Τα σχολεία άρχισαν, πως θα κάνω το κολατσιό του παιδιού μου ελκυστικό

Τα σχολεία άρχισαν, πως θα κάνω το κολατσιό του παιδιού μου ελκυστικό

Τα σχολεία άρχισαν,  πως θα κάνω το κολατσιό του παιδιού μου ελκυστικό

 

Τα σχολεία ξεκινήσαν και γι αυτή τη χρονιά. Όλοι μας γνωρίζουμε τη χαμηλή θρεπτική αξία των εδεσμάτων που προσφέρονται στα παιδιά, είτε στα κυλικεία είτε σε εξωσχολικά καταστήματα.

Επίσης είναι πολλές οι φορές που αν και έχουμε ετοιμάσει ένα υγιεινό κολατσιό για το παιδί μας, αυτό επιστρέφεται το μεσημέρι ανέγγιχτο. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει γιατί το παιδί επέλεξε τελικά εύκολες και γευστικές επιλογές όπως σοκολάτες, κρουασάν γαριδάκια κι άλλα συναφή, νιώθοντας παράλληλα και ενοχή-ντροπή βγάζοντας μπροστά στους συμμαθητές του το δικό του φαγητό. Τα παιδιά συνήθως επιστρέφουν το σπιτικό κολατσιό γιατί δεν το βρίσκουν εξίσου ελκυστικό(οπτικά αλλά και γευστικά) με τα εδέσματα του εμπορίου. Σήμερα θα αναφέρουμε ορισμένα «τρικ» που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός δεκατιανού με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά.

  1. Αρχικά είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στο παιδί μας τη σημασία του φαγητού από το σπίτι. Ποσό πιο υγιεινό είναι, πόσες περισσότερες βιταμίνες κι αλλά θρεπτικά συστατικά περιέχει, σε αντίθεση με αυτά των κυλικείων που το πιθανότερο είναι ότι κοστίζουν περισσότερο, προσφέροντας πολύ λιγότερα.
  2. Σχεδιάζουμε με το παιδί μας το τι θα περιέχει το κολατσιό του και το ετοιμάζουμε μαζί. Με αυτόν τον τρόπο νιώθει μια άτυπη υποχρέωση ότι πρέπει να το φάει, καθώς το ίδιο έχει συμμετάσχει στην απόφαση και στη δημιουργία του.
  3. Το προηγούμενο βράδυ ας καθίσουμε να ετοιμάσουμε μαζί με το παιδί μας ένα σπιτικό κέικ, ένα σταφιδόψωμο ή μια πίτα. Βάζουμε το παιδί μας στη διαδικασία ετοιμασίας ενεργοποιώντας το και αυξάνοντας τις πιθανότητες να το καταναλώσει αφού αυτό το ετοίμασε.
  4. Βάζουμε τη φαντασία μας στα σάντουιτς κι αποφεύγουμε τι βαρετές και μονότονες επιλογές.
  • Δεν χρησιμοποιούμε μόνο το κλασικό λευκό ψωμί για τοστ στα σάντουιτς. Επιλέγουμε, πολύσπορο, Ζέας, πανίνι, αραβική πίτα, ψωμάκια burger, τσιαπάτα, ακόμα και πίτα από σουβλάκι.
  • Αποφεύγουμε τα βούτυρα και τις μαγιονέζες για σάλτσες, αλλά ετοιμάζουμε μια δικιά μας με: μουστάρδα-πάστα ελιάς-αβοκάντο ή με σπιτική κέτσαπ ή με ντομάτα-λεμόνι-πέστο. 
  • Εκτός από γαλοπούλα τυρί, μπορούμε να προσθέσουμε ντομάτα, μαρούλι, ψητά μανιτάρια, ψητά κολοκυθάκια και λαχανικά. Αν το παιδί μας δεν τρώει όσπρια, ετοιμάζουμε ένα φελαφελ(ρεβυθοκεφτές) η κολοκυθό/ντοματο κεφτέδες και κάνουμε burger. Άλλες επιλογές μπορεί να είναι τόνος, φιλέτο κοτόπουλο η μπιφτέκι.
  • Επιλογή επίσης θα μπορούσε να είναι ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με «γέμιση» τυρί και ντομάτα ή ακόμα και μια πίτσα με αγνά υλικά όπως τυρί, ελιές, ντομάτα, μανιτάρια, πιπεριές.
  1. Συνοδεύουμε το σνακ του παιδιού μας με ένα φρούτο. Φροντίζουμε να είναι ένα φρούτο που να μεταφέρεται και συντηρείται εύκολα, να μην πιάνει πολύ χώρο και να τρώγεται εύκολα. Αποφεύγουμε καρπούζι, πεπόνι, ρόδι, σταφύλια ή ζουμερά ροδάκινα και προτιμάμε μήλο, αχλάδι, μπανάνα. Εξαιρετικές επιλογές είναι και τα αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κολατσιό αποτελεί ένα σημαντικό γεύμα στο διαιτολόγιο ενός μαθητή καθώς σχετίζεται όχι μόνο με προσλαμβανόμενες θερμίδες κι συνεπώς περιττό σωματικό βάρος, αλλά και με πολύτιμα θρεπτικά που το βοηθούν να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της απαιτητικής αυτή ηλικίας.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend