Μετά το αρνάκι, τα κουλουράκια και τα τσουρέκια, ώρα για ισορροπημένη διατροφή

Μετά το αρνάκι, τα κουλουράκια και τα τσουρέκια, ώρα για ισορροπημένη διατροφή

Μετά το αρνάκι, τα κουλουράκια και τα τσουρέκια, ώρα για ισορροπημένη διατροφή

 

Αν και έχουμε ακόμα νωπές τις «μνήμες» των διατροφικών απολαύσεων του Πάσχα, οι περισσότεροι παράλληλα σκεφτόμαστε το καλοκαίρι που είναι προ των πυλών. Το χρονικό διάστημα που διανύουμε ενδείκνυται για να βελτιώσουμε την υγεία, τη διάθεση αλλά και την εικόνα μας προσέχοντας τις διατροφικές μας συνήθειες, αυξάνοντας παράλληλα τη φυσική μας δραστηριότητα. Σε άλλες χρονικές περιόδους του έτους, οι σκέψεις αυτές φαντάζουν περιοριστικές και κουραστικές. Πλησιάζοντας, όμως, προς το καλοκαίρι, όλα δείχνουν πιο εύκολα και ευχάριστα.

Αρκετοί το ονομάζουν «αποτοξίνωση» και άλλοι απλά «δίαιτα». Σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών περιλαμβάνει τον περιορισμό πρόσληψης τοξικών και χημικών ουσιών, την ενίσχυση της θρέψης του οργανισμού μέσω της κάλυψης των αναγκών του σε βιταμίνες και μικροστοιχεία και τη βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος για την αντιμετώπιση των φουσκωμάτων και άλλων ανεπιθύμητων συμπτωμάτων. Όσοι το πράττουν, παράλληλα καταφέρνουν να αυξήσουν την ενεργητικότητα τους, να αντιμετωπίσουν την ληθαργικότητα, να αποδίδουν καλύτερα στις καθημερινές υποχρεώσεις, να μην αρρωσταίνουν εύκολα, να ξυπνάνε ευκολότερα το πρωί και να χάσουν τα περιττά κιλά, που πιθανόν έχουν.

Για να καταφέρουμε όλα τα παραπάνω, καλό θα ήταν να σκεφθούμε πρώτα ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά και όχι ποια τρόφιμα πρέπει να βγάλουμε από τη διατροφή μας.

Καταναλώνουμε καθημερινά:

· Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

· Ταχίνι(100% αλεσμένο σουσάμι), που εκτός των υπολοίπων πολύτιμων βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι πλούσιο σε λιγνάνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες παρόμοιες με αυτές της βιταμίνης Ε. Έρευνες έδειξαν, ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες σε λιγνάνες έτειναν να έχουν χαμηλότερο βάρος και γενικά να παίρνουν λιγότερα κιλά σε βάθος χρόνου συγκριτικά με όσες δεν κατανάλωναν αντίστοιχες ποσότητες.

· Ροφήματα όλων των ειδών με προτίμηση στο πράσινο τσάι, και στους φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών

· Χαλβά από ταχίνι. Μας παρέχει υγιεινά λιπαρά, είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα(κυρίως ω-3), ενώ προσφέρει στον οργανισμό διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά σε σημαντικές ποσότητες όπως, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο.

· Δημητριακά ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες όπως και καστανό ρύζι και όσπρια.

· Άλιπα πρωτεϊνούχα τρόφιμα.

· Αγνό παρθένο ελαιόλαδο σε ωμή μορφή.

· Ξηρούς καρπούς(ωμούς, ανάλατους) σε ελεγχόμενη ποσότητα, με προτίμηση στα καρύδια και τα αμύγδαλα.

Παράλληλα με τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά, θα πρέπει να καταναλώνουμε και αρκετό νερό(γύρω στα 2 λίτρα) και να μασάμε καλά την τροφή μας ενώ καλό είναι να περιορίσουμε ή να αποκλείσουμε την κατανάλωση αλκοόλ.

Δεν πρέπει να στοχεύουμε σε άμεσες αλλαγές, οι οποίες είναι συνήθως παροδικές, έχουμε αρκετό χρόνο στη διάθεση μας για να πετύχουμε τους στόχους μας και με καλύτερα και μόνιμα αποτελέσματα.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend