι καταφέρνουμε να ξεδιψάσουμε και να ενυδατώσουμε τον οργανισμό μας.

 Διασκεδάζουμε και συμμετέχουμε στην γιορτινή ατμόσφαιρα των ημερών

Τι κι αν η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμα, τι κι αν όλα τα μέσα ενημέρωσης «μαυρίζουν» με τις ειδήσεις τους την ψυχή μας.

Οι μέρες είναι γιορτινές και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε για να φτιάξουμε τη διάθεση μας και να χαρούμε τα έθιμα της πατρίδας μας με φίλους και γνωστούς.

Εάν δεν είμαστε χορευτικοί τύποι, καλό θα είναι να εκμεταλλευτούμε το καρναβαλικό μομέντουμ των ημερών και να εξασκήσουμε τις χορευτικές μας ικανότητες.

Αυτό θα μας βοηθήσει όχι μόνο να να «κάψουμε» θερμίδες από τυχόν διατροφικές υπερβολές αλλά και θα μας αλλάξει τη διάθεση.
Οι ενδορφίνες, ορμόνες που παράγονται τόσο κατά τον χορό όσο και στο γέλιο, αποδεδειγμένα έχουν αντικαταθλιπτική δράση.

Καλή και χαρούμενη Τσικνοπέμπτη σε όλους και καλές Αποκριές!

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend