τα διατροφικά λάθη του χειμώνα και τα περιττά κιλά.

Αποφεύγουμε τα διατροφικά λάθη του χειμώνα και τα περιττά κιλά

Αποφεύγουμε τα διατροφικά λάθη του χειμώνα και  τα περιττά κιλά

Συνήθως το χειμώνα, το σώμα μας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σταθερή στους 36,6 βαθμούς Κελσίου μιας και επικρατούν χαμηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες και ως εκ τούτου, ο χειμώνας είναι δύσκολη εποχή για να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος, καθώς τρώμε περισσότερο. Η αύξηση κατανάλωσης τροφής σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας οδηγούν σε αύξηση σωματικού βάρους και περιττών κιλών. Με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν είναι γεγονός ότι το σώμα μας έχει ανάγκη από περισσότερο λίπος, για να παράγουμε οποιαδήποτε κίνηση ή έργο ακόμα και για να νιώσουμε ζεστασιά.

Ποια είναι όμως τα διατροφικά λάθη που κάνουμε το χειμώνα;

• Καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες φαγητού για να επιτύχουμε το αίσθημα ζεστασιάς και έτσι αυξάνουμε το σωματικό μας βάρος.

• Το χειμώνα η περιορισμένη ηλιοφάνεια συνεπάγεται και μειωμένη έκκριση σεροτονίνης από το σώμα μας, γνωστή και ως ορμόνη της καλής διάθεσης. Επομένως για να αντισταθμίσουμε το κενό της(σεροτονίνη) καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, οι οποίες φτιάχνουν μεν την διάθεση μας, αλλά ανεβάζουν και το δείκτη της ζυγαριάς.

• Τέλος το χειμώνα αυξάνουμε και τη κατανάλωση αλκοόλ για να αντιμετωπίσουμε τις χαμηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες και έτσι οδηγούμαστε σε αύξηση του σωματικού μας βάρους, αφού συνήθως συνοδεύουμε το αλκοόλ με φαγητό.

Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε την αύξηση βάρους, να καταστείλουμε το αίσθημα της λιγούρας και να νιώσουμε ζεστασιά;

  • Καταναλώνουμε σούπες: Οι σούπες αποτελούν το ιδανικότερο χειμωνιάτικο θρεπτικό γεύμα, έχουν χαμηλό θερμιδικό φορτίο και μεγάλη ποσότητα νερού που συμβάλει στην ενυδάτωση του οργανισμού μας. Η θρεπτική τους αξία αυξάνεται, όταν προσθέσουμε σε αυτές, πολλά λαχανικά, δίνοντας τους έτσι εκτός από πολλά θρεπτικά συστατικά, γεύση, άρωμα και χρώμα. Εάν προσθέσουμε σε αυτές κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο τις μετατρέπουμε σε ένα πολύ χορταστικό και θρεπτικό γεύμα, το οποίο ρυθμίζει τον μηχανισμό της όρεξης μας.
  • Καταναλώνουμε αποξηραμένα φρούτα: Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν μια καλή εναλλακτική και θρεπτική επιλογή ως γλυκό σνακ. Χαρίζουν στον οργανισμό μας συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας, κρατώντας τα επίπεδα των καυσίμων μας σταθερά με αποτέλεσμα τη διατήρηση θερμοκρασίας του οργανισμού μας. Βοηθούν στο να διατηρούμε σε υψηλά επίπεδα την ενέργεια μας όλη την ημέρα και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.
  • Καταναλώνουμε ξηρούς καρπούς και σπόρους: Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, σουσάμι) είναι τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, αποδίδοντας μας μεγάλα ποσά ενέργειας. Αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση αντί των αλμυρών σνακ. Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα , προσφέροντας μας το αίσθημα της ζέστης και μαγνήσιο που βελτιώνει τη διάθεση μας.
  • Καταναλώνουμε ροφήματα: Για να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τα όσα αρνητικά συνεπάγεται αυτό για εμάς, καλή εναλλακτική πρόταση αποτελεί η κατανάλωση ροφημάτων, που παρέχουν επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού μας. Ροφήματα από βότανα όπως το φασκόμηλο, η μέντα, το δενδρολίβανο, το τσάι του βουνού, έχουν θερμαντικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των χαμηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών και συγχρόνως ενισχύουν την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, αποβάλλοντας τοξίνες. Τέλος το ρόφημα κακάο, χωρίς να προσθέσουμε ζάχαρη, ενισχύει την έκκριση σεροτονίνης από τον οργανισμό μας και βελτιώνει τη διάθεση μας.
Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend