Διακοπές τέλος, πως θα χάσουμε το βάρος που πήραμε κατά τη διάρκεια τους

Διακοπές τέλος, πως θα χάσουμε το βάρος που πήραμε κατά τη διάρκεια τους

Διακοπές τέλος, πως θα χάσουμε το βάρος που πήραμε κατά τη διάρκεια τους

 

Αύριο το καλοκαίρι μας αποχαιρετά, μιας και ο Σεπτέμβρης θα κάνει την εμφάνιση του. Οι περισσότεροι την εβδομάδα που έρχεται θα βάλουν τέλος στο κεφάλαιο καλοκαιρινές διακοπές για φέτος. Το διάστημα που πέρασε, οι πιθανότητες να αυξήσαμε το βάρος μας ήτανε μεγαλύτερες από οποιοδήποτε άλλο διάστημα του χρόνου, λόγω της τρίμηνης διάρκειας του καλοκαιριού. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά που πήραμε τις μέρες της καλοκαιρινής χαλάρωσης.

 

Ρεαλιστικοί στόχοι

Πρέπει να έχουμε επίγνωση της κατάστασης και να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να χάσουμε και τα πέντε κιλά που πήραμε το καλοκαίρι, σε μια βδομάδα, γιατί είναι ένας δύσκολα πραγματοποιήσιμος στόχος. Έτσι θα αγχωθούμε και αν δεν πετύχουμε τον στόχο αυτό θα απογοητευθούμε, κάνοντας και την περαιτέρω απώλεια βάρος ακόμα πιο δύσκολη. Ένα με δύο κιλά  την εβδομάδα εβδομάδα, είναι ένας εύκολα πραγματοποιήσιμος στόχος και πετυχαίνοντας τον, ανεβάζουμε την ψυχολογία μας για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.

 

Περιορισμός-αποφυγή παχυντικών σαλτσών

Όλο το καλοκαίρι καταναλώσαμε με τα φαγητά μας, σάλτσες όπως η μαγιονέζα ή κέτσαπ και άλλες, ήρθε η ώρα να τις αντικαταστήσουμε, για να επωφεληθούμε θερμιδικά αλλά και θρεπτικά. Μπορούμε για παράδειγμα να αντικαταστήσουμε τη μαγιονέζα, με άλλες ολογοθερμιδικές επιλογές όπως η σάλτσα ντομάτας με ελαιόλαδο και να αντικαταστήσουμε επίσης το πολύ αλάτι με μπαχαρικά. Έτσι και θα βελτιώσουμε την υγεία μας και θα προσλάβουμε λιγότερες θερμίδες.

 

Όταν δεν μας πάει η δίαιτα

Αν είμαστε από τους τύπους που δεν μπορούν τους περιορισμούς και δεν μας αρέσει να μπαίνουμε σε καλούπια, τότε ακολουθούμε τον κανόνα του «1/3 εκτός», αφαιρούμε δηλαδή το 1/3 της τροφής που μπαίνει στο πιάτο μας είτε στο σπίτι, είτε στο εστιατόριο.

 

Φαγητό = απόλαυση

Το φαγητό δεν ικανοποιεί μόνο την ανάγκη μας για επιβίωση, αλλά και για άλλες συνθήκες, όπως η ευχαρίστηση, η κοινωνικοποίηση και η απόλαυση. Πρέπει να τρώμε λοιπόν αργά, νιώθοντας όλα τα συστατικά της κάθε μπουκιάς που τρώμε. Έτσι οι πιθανότητες να υπερκαταναλώσουμε τροφή και να φορτώσουμε το σώμα μας με θερμίδες που δεν τις χρειαζόμαστε, μειώνονται.

 

Λαχανικά, ο σύμμαχος μας

Είτε συνοδευτικά με τη μορφή σαλάτας σε κάθε μας γεύμα, είτε ως σνακ, τα λαχανικά μας εφοδιάζουν όχι μόνο με απαραίτητα συστατικά που προάγουν την υγεία μας, αλλά και με φυτικές ίνες που συμβάλλουν στον κορεσμό και με ελάχιστες θερμίδες.

 

Τύψεις; Άγνωστη λέξη!

Επειδή θα υπάρξουν και οι μέρες που το έχουμε παρακάνει και έχουμε ξεφύγει από το πρόγραμμά μας, δεν πρέπει να απογοητευθούμε. Δεν σημαίνει απολύτως τίποτε για τη δίαιτά μας και πολύ περισσότερο δεν σημαίνει απολύτως τίποτε για τη δυνατότητά μας να πετύχουμε το στόχο μας. Μπορούμε να συνεχίσουμε το διαιτολόγιο μας κανονικά την επόμενη μέρα σαν να μη συνέβη τίποτα, ή για να νιώσουμε καλύτερα μειώνουμε την ποσότητα τροφής της επόμενης μέρας ή αυξάνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απώλεια βάρους είναι θέμα ενεργειακού ισοζυγίου και αν καταφέρουμε να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας, τέτοιες παρεκτροπές δεν επηρεάζουν τόσο ούτε μεταβολικά, ούτε ψυχολογικά.

 

Φυσική δραστηριότητα

Στις μέρες μας οι σύγχρονοι ρυθμοί δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για γυμναστήριο ή κάποιο άθλημα, έτσι καλό είναι να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την κίνηση στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Περπατάμε περισσότερο πριν και μετά τη δουλειά μας, πάμε στο φούρνο ή  το κοντινό μίνι μάρκετ της γειτονιάς με τα πόδια και περισσότερες φορές, από ότι με το αυτοκίνητο σε μία φορά. Οι μικρές και εύκολες καθημερινές-ρεαλιστικές συστάσεις μας βοηθούν να χάσουμε βάρος και αποτελούν συμπεριφορικές τροποποιήσεις που δεν μας κάνουν να νιώθουμε ότι αλλάζουμε τη ζωή μας.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend