Αβοκάντο, κάνει καλό στην υγεία μας;

Αβοκάντο, κάνει καλό στην υγεία μας;

 

Το αβοκάντο έχει γεύση βουτυρώδη και δεν τρώγεται αμέσως μετά την συγκομιδή , αλλά αφού περάσει λίγος χρόνος και ωριμάσει. Το σχήμα του είναι ωοειδές με μακρύ κωνικό λαιμό και ο φλοιός του έχει πράσινο χρώμα. Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του κρέατος σε σάντουιτς και σε σαλάτες και τρώγεται και ως ορεκτικό με λεμόνι και αλάτι. Είναι γνωστό και ως σημαντικό συστατικό στο μεξικανικό γουακαμόλε.

Ευδοκιμεί, εκτός από τις τροπικές περιοχές, και σε αυτές που ευδοκιμούν και τα εσπεριδοειδή και κυρίως οι λεμονιές. Προτιμά τα γόνιμα και βαθιά εδάφη με καλή στράγγιση γιατί δεν αντέχει την υγρασία.
Η λιπαρότητα του δεν σημαίνει ότι είναι βλαβερό για την υγεία, αλλά αποτελεί θρεπτικό εργοστάσιο ενέργειας και παρέχει πολλά δυνητικά οφέλη στην υγεία.

Θρεπτική αξία

Τα 100γρ αβοκάντο αποδίδουν 190 περίπου θερμίδες.

«Καλά» λιπαρά: τα λιπαρά αποτελούν περίπου τα τρία τέταρτα των θερμίδων του. Υπερτερούν τα μονοακόρεστα λιπαρά και κυρίως το ολεϊκό οξύ. Τα μονοακόρεστα λιπαρά, μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα και τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιοπαθειών.
Πρωτεΐνες: κάθε μέτριο αβοκάντο περιέχει περίπου 4 γραμμάρια πρωτεϊνών, ποσότητα πολύ περισσότερη από αυτήν των άλλων φρούτων.
Ζάχαρη: Μισό αβοκάντο περιέχει σχεδόν 0.2 g γραμμάρια ζάχαρης, πολύ μικρή ποσότητα σε σύγκριση με άλλα φρούτα
Βιταμίνες – μέταλλα: Αποτελεί πολύ καλή πηγή καλίου και είναι πλούσιο σε βιταμίνες K, C, και E.
Φυτικές ίνες: ένα μέτριο αβοκάντο περιέχει 11 γραμμάρια φυτικών ινών, μισή σχεδόν ποσότητα από την καθημερινή συνιστώμενη ελάχιστη πρόσληψη.

Αβοκάντο για υγεία

Εκτός της πληθώρας των θρεπτικών του συστατικών, έρευνες δείχνουν ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα οφέλη, όπως η μείωση της χοληστερόλης, του σακχαρώδους διαβήτη, το χαμηλότερο σωματικό βάρος και η πρόληψη του καρκίνου.

Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση του θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων κακής χοληστερόλης. Διατροφή πλούσια σε αβοκάντο μπορεί να βελτιώσει το λιπιδαιμικό προφίλ σε υγιείς ανθρώπους και ιδιαίτερα σε ασθενείς με ελαφριά αυξημένη χοληστερόλη, ακόμα και αν έχουν υψηλά τριγλυκερίδια.
Μετά από μια εβδομάδα διατροφής που ήταν εμπλουτισμένη με αβοκάντο, οι ασθενείς εμφάνισαν 22% μείωση στην κακή χοληστερόλη και στα τριγλυκερίδια και 11% αύξηση στην καλή χοληστερόλη.

Συμβάλλει πιθανόν στη μείωση του κινδύνου σακχαρώδους διαβήτη, εγκεφαλικού και στεφανιαίας νόσου

Υπάρχουν έρευνες που έχουν αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης του και του μεταβολικού συνδρόμου.
Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η κατανάλωση του συνδέεται με βελτιωμένη ποιότητα διατροφής, πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

Βοηθά στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος

Επίσης άνθρωποι που καταναλώνουν αβοκάντο είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και περίμετρο μέσης.

Συμβάλλει πιθανόν στην πρόληψη του καρκίνου

Είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες οι οποίες, βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου.
Τα φυτοχημικά του, μπορεί ενδεχομένως να προσφέρουν θετική διατροφική στρατηγική στην πρόληψη του καρκίνου.

Βοηθά στην υγεία των μαλλιών

Η ενυδάτωση των μαλλιών μας με αβοκάντο, κάνει τις τρίχες είναι πιο ανθεκτικές, αφού τις γεμίζει με πρωτεΐνη.

Κίνδυνοι

Σπάνια βέβαια αλλά όχι απίθανα υπάρχει η περίπτωση κάποιος να εμφανίσει αλλεργία στο αβοκάντο.
Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν αρχίσετε να εμφανίζετε δυσάρεστες παρενέργειες μετά την κατανάλωση του.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend