«Κόβω» το τσιγάρο, θα χάσω πιο εύκολα βάρος;

«Κόβω» το τσιγάρο, θα χάσω πιο εύκολα βάρος;

«Κόβω» το τσιγάρο, θα χάσω πιο εύκολα βάρος;

 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πέρα από τις οδυνηρές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία(κάθε 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του εξαιτίας του τσιγάρου), η διακοπή του μπορεί να επηρεάσει(αύξηση ή μείωση) το σωματικό βάρος. Θα μπορούσε η διακοπή του να βοηθήσει την απώλεια βάρους; Μήπως το αυξημένο σωματικό βάρος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες μη διακοπής του καπνίσματος;

Η νικοτίνη που περιέχεται στα τσιγάρα είναι ίσως ο βασικότερος λόγος μη διακοπής του καπνίσματος. Ο εθισμός που προκαλεί είναι ισχυρός και κάνει τη διακοπή του μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Στον αντίποδα, τα οφέλη της διακοπής, είναι σημαντικά και άμεσα, όπως η επαναφορά της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, μετά από μόλις 20 λεπτά.

«Κόβω» το τσιγάρο, θα παχύνω;

Ο μέσος όρος κιλών που μπορούμε να βάλουμε, όταν σταματήσουμε το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτες, είναι 4-5 κιλά, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί πάντα τον κανόνα. Μπορούμε να διακόψουμε το κάπνισμα χωρίς να αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος.

Οι μηχανισμοί που συνδέουν τη διακοπή του καπνίσματος με το αυξημένο σωματικό βάρος δεν είναι πλήρως κατανοητοί, περιλαμβάνουν όμως την αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση και τη χαμηλή φυσική δραστηριότητα.

Είναι γεγονός ότι το κάπνισμα αυξάνει παροδικά το μεταβολισμό, που σημαίνει ότι ένας συστηματικός καπνιστής μπορεί να έχει καθημερινά ως και 200 θερμίδες περισσότερες καύσεις από έναν μη καπνιστή. Η διακοπή, επομένως, μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση με αποτέλεσμα το άτομο να «καίει άρα και να χρειάζεται λιγότερες θερμίδες μέσα στη μέρα.

Όσοι «κόβουν» το τσιγάρο, τείνουν να τρώνε συχνότερα από πριν

Ο εθισμός τους στη νικοτίνη, επιφέρει μεταβολή της όρεξης μας και προκειμένου να καταπολεμήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα από την έλλειψη της, καταφεύγουμε στη συχνότερη κατανάλωση γευμάτων. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ικανότητα και όρεξη για άσκηση μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο βάρος.

Ο αριθμός των τσιμπολογημάτων αυξάνεται στη διάρκεια της ημέρας αφού ο  πρώην καπνιστής ψάχνει να αντικαταστήσει τη συνήθεια του καπνίσματος με κάτι άλλο που πάλι να χρειάζεται να κάνει την ίδια κίνηση, όπως η μετακίνηση του χεριού στο στόμα.

Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την όρεξη, οπότε η διακοπή του οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα.

Οξείδωση του οργανισμού

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του καπνίσματος είναι η οξείδωση του οργανισμού, μέσω της αυξημένης παραγωγής ελεύθερων ριζών, προκαλώντας φθορά και πρόωρη γήρανση στα κύτταρα. Ο μηχανισμός αυτός καθιστά το κάπνισμα ένα σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου του πνεύμονα.

Μεταβολές στη γεύση

Πολλές φορές το φαγητό αρχίζει να έχει καλύτερη γεύση μετά τη διακοπή του καπνίσματος με αποτέλεσμα ο πρώην καπνιστής να αναζητά όλο και περισσότερα φαγητά προς κατανάλωση.

Πως δεν θα πάρω κιλά μετά τη διακοπή του καπνίσματος

Η ισορροπημένη διατροφή είναι η απάντηση για την αποφυγή αύξησης του σωματικού βάρους και την αναζωογόνηση του οργανισμού. Ορισμένα βήματα για διακοπή του καπνίσματος, χωρίς να μας απασχολεί ενδεχόμενη αύξηση βάρους, είναι τα ακόλουθα:

Υγιεινά ενδιάμεσα γεύματα

Αν αισθανόμαστε πείνα σε ώρες της ημέρας που στο παρελθόν κάναμε ένα τσιγάρο αντικαθιστούμε τη συνήθεια αυτή, με υγιεινά ενδιάμεσα γεύματα χαμηλών θερμίδων, όπως: φρέσκα φρούτα εποχής, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών, γιαούρτι, κομμένα λαχανικά(καρότο, αγγουράκι, μπρόκολο, πιπεριές). Μπορούμε ακόμα να έχουμε μαζί μας καραμέλες χωρίς ζάχαρη, για να έχουμε το στόμα μας απασχολημένο. Αποφεύγουμε τα πλούσια σε ζάχαρη και λίπος σνακ, καθώς αυξάνουν το βάρος.

Επίσης, τα φρούτα και τα λαχανικά, εκτός από λίγες θερμίδες, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Α(καρότο, ντομάτα), C(εσπεριδοειδή, φράουλα, πιπεριά, μπρόκολο) και φυλλικό οξύ(πράσινα φυλλώδη λαχανικά).

Η βιοδιαθεσιμότητα των βιταμινών αυτών είναι μειωμένη στους καπνιστές λόγω του οξειδωτικού στρες που προκαλεί το κάπνισμα. Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι οι πολυφαινόλες, που βρίσκουμε στα σταφύλια, το κρασί και το τσάι(κυρίως το πράσινο).

Μικρά και συχνά γεύματα

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων μπορεί να βοηθήσει την ενίσχυση του μεταβολισμού. Οπότε καλό θα ήταν να αποφύγουμε τα μεγάλα γεύματα και να τρώμε πιο συχνά μέσα στη μέρα.

Διαχωρίζουμε την πείνα

Διαχωρίζουμε την πραγματική από τη συναισθηματική πείνα και καταναλώνουμε φαγητό μόνο στην πρώτη περίπτωση. Για τη συναισθηματική πείνα, πίνουμε νερό ή μασάμε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

Οργανώνουμε τα γεύματα μας

Καταστρώνουμε ένα πλάνο από την προηγούμενη μέρα. Προγραμματίζουμε τι θα καταναλώσουμε στα γεύματα και τα σνακ της επόμενης μέρας, έτσι ώστε να αποφύγουμε επεισόδια υπερφαγίας και ανεξέλεγκτης κατανάλωσης τροφίμων με πολλές θερμίδες.

Φυσική δραστηριότητα

Εντάσσουμε στο πρόγραμμα μας 30 λεπτά καθημερινού περπατήματος, ελαφρύ τρέξιμο ή ασκήσεις αντιστάσεων, που θα βοηθήσουν στην πρόληψη αύξησης του βάρους, θα βελτιώσουν τη διάθεση, θα μας κάνουν να ξεχάσουμε την ανάγκη για κάπνισμα και θα γεμίσουν τη μέρα μας.

Με καλές πρακτικές και μια ισορροπημένη διατροφή η αύξηση βάρους δεν είναι αλληλένδετη με την διακοπή του καπνίσματος!

 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend