Λήψη κορτιζόνης, τι προσέχω στη διατροφή μου

Λήψη κορτιζόνης, τι προσέχω στη διατροφή μου

Λήψη κορτιζόνης, τι προσέχω στη διατροφή μου

Η κορτιζόνη είναι η δραστική μορφή της κορτιζόλης στον άνθρωπο και ανήκει στις στεροειδείς ορμόνες. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το φλοιό των επινεφριδίων και μετατρέπεται από την κορτιζόνη. Γίνεται απολύτως δραστική όταν μετατρέπεται σε υδροκορτιζόνη. Έχει ποικίλες εφαρμογές στην ιατρική και φαρμακευτική βιομηχανία, λόγω της ευρείας χρήσης της. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αλλεργίας, άγχους αλλά και άλλες. Η κορτιζόνη παλαιότερα θεωρούνταν ότι είναι ίσως βλαβερή για τον οργανισμό, παρά ευεργετική, λόγω των διαφόρων παρενεργειών, όπως η αύξηση της πίεσης ή η πιθανότητα πρόκλησης καταρράκτη. Επίσης θεωρείται βλαβερή λόγω της μεγάλης κατακράτησης υγρών(οίδημα) που προκαλεί και επομένως της αύξησης του σωματικού βάρους, σε συνδυασμό με την κατανάλωση κάποιων τροφίμων. Οι φαρμακευτικές αγωγές που περιέχουν κορτιζόνη συνήθως χρειάζονται προσοχή στο κομμάτι της διατροφής, κυρίως αποφυγή κατανάλωσης ζάχαρης και αλατιού. Μπορούμε να τον επιτύχουμε εύκολα αυτόν το περιορισμό; 

Όσον αφορά το αλάτι πρέπει να αναφέρουμε ότι εκτός της κλασικής του μορφής(κρυσταλλικό) στο φαγητό μας υπάρχει «κρυμμένο» σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα, αλμυρά  ή γλυκά. Το ίδιο ισχύει επίσης και για την ζάχαρη. Επομένως κατά την περίοδο λήψης κορτιζόνης πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις διατροφικές ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων. Ανάλογα την ποσότητα της κορτιζόνης που λαμβάνουμε χρειάζεται ένα διάστημα έως και 6 μηνών αποκλεισμού της κατανάλωσης αλατιού και ζάχαρης. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2,5 κουταλάκια του γλυκού(4,6γρ). Στην περίπτωση όμως που τρώμε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα, αυτό το όριο μπορούμε πολύ εύκολα να το ξεπεράσουμε χωρίς να το αντιληφθούμε. Πρέπει να αναφέρουμε πως το όριο ημερήσιας πρόσληψης αλατιού αλλάζει ανάλογα την πάθηση και την φαρμακευτική αγωγή.

Όσον αφορά την ζάχαρη, αυτή δεν βρίσκεται μόνο στα γλυκά ή στον καφέ μας, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά και σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ και η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6-12 κουταλάκια, ανάλογα με την ηλικία και την πάθηση.

Τρόφιμα πλούσια σε αλάτι: Ψωμί, φρυγανιές, κράκερ, τυριά, τουρσιά κονσερβοποιημένα, καπνιστά-παστά τρόφιμα, αλλαντικά, κρέας, αλατισμένοι ξηροί καρποί, ελιές, μαγιονέζα, έτοιμες σάλτσες, πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα, αλμυρά αρτοπαρασκευάσματα, κονσέρβες, σουβλάκια, πίτσες, κρέπες, μαγειρική σόδα, μπεϊκιν πάουντερ .

Πως θα μειώσουμε το αλάτι και θα κάνουμε νόστιμο το φαγητό μας; Κυρίαρχο ρόλο στη μείωση της πρόσληψης αλατιού, διαδραματίζει η θέληση μας να δοκιμάσουμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Έτσι μπορούμε να προσθέσουμε λεμόνι, πιπέρι, μπαχαρικά της επιλογής μας(πάπρικα, κάρι, κουρκουμά, κύμινο, ξίδι) και λαχανικά που ενισχύουν την γεύση του φαγητού.

Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη: κέικ, ψωμί, συσκευασμένα προϊόντα, μπισκότα, κράκερ, παξιμάδια, γλυκά, παγωτά, έτοιμες σάλτσες και άλλα. Πρέπει επίσης να τονίσουμε τη σημαντικότητα της ανάγνωσης της διατροφικής ετικέτας των τροφίμων, μιας και υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που αποτελούν φυσικές πηγές σακχάρων όπως τα φρούτα, μπορεί π.χ. ένα συσκευασμένο προϊόν να περιέχει φυσικά σάκχαρα από μέλι ή χουρμάδες.

Μπορούμε μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης, επιλέγοντας ή φτιάχνοντας, γλυκά που να έχουν κάποια άλλη γλυκαντική ουσία, όπως οι γλυκοζίτες στεβιόλης, κοινώς στέβια, αλλά να προσθέσουμε επίσης τη στέβια στον καφέ ή το τσάι μας.

Μπορούμε λοιπόν να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες που έχει η κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης, όσο προσλαμβάνουμε κορτιζόνη, προσέχοντας λίγο τη διατροφή μας.

 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend