Ποια δημητριακά πρωινού επιλέγω Κίτσος Ευάγγελος

Ποια δημητριακά πρωινού επιλέγω

Ποια δημητριακά πρωινού επιλέγω

Μία από τις πιο αγαπημένες επιλογές πρωινού γεύματος, μικρών και μεγάλων, είναι το γάλα με δημητριακά, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και το πιο υγιεινό, αφού τα περισσότερα δημητριακά πρωινού περιέχουν αρκετή ζάχαρη, λιπαρά, αλάτι και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Μπορούμε όμως να αναζητήσουμε και να βρούμε στο σούπερ μάρκετ εκείνα τα δημητριακά πρωινού που είναι αρκετά θρεπτικά, κάνοντας έτσι μια καλή επιλογή για το πρωινό μας γεύμα. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τη διατροφική ταυτότητα του προϊόντος, η οποία συνήθως βρίσκεται στο πλαϊνό τμήμα του κουτιού.

Ποιές είναι λοιπόν εκείνες οι πληροφορίες που πρέπει να αναγράφονται σε μια συσκευασία δημητριακών πρωινού, ώστε αυτά που θα επιλέξουμε να μας προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά και να μας βοηθήσουν να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ενέργεια.

  • Ολικής άλεσης: Διαβάζουμε τα συστατικά στην ετικέτα του τροφίμου και ελέγχουμε εάν αναγράφεται αρχικά ότι είναι «ολικής άλεσης». Αυτό σημαίνει ότι το δημητριακό από το οποίο προέρχονται τα δημητριακά, συνήθως σιτάρι ή βρόμη, έχει χρησιμοποιηθεί ολόκληρο(φλοιό, πίτουρο, ενδοσπέρμιο), με αποτέλεσμα να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
  • Φυτικές ίνες: Τα δημητριακά, ως φυτική τροφή ολικής άλεσης, πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ελέγχουμε τον πίνακα διατροφικής αξίας και επιλέγουμε δημητριακά που περιέχουν τουλάχιστον 5g φυτικών ινών ανά μερίδα.
  • Ζάχαρη: Το μεγαλύτερο πρόβλημα των δημητριακών πρωινού είναι ότι περιέχουν αρκετή ζάχαρη, και δεν μιλάμε για φυσικά τα σάκχαρα που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν σε μικρή ποσότητα σε όλα τα αμυλούχα τρόφιμα, αλλά για προστιθέμενη ζάχαρη. Ελέγχουμε προσεκτικά λοιπόν τη διατροφική ταυτότητα του προϊόντος, προκειμένου να βρούμε εάν υπάρχει κρυμμένη ζάχαρη. Φρουκτόζη, σιρόπι φρουκτόζης, γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, δεξτρόζη, μαλτοδεξτρίνη, σιρόπι καλαμποκιού, χαρουπόμελο, ζάχαρη καρύδας είναι ορισμένα από τα ονόματα που δηλώνουν την ύπαρξη ζάχαρης. Επίσης πρέπει να δούμε ποια είναι η συνολική ποσότητα ζάχαρης, φυσικής ή προστιθέμενης. Έτσι διαβάζοντας τη διατροφική ταυτότητα, ελέγχουμε τα απλά σάκχαρα που περιέχονται σε 1 μερίδα δημητριακών, να μη ξεπερνούν τα 5-6g.
  • Λιπαρά: Τα δημητριακά πρωινού είναι τρόφιμα φυτικής προέλευσης και δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά, όμως η προσθήκη σοκολάτας ή λίπους(φυτικού ή ζωικού) αυξάνει την περιεκτικότητα τους κυρίως σε κορεσμένα λιπαρά. Επιλέγουμε λοιπόν εκείνα τα δημητριακά με λιγότερα από 3g κορεσμένα λιπαρά ανά μερίδα.
  • Αλάτι: Μπορεί τα δημητριακά πρωινού να έχουν γλυκιά γεύση, αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι περιέχουν περιέχουν πολύ αλάτι. Διαβάζουμε τη διατροφική ταυτότητα του προϊόντος και επιλέγουμε αυτά που έχουν λιγότερο αλάτι ή νάτριο, ιδανικά λιγότερο από 0,1g(100 mg) νάτριο ή 0,3g(300 mg) αλάτι ανά 100g.

Τα καλύτερα δημητριακά πρωινού επομένως είναι τα ολικής άλεσης, με αρκετές φυτικές ίνες, λίγη ζάχαρη, λίγα λιπαρά και λίγο αλάτι. Συνδυάζοντας τα με  ημίπαχο γάλα και φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, αποτελούν ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα για να ξεκινήσουμε όμορφα και με πολύ ενέργεια τη μέρα μας.

 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend