Ακτινίδιο, ένα φρούτο γεμάτο οφέλη!

Ακτινίδιο, ένα φρούτο γεμάτο οφέλη!

Ακτινίδιο, ένα φρούτο γεμάτο οφέλη!

Γενικά Χαρακτηριστικά

Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος κόκκινου ή λευκού.

Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι.

Ο καρπός του είναι ράγα και είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση.

Το εξωτερικό του μέρος είναι χρώματος καφέ και το εσωτερικό είναι χυμώδες, με πράσινο χρώμα και μικρά σποράκια, χρώματος μαύρου.

Καταγωγή

Η Κίνα θεωρείται επικρατέστερη πατρίδα του ακτινιδίου, από τα αρχαία χρόνια.

Το γνωστότερο είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα ονομάζεται Ακτινίδιον το σινικό (Actinidia chinensis).

Το φυτό ήταν αυτοφυές στην Κίνα και ταξίδεψε μετά το 19ο αιώνα στη Βρετανία και το 1906 στη Νέα Ζηλανδία.

Η ονομασία του όμως κίουι (Kiwi) προέρχεται από το ομώνυμο πτηνό, το οποίο είναι εθνικό σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας, όπου ζει αποκλειστικά.

Την ονομασία αυτή την πήρε το ακτινίδιο από το φυτοκόμο Hayward Wright (1873-1959), ο οποίος πειραματίστηκε με τα φυτά και κατόρθωσε να δημιουργήσει την ποικιλία που είναι γνωστή σήμερα.

Με τη σημερινή μορφή του, το ακτινίδιο καλλιεργείται από το 1950, συγκεκριμένα το είδος Ακτινίδιο το νόστιμο (Actinidia deliciosa).

Τα ακτινίδια είναι τροφή πυκνή σε θρεπτικές ουσίες και χαμηλή σε θερμίδες.

Καλλιέργεια

Το φυτό ευδοκιμεί σε γόνιμα και υγρά εδάφη. Η σπορά του φυτού γίνεται κατά την άνοιξη και η συγκομιδή στα μέσα Οκτωβρίου.

Σήμερα το ακτινίδιο καλλιεργείται και στην Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία). Το ακτινίδιο, για να ευδοκιμήσει χρειάζεται περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό και υγρό καλοκαίρι.

Για το λόγο αυτό, στον ελληνικό χώρο καλλιεργείται στην Πιερία, όπου έχει κατοχυρωθεί με ονομασία προέλευσης (ΠΓΕ) από το 2002, στην περιοχή του ποταμού Σπερχειού στη Φθιώτιδα όπου έχει κατοχυρωθεί με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) αλλά και στην Πέλλα, την Ημαθία, το Μεσολόγγι, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Άρτα, τη Βενιζέλου Σερρών την Πρέβεζα και το Δέλτα Πηνειού (Ομόλιο, Πυργετός, Αιγάνη).

Θρεπτική αξία:

Πιθανά οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση του είναι η υγιής υφή του δέρματος, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η πρόληψη της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.

Σε μέτριο μέγεθος η διατροφική του σύσταση είναι:
• Θερμίδες 42
• Πρωτεΐνες 0.8 γραμμάρια
• Ολικά λιπαρά: 0.4 γραμμάρια
• Ίνες: 2.1 γραμμάρια
• Βιταμίνη C: 64 mg
• Βιταμίνη A: 3 μικρογραμμάρια
• Σίδηρο: 0.2 mg
• Κάλιο: 252 mg
• Φυλλικό οξύ: 17 μικρογραμμάρια

Το ακτινίδιο επίσης περιέχει βιταμίνη E, χαλκό, βιταμίνη K, χολίνη, μαγνήσιο και φώσφορο.

Πιθανά οφέλη για την υγεία μας

Αρκετές είναι οι έρευνες που έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφών όπως το ακτινίδιο μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και θνησιμότητας.

Βελτίωση της υφής του δέρματος:

Το κολλαγόνο εξαρτάται από τη βιταμίνη C, που δρα στον οργανισμό ως αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθά στην πρόληψη της βλάβης από τη ρύπανση, τον καπνό, μαλακώνει τις ρυτίδες και βελτιώνει γενικότερα την υφή του.

Ποιοτικότερος ύπνος:

Έρευνα σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης ακτινιδίων στην ποιότητα του ύπνου σε ενήλικες με προβλήματα ύπνου έδειξε ότι η κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει την έναρξη του ύπνου, τη διάρκεια και την αποτελεσματικότητά του σε ενήλικες με διαταραχές ύπνου.

Καρδιαγγειακή Υγεία:

Οι φυτικές ίνες και το κάλιο στο ακτινίδιο στηρίζουν την υγεία της καρδιάς.

Μια αύξηση στην πρόληψη καλίου μαζί με μείωση της πρόσληψης νατρίου είναι η πιο σημαντική διατροφική αλλαγή που μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Βάση ερευνητικών δεδομένων, όσοι κατανάλωναν 4.069 mg καλίου την ημέρα είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο κάλιο.

Η υψηλή πρόσληψη καλίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, προστασία από απώλεια μυϊκής μάζας, διατήρηση της οστικής πυκνότητας και μείωση της δημιουργίας λίθων στα νεφρά.

Έλεγχος των τιμών της πίεσης:

Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο είναι η αιτία που το ακτινίδιο μπορεί να συμβάλει στην ουδετεροποίηση της επίδρασης του νατρίου.

Είναι πιθανό η χαμηλή πρόσληψη καλίου να αποτελεί το ίδιο μεγάλο παράγοντα κινδύνου για υπέρταση όσο και η υψηλή πρόσληψη νατρίου.

Αυξημένη πρόσληψη καλίου συνδέεται με 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο.

Ελάττωση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας:

Αρκετές έρευνες ανέφεραν ότι το ακτινίδιο μπορεί ενδεχομένως να έχει ελαφριά καθαρτική επίδραση και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διατροφικό συμπλήρωμα, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους με δυσκοιλιότητα.

Η τακτική κατανάλωση φαίνεται πως βοηθά τη δημιουργία πιο μαλακής και συχνότερης παραγωγής κοπράνων.

Πιθανοί κίνδυνοι και προφυλάξεις:

Οι βήτα αναστολείς(φάρμακα) μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων καλίου στο αίμα.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως η μπανάνα θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο όταν κάποιος λαμβάνει βήτα αναστολείς.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καλίου μπορεί να είναι επιβλαβής για όσους δεν έχουν πλήρη λειτουργία νεφρών.

Αν τα νεφρά δεν μπορούν αν αποβάλλουν το υπερβάλλον κάλιο από το αίμα μπορεί να επέλθει θάνατος.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend