Το πρωινό, βοηθά στη ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα

Το πρωινό, βοηθά στη ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα

Το πρωινό, βοηθά στη ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα

 

Ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα του ανθρώπου, αλλά ταυτόχρονα κι από τα πιο παραμελημένα, είναι το πρωινό. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού έχει περιοριστεί αρκετά στις μέρες μας. Όσοι τρώνε πρωινό δείχνουν να έχουν καλύτερους δείκτες υγείας, όπως χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης, χαμηλότερο σωματικό βάρος, υψηλότερη πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών, καλύτερη πνευματική λειτουργία, σωστότερες διατροφικές συνήθειες και πιο ποιοτικό τρόπο ζωής. 

Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες τις προηγούμενες δεκαετίες, συνέδεσαν την κατανάλωση πρωινού με χαμηλότερη πρόσληψη λίπους αλλά και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Όσοι δεν τρώνε πρωινό έχουν υψηλότερους δείκτες λιπιδίων σε αντίθεση με όσους τρώνε. Ο συνδυασμός δημητριακών με άπαχο ή χαμηλού λίπους γάλα, αποτελεί το πρωινό με τα πιο ευεργετικά για εμάς αποτελέσματα. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός φαίνεται ότι ευνοεί τη μειωμένη πρόσληψη λιπιδίων. Γενικότερα η κατανάλωση πρωινού συντελεί σε καλύτερες διατροφικές επιλογές στα γεύματα της ημέρας. Μια επιδημιολογική μελέτη στην Ιαπωνία, συνέδεσε τη μη κατανάλωση πρωινού με περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες όπως ήταν η αυξημένη χοληστερόλη, η έλλειψη άσκησης, η υπέρταση και το κάπνισμα. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι όσοι τρώνε πρωινό γενικά έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Με την πάροδο των ετών και τις μελέτες που εξελίσσονταν παρατηρήσαμε ότι δεν είναι μόνο το πρωινό αυτό καθ’ αυτό που συντελεί στην υγιή εικόνα όσων το τρώνε, αλλά ότι συγκεκριμένα δημητριακά μπορούν να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα μας. Οι περισσότερες έρευνες πια επιβεβαιώνουν ότι η βρώμη έχει ευεργετική επίδραση στην υπερλιπιδαιμία. Σχετικά πρόσφατες μελέτες(2002), ανέφεραν ότι το πρωινό με βρώμη και γάλα συντελεί σε μείωση των επιπέδων χοληστερίνης κατά 10% σε διάστημα 4 εβδομάδων, ενώ μια μετά ανάλυση(2007) ανέφερε ότι η κατανάλωση βρώμης μπορεί να συντελέσει στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερίνης και της «κακής» LDL, ενώ δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα επίπεδα της «καλής» HDL και των τριγλυκεριδίων. Το ενεργό συστατικό της βρώμης, είναι μια διαλυτή φυτική ίνα που ονομάζεται β-γλυκάνη. Οι διαλυτές ίνες έχουν ευεργετική επίδραση στα επίπεδα των λιπιδίων. Βασικές πηγές διαλυτών φυτικών ινών είναι τα όσπρια, η βρώμη και τα φρούτα. Δύο άλλα είδη δημητριακών που δείχνουν και αυτά να βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης είναι το κριθάρι, το οποίο έχει και αυτό ενεργό συστατικό τη β-γλυκάνη, αλλά και η σίκαλη. Για να είναι όμως εξίσου αποτελεσματικά για την υγεία μας, πρέπει να τα καταναλώνουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι η βρώμη, και φυσικά απαιτούνται περισσότερες έρευνες, για να επιβεβαιώσουν την ευεργετική τους δράση. 

Όπως φαίνεται από τις μέχρι σήμερα μελέτες, το πρωινό είναι απαραίτητο στη ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα μας, για τον βασικό λόγο ότι μας οδηγεί σε καλύτερες διατροφικές συνήθειες στο υπόλοιπο της ημέρας. Ένα από τα ιδανικότερα πρωινά για έναν υπελιπιδαιμικό άνθρωπο, είναι ένα μπολ με βρώμη(κουάκερ) με άπαχο ή χαμηλού λίπους γάλα. Αρκετοί άνθρωποι δεν το προτιμούν επειδή είναι άγευστο, όμως μπορούμε να βελτιώσουμε τη γεύση του, προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα μελιού, ή μικρή ποσότητα ανάλατων ξηρών καρπών και φρέσκων φρούτων σε κομμάτια. Μια ακόμα εναλλακτική λύση πρωινού είναι, μια μερίδα γαλακτοκομικών χαμηλού λίπους, δημητριακά είτε σε μορφή έτοιμου πρωινού είτε ως ψωμί ή παξιμάδι και πάντα ολικής αλέσεως και κάποιο φρέσκο φρούτο ή φυσικό χυμό.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend