Αδυνάτισα, γιατί ξαναπαίρνω πίσω το βάρος που έχασα, πως θα το αποφύγω αυτό;

Αδυνάτισα, γιατί ξαναπαίρνω πίσω το βάρος που έχασα, πως θα το αποφύγω αυτό;

Αδυνάτισα, γιατί ξαναπαίρνω πίσω το βάρος που έχασα, πως θα το αποφύγω αυτό;

 

Οι περισσότεροι όταν αποφασίσουν να κάνουν κάποια δίαιτα έχουν βασικό στόχο να χάσουν γρήγορα το επιπλέον βάρος,  λίγοι είναι αυτοί που θα δώσουν βαρύτητα στη διατήρηση της απώλειας αυτής.

Αυτός ο εφήμερος στόχος έχει ως αποτέλεσμα την επανάκτηση του βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο πολλές φορές φτάνει ή και ξεπερνάει το αρχικό.

Όταν αυτό γίνεται επαναλαμβανόμενα, τότε θυμίζει το παιδικό παιχνίδι και χαρακτηρίζεται ως φαινόμενο γιο-γιο.

Τα αποτελέσματα είναι ολέθρια, καθώς τα άτομα αυτά καταλήγουν να αποκτούν τελικά περισσότερο λίπος και βιώνουν απογοήτευση και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Το να διατηρήσουμε το νέο μας σωματικό βάρος μετά από κάποια απώλεια, είναι σημαντικότερη από την ίδια την απώλεια, και θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Κυρίως, κατανοώντας τους λόγους οι οποίοι μας οδηγούν σε επαναπρόσληψη των κιλών που χάσαμε.

 

 

Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι:

 

 

  • Όσοι ακολουθούν αυστηρές δίαιτες, οι οποίες έχουν πολλές απαγορεύσεις και αρκετή πείνα, νιώθουν στέρηση και αυτό οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και τσιμπολόγημα, δηλαδή σε αυξημένα υπερφαγικά επεισόδια.
  • Αρνητικός αλλά και καθοριστικός παράγοντας στη διατήρηση του νέου βάρους είναι η σημαντική μείωση της φυσικής δραστηριότητας. Ακόμα και μικρής διάρκειας φυσική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση βοηθά σημαντικά στη διατήρηση του νέου βάρους
  • Αύξηση της κατανάλωσης λιπαρών τροφών και γενικότερα των θερμίδων της ημέρας. Πολλά άτομα αφού χάσουν το επιθυμητό βάρος αρχίζουν να τρώνε με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες ποσότητες όπως πριν τη δίαιτα. Ξεχνάνε τη διατροφική συμβουλευτική που ακολούθησαν με τον Διαιτολόγο τους, ξεχνάνε όμως, και ότι το σώμα τους με το νέο, χαμηλότερο βάρος, έχει και λιγότερες ανάγκες σε θερμίδες απ΄ ό,τι το προηγούμενο γι’ αυτό και χρειάζεται επαναπροσδιορισμός των καθημερινών αναγκών για τη διατήρηση του.
  • Κατανάλωση τροφής ως διέξοδος από τα αρνητικά συναισθήματα και το στρες της καθημερινότητας, καθώς και εξαιτίας παθητικής αντίδρασης σε προβλήματα αυτής.

 

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η επανάκτηση του βάρους οφείλεται στη δυσκολία διατήρησης του υγιεινού τρόπου διατροφής, τον οποίο ακολουθούν κατά τη διάρκεια της δίαιτας τα άτομα, αλλά και στη μείωση της φυσικής δραστηριότητας.
Φαίνεται λοιπόν πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος του τρόπου διατροφής με ταυτόχρονη διαχείριση των συναισθημάτων που συνδέονται με τη διατροφική μας συμπεριφορά.

 

 

Πότε θεωρώ επιτυχή τη διατήρηση της απώλειας βάρους;

 

 

Αυτό προϋποθέτει ότι κάποιος έχει χάσει τουλάχιστον 10% του σωματικού του βάρους, και διατηρεί αυτή την απώλεια για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Η απώλεια αυτή αναφέρεται σε συνειδητή προσπάθεια απώλειας βάρους.
Άτομα τα οποία κατάφεραν να διατηρήσουν το νέο τους βάρος για δύο ή περισσότερα χρόνια, έχουν τις πιθανότητες με το μέρους τους για να το διατηρήσουν και την επόμενη χρονιά.
Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι διατήρηση της απώλειας για τόσο χρονικό διάστημα, μειώνει την πιθανότητα για επανάκτηση βάρους κατά 50%.

 

 

Τι βοηθάει να διατηρήσω την απώλειας βάρους μου;

 

 

Έρευνες που έγιναν σε άτομα που πέτυχαν την απώλεια βάρους και διατήρησαν το αποτέλεσμα, έδειξαν ότι υπάρχουν κάποιες κοινές τακτικές που οδηγούν σε αυτή την επιτυχία.

 

Αυτές είναι:

  • Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα
  • Διατροφή τόσων θερμίδων όσων χρειάζεται το άτομο, και χαμηλή σε λιπαρά
  • Η καθημερινή κατανάλωση πρωινού
  • Ο αυτοέλεγχος του βάρους με τακτικό ζύγισμα (π.χ. 1 φορά την εβδομάδα ή το δεκαπενθήμερο)
  • Η διατήρηση ενός σταθερού και ισορροπημένου τρόπου διατροφής βασισμένου στη Μεσογειακή Διατροφή.
  • Λήψη μέτρων μόνο σε περίπτωση που παρατηρείται αύξηση βάρους, έτσι ώστε να επανέλθουν στα επιθυμητά επίπεδα.

 

Ορισμένοι παράγοντες που βοηθούν τη διατήρηση της απώλειας βάρους είναι:

 

 

  1. Τα προσωπικά κίνητρα του ατόμου για την αρχική απώλεια βάρους
  2. Η υποστήριξη από το περιβάλλον του
  3. Η ικανότητα διαχείρισης του άγχους και της ανάληψης των προσωπικών του ευθυνών
  4. Η αυτοπεποίθηση
  5. Η ψυχολογική δύναμη και σταθερότητα.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η προσπάθεια απόκτησης ενός νέου, χαμηλότερου βάρους, πρέπει να συμπεριλαμβάνει δυο στόχους:
Την απώλεια του περιττού βάρους, και τη διατήρηση αυτής της απώλειας.
Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε προσπάθεια, πρέπει να σκεφθείτε καλά αν είστε σε θέση να αλλάξετε τη διατροφική σας συμπεριφορά, έτσι ώστε να έχετε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend