Η εφηβεία είναι μια από τις σημαντικότερες περιόδους στη ζωή ενός ανθρώπου μιας και αυτή την περίοδο συντελούνται πολλές και σημαντικές αλλαγές στο σώμα μας, με σκοπό την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και της μετάβασης μας στην ενήλικη ζωή. Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική στην εφηβική ηλικία.
Όταν επιλέγουμε τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση, ο συνδυασμός τους μας επιφέρει:
Θα πρέπει να τονίσουμε πως ισορροπημένη διατροφή δεν σημαίνει κατανάλωση «άγευστων» φαγητών. Με σωστή εκπαίδευση από τους ειδικούς, διαιτολόγους-διατροφολόγους, μπορούμε να προσθέσουμε ποικιλία και ποιότητα στην διατροφή μας. Ας δούμε πως:
Συστάσεις διατροφής και εφηβεία
Στην εφηβεία είναι απαραίτητη η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων από κάθε μία από τις βασικές ομάδες τροφίμων:
Συμβουλές Διατροφής
Πρωινό: Όταν ξεκινάμε τη μέρα μας με πρωινό έχουμε:
Ενυδάτωση: Ακόμη και μία ήπια αφυδάτωση(1-2%) μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα και απώλεια συγκέντρωσης.
Συνιστώνται 6-8 ποτήρια υγρών / ημέρα(1,2 λίτρα) για να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Να θυμίσουμε ότι πρέπει να πίνουμε περισσότερα υγρά, όταν ο καιρός είναι ζεστός ή όταν είμαστε αθλητικά ενεργοί.
Όλα τα ποτά μετράνε όσον αφορά την πρόσληψη υγρών(εκτός των αλκοολούχων), αλλά μεταξύ των γευμάτων εκείνα χωρίς ζάχαρη είναι τα καλύτερα.
Εγκεφαλική Υγεία: Η υγεία του εγκεφάλου εξαρτάται από τη βέλτιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή.
Η πρόσληψη μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι σημαντική για την γνωστική ανάπτυξη και συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη νοημοσύνης. Μελέτες με συμπληρώματα διατροφής ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχουν δείξει το καλύτερο αποτέλεσμα σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
Οι συστάσεις αναφέρουν κατανάλωση μιας μερίδας λιπαρών ψαριών(140g) την εβδομάδα.
Διατροφικές βελτιώσεις: Στην εφηβεία απαιτείται περισσότερη κατανάλωση σε:
Και μειωμένη κατανάλωση σε:
Φυσική δραστηριότητα: Στην εφηβεία η σωματική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα επωφελής λόγω της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και ευημερίας, της αυτοεκτίμησης και εμπιστοσύνης, και της διατήρησης της ενεργειακής ισορροπίας.
Η διατήρηση της φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εφηβείας σημαίνει επίσης ότι ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων αργότερα στην ενήλικη ζωή μπορεί να μειωθεί. Συνιστώνται 60 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα(οργανωμένα αθλήματα), συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων που βελτιώνουν την υγεία των οστών, τη μυϊκή δύναμη και την ευελιξία(2 φορές /εβδομάδα τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμβηση).
Χρησιμοποιούμε τα cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα σας δώσουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.