Πως τα παιδιά μας θα αγαπήσουν τα φρούτα

Πως τα παιδιά μας θα αγαπήσουν τα φρούτα

Πως τα παιδιά μας θα αγαπήσουν τα φρούτα

 

Πολλές φορές οι γονείς ρωτάνε, εμάς τους διαιτολόγους, πως θα μπορέσουν να πείσουν τα παιδιά τους να τρώνε φρούτα και πως θα τα εντάξουν στην καθημερινή τους διατροφή. Τα φρούτα, είναι γεγονός, ότι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια μιας ισορροπημένης διατροφής, παρέχοντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό των παιδιών όπως υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ συχνό το φαινόμενο τα παιδιά και ιδιαίτερα στις ηλικίες 4-10 ετών να μην είναι πολύ «φίλοι» με αυτά. Επομένως ας δούμε πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε καθημερινά την κατανάλωση φρούτων από τα παιδιά μας.

 

  • Η αποστροφή των παιδιών προς τα φρούτα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός, ότι οι γονείς δεν έχουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο φρούτα και δεν δίνουμε με αυτόν τον τρόπο το «καλό» παράδειγμα. Τα παιδιά ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες αντιγράφουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις συνήθειές μας. Καλό είναι λοιπόν να αρχίσουμε να καταναλώνουμε φρούτα μαζί με τα παιδιά μας, να παίζουμε μαζί τους σχηματίζοντας σχέδια στα φρούτα ή τη φλούδα τους και εντάσσουμε τη διαδικασία αυτή στην καθημερινή μας ρουτίνα. Αν τα παιδιά αντιδράσουν αρνητικά, δεν τα παρατάμε, γεμίζουμε με υπομονή και ξαναδοκιμάζουμε αργότερα, προσπαθώντας κάθε φορά να παρουσιάσουμε το ίδιο φρούτο με διαφορετικό τρόπο.
  • Ιδιαίτερη σημασία αξίζει να δώσουμε στο γεγονός ότι πρέπει να αποφύγουμε την επιβράβευση των παιδιών με κάτι άλλο, όπως: φάε το μήλο σου και θα σε αφήσω να φας σοκολάτα ή το να τιμωρήσουμε ένα παιδί εάν δεν φάει το φρούτο του.
  • Το πρώτο και πιο απλό πράγμα που έχουμε να κάνουμε ως γονείς είναι, να ξεχωρίσουμε τα φρούτα που αρέσουν στα παιδιά μας. Φροντίζουμε αυτά να υπάρχουν καθημερινά στο σπίτι, σε εμφανές σημείο, έτσι ώστε εύκολα να  μπορούμε να δοκιμάσουμε να τα σερβίρουμε στα παιδιά. Επίσης σταδιακά μαζί με  τα αγαπημένα τους φρούτα, μπορούμε σταδιακά να προσθέτουμε και κομματάκια νέων φρούτων.
  • Τα παιδιά ηλικίας 4-10 ετών ψάχνουν να δημιουργήσουν, τι καλύτερο λοιπόν από το να φυτέψουμε σε μια γλάστρα ή στο κήπο μας το σπόρο ενός φρούτου και να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του μαζί με τα παιδιά μας, έτσι ώστε να ανακαλύψουν πως φτάνει ένα φρούτο στο πιάτο μας.
  • Μπορούμε να τα προσθέτουμε «κρυφά» σε ενδιάμεσα γεύματα των παιδιών, όπως στο γάλα ή το γιαούρτι δίνοντας τους την αίσθηση του milk shake που σίγουρα τους αρέσει. 
  • Εναλλακτικά καταναλώνουμε φρούτα μαζί με δημητριακά πρωινού αντί των αποξηραμένων. Ιδιαίτερα για τα γεύματα εκτός σπιτιού μπορούμε να επιλέξουμε και αμιγώς φυσικούς χυμούς φρούτων που εξασφαλίζουν στα παιδιά, εκτός από πολύτιμες βιταμίνες όπως Β, C, E και την ενυδάτωση τους. 

 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend