Μπορώ να χάσω κιλά χωρίς να πεινάω;

Μπορώ να χάσω κιλά χωρίς να πεινάω;

Μπορώ να χάσω κιλά χωρίς να πεινάω;

Αρκετοί όταν μπαίνουν στη διαδικασία απώλειας βάρους, έχουν στο νου τους ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα στερηθούν για αρκετό χρονικό διάστημα τροφές που τους αρέσουν και ότι θα πεινάσουν. Μήπως αυτό όμως δεν ισχύει; Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πρέπει να αποτελείται από 3 κύρια γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα, αλλά πρέπει επίσης να περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Επιπλέον, θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητα για τη ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Αρκετοί νομίζουν ότι για να χάσουμε βάρος, μια στερητική δίαιτα θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αντιθέτως τα επιθυμητά αποτελέσματα θα τα φέρει μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που παίζουν τον δικό τους, σημαντικό ρόλο, στην διαδικασία απώλειας βάρους.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το πολύσπορο ψωμί, το καστανό ρύζι και τα όσπρια, αυξάνουν την γλυκόζη στο αίμα μας, σταθερά σε επιθυμητά όρια σε ένα χρονικό διάστημα 1-3 ωρών. Οι πρωτεΐνες τις οποίες προσλαμβάνουμε από τροφές όπως τα όσπρια, το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και το αυγό, πέπτονται σταδιακά και επιφέρουν αργή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μας, σε ένα χρονικό διάστημα 3-5 ωρών. Όταν κάνουμε έναν συνδυασμό υδατανθράκων πλούσιων σε φυτικές ίνες και πρωτεϊνών σε κάθε κύριο μας γεύμα, η γλυκόζη στο αίμα μας ελέγχεται καλύτερα και το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού είναι στα επιθυμητά όρια.

Επιπλέον, όταν καταναλώνουμε τακτικά υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες διατηρούμε υψηλά επίπεδα ενέργειας, αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση ενδιάμεσων γευμάτων πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη και αποκτάμε ένα αίσθημα ευεξίας. Επομένως είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τρόφιμα με τέτοιους συνδυασμούς, που να εφοδιάζουν ταυτόχρονα το σώμα μας με πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Μία αρκετά καλή εναλλακτική επιλογή είναι τα ολικής άλεσης δημητριακά που περιέχουν επιπλέον πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης από σόγια και είναι φυτική πρωτεϊνική πηγή με καλό προφίλ αμινοξέων. Ο συνδυασμός των δημητριακών ολικής άλεσης, με γάλα ή γιαούρτι παρέχει στον οργανισμό μας ασβέστιο, το οποίο μειώνει τη συσσώρευση λιποκυττάρων και ταυτόχρονα επιταχύνει τη διαδικασία διάσπασης του λίπους.

Ένας ακόμη πολύ καλός συνδυασμός τροφίμων στο αδυνάτισμα είναι η ταυτόχρονη κατανάλωση σαλάτας με ένα λιπαρό τρόφιμο, όπως το κρέας. Έτσι φέρνουμε σε ισορροπία ένα λιπαρό τρόφιμο με ένα τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες. Από τη μία πλευρά οι φυτικές ίνες των λαχανικών μειώνουν την απορρόφηση του λίπους, και από την άλλη οι πρωτεΐνες του κρέατος, βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μάζας, που αποτελεί τον μεταβολικά ενεργό μας ιστό. Στην προσπάθεια μας να χάσουμε βάρος συμμετέχουν επίσης, τα φρούτα με γιαούρτι, ξηρούς καρπούς ή κανέλα. Ένας συνδυασμός πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, που όπως προαναφέραμε συμβάλλουν στην απώλεια λίπους αλλά και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Όταν ακολουθούμε ένα διαιτολόγιο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δεν αυξάνουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας, οπότε μένουμε για περισσότερη ώρα κορεσμένοι. Αντίθετα όταν ακολουθούμε ένα διαιτολόγιο με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αυξάνεται η παραγωγή ινσουλίνης στο πάγκρεας και έτσι μειώνεται ο ρυθμός απώλειας λίπους.

 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend