Φυλλικό οξύ, θρεπτικό συστατικό ασπίδα για τις γυναίκες

Φυλλικό οξύ, θρεπτικό συστατικό ασπίδα για τις γυναίκες

Φυλλικό οξύ, θρεπτικό συστατικό ασπίδα για τις γυναίκες

 

 

Είναι αρκετά τα θρεπτικά συστατικά(φυλλικό οξύ) που ο οργανισμός μας έχει μεγάλη ανάγκη χωρίς όμως εμείς να γνωρίζουμε το πώς, το γιατί και το πού μπορούμε να τα βρούμε.

Ένα τέτοιο θρεπτικό συστατικό είναι και το φυλλικό οξύ, μία βιταμίνη σημαντική για τη λειτουργία του οργανισμού.

 Τι είναι το φυλλικό οξύ και ποιες σε ποιες τροφές το συναντάμε;

 

Το φυλλικό οξύ είναι ένα είδος βιταμίνης του συμπλέγματος Β και παράλληλα αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη των κυττάρων και του μεταβολισμού.

 Πηγές φυλλικού οξέος είναι:

 

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι, τα φασόλια, ο αρακάς, οι φακές, τα φρούτα όπως τα λεμόνια, οι μπανάνες, τα πεπόνια, καθώς επίσης και ενισχυμένα ή εμπλουτισμένα προϊόντα όπως κάποια είδη χυμών και δημητριακών.

 Που χρησιμεύει στον οργανισμό;

 

Οι γυναίκες που ήδη βρίσκονται σε εγκυμοσύνη αλλά και αυτές που προγραμματίζουν και προσπαθούν να μείνουν έγκυες πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέως.

Το φυλλικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο για καταστροφικές γενετικές ανωμαλίες του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης του μωρού(δισχιδής ράχη και ανεγκεφαλία) κατά 50% έως 70%.

Επίσης μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας.

Αρκετοί είναι οι γιατροί που υποστηρίζουν ότι κάθε γυναίκα στην αναπαραγωγική της ηλικία πρέπει είτε να πάρει ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα είτε ένα συμπληρώματα φυλλικού οξέος.

Το φυλλικό οξύ μπορεί να παράσχει προστασία τις γυναίκες απέναντι στις γενετικές ανωμαλίες, οι οποίες μπορεί να συμβούν πριν ακόμη μάθει μια γυναίκα ότι είναι έγκυος.

Το φυλλικό οξύ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ελλείψεων, που μπορεί να προκαλέσουν ορισμένοι τύποι αναιμίας, καθώς και άλλα αίτια.

Λαμβάνεται πιο συχνά από άτομα που έχουν πεπτικά προβλήματα, νεφρική ή ηπατική νόσο ή κάνουν κατάχρηση αλκοόλ.

Όταν λαμβάνεται για τη θεραπεία ελλείψεων πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με τη βιταμίνη Β12.

Εκτός από την αντιμετώπιση της αναιμίας, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12 εργάζονται από κοινού για την βελτίωση της νευρολογικής υγείας.

Το φυλλικό οξύ χρησιμοποιείται για τη μείωση της τοξικότητας του φαρμάκου μεθοτρεξάτης στην ψωρίαση και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Επιπρόσθετα, συμπληρώματα φυλλικού οξέος έχουν μελετηθεί ως θεραπεία και για πολλές άλλες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος (όπως ο καρκίνος του τραχήλου), το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η νόσος του Alzheimer και η κατάθλιψη, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουμε τα τελικά και ασφαλή συμπεράσματα.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend