Αυξημένη χολερυθρίνη, τι διατροφή ακολουθώ

Αυξημένη χολερυθρίνη, τι διατροφή ακολουθώ

Αυξημένη χολερυθρίνη, τι διατροφή ακολουθώ

 

Η χολερυθρίνη είναι ένα μεταβολικό παραπροϊόν του σώματος, που διασπά τα «γερασμένα» ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό συμβαίνει στον σπλήνα, όπου η αιμοσφαιρίνη στα εν λόγω ερυθρά αιμοσφαίρια διασπάται και το τμήμα του αίματος μετατρέπεται σε χολερυθρίνη. Βλέπουμε συνήθως στοιχεία του σώματος που εκκρίνουν τη χολερυθρίνη, καθώς το κίτρινο χρώμα της είναι αυτό που κάνει τα ούρα κίτρινα(μετά από περαιτέρω τροποποίηση)και τα κόπρανα καφέ.Στο ήπαρ, η περίσσεια χολερυθρίνης συνδέεται με το γλυκουρονικό οξύ για να καταστεί υδατοδιαλυτό και έτσι να επιτραπεί να εκκρίνεται από το σώμα. Η αυξημένη χολερυθρίνη δεν είναι συνηθισμένη στους ενήλικες, αλλά συμβαίνει και συνήθως οφείλεται σε υποκείμενη ασθένεια που περιλαμβάνει το ήπαρ, όπως η κίρρωση, η ηπατίτιδα ή το σύνδρομο Gilbert, κάποια κληρονομική νόσος κ.α. 

Η δίαιτα με αυξημένη χολερυθρίνη είναι μια ευκαιρία για την αποκατάσταση της υγείας χωρίς να καταφύγουμε σε σοβαρά φάρμακα. Θα παρουσιάσουμε τους κανόνες της διατροφής, θα αναφέρουμε τα χρήσιμα και τα απαγορευμένα προϊόντα, και θα παρουσιάσουμε ένα υπόδειγμα διαιτολογίου για αυξημένη χολερυθρίνη.Η δίαιτα-διατροφή για αυξημένη χολερυθρίνη δεν αποτελεί φάρμακο, αλλά είναι μια ευκαιρία για την ασφαλή μείωση της χολερυθρίνης, τη βελτίωση της ευημερίας και τη σύνθεση αίματος. Η χολερυθρίνη είναι μια ειδική ουσία που σχηματίζεται από την αιμοσφαιρίνη κατά τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία περιέχονται στα ηπατικά κύτταρα. Με άλλα λόγια, η χολερυθρίνη είναι η χρωστική ουσία της χολής.

Παθολογικές τιμές χολερυθρίνης, είναι αυτές που υπερβαίνουν τα 17,1 μmol / l. Σε τέτοιες αναλύσεις ο πάσχων αισθάνεται άσχημα, εμφανίζει πονοκεφάλους, ναυτία, γρήγορη κόπωση, το του δέρμα αρχίζει να γίνεται κίτρινο και υπάρχει φαγούρα. Οι αυξημένοι δείκτες χολερυθρίνης υποδεικνύουν ασθένειες του ήπατος. Ως εκ τούτου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει για να μειωθεί το επίπεδο χολερυθρίνης είναι η ανακούφιση του ήπατος.

 

Διατροφή με αυξημένη χολερυθρίνη

Η διατροφική προσέγγιση της αυξημένης χολερυθρίνης στοχεύει στην ομαλοποίηση του ενζύμου του ήπατος. Τα άτομα με υψηλή χολερυθρίνη δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλάτι, συνιστάται επίσης ο περιορισμός της κατανάλωσης ψωμιού και βουτύρου. Οποιαδήποτε μπαχαρικά και καρυκεύματα πρέπει να είναι χωρίς αλάτι. Απαγορεύεται η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν σόδα ή σκόνη ψησίματος(κέικ, κέικ, μπισκότα και άλλα γλυκά).

Το αλάτι, τα κονσερβοποιημένα λαχανικά και οι έτοιμες σαλάτες πρέπει να αποκλειστούν μόνιμα από τη διατροφή. Επίσης απαγορεύεται η κατανάλωση τροφίμων όπως, καπνιστά προϊόντα, λουκάνικο, ψάρι, μπέικον, θαλασσινά. Απαγορεύεται επιπλέον η κατανάλωση γλυκών, κέτσαπ, μαγιονέζας, μουστάρδας. Από λαχανικά απαγορεύεται η κατανάλωση μανιταριών, λάχανων, πράσινων κρεμμυδιών, σπανακιού και ραπανακιού. Το αλκοόλ απαγορεύεται επίσης από τους κανόνες διατροφής με αυξημένη χολερυθρίνη, καθώς και τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα κεράσια και άλλα φρούτα που περιέχουν οξύ. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στα προϊόντα με φυτικές ίνες. Τρώμε συχνά και σε μικρές μερίδες γεύματα, έτσι ώστε το σώμα να έχει χρόνο για να επεξεργαστεί τα τρόφιμα.

 

Υπόδειγμα διαιτολογίου με αυξημένη χολερυθρίνη

Το υπόδειγμα διαιτολογίου που ακολουθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλη την περίοδο των υψηλών δεικτών χολερυθρίνης, μέχρι την ομαλοποίηση.

Πρωινό

  • Μία κούπα βρασμένο ρύζι.
  • Δύο κουταλιές της σούπας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ξινή κρέμα και μια μπανάνα.

Ενδιάμεσο

  • Ένα γλυκό μήλο.
  • Ένα ποτήρι χυμός ή πράσινο τσάι.

pastedGraphic.png

Μεσημεριανό

  • Σούπα φαγόπυρου ή χυλός φαγόπυρου με βραστό κοτόπουλο(χωρίς πέτσα).
  • Πατάτες και καρότα, στον ατμό.
  • Μια χούφτα τυρί cottage.

pastedGraphic.png

Ενδιάμεσο

  • Τυρί ανθότυρο.
  • Σαλάτα από λαχανικά, συνοδευόμενα με ελαιόλαδο.

Βραδινό

  • Ψημένο ψάρι, με βρασμένο σκούρο ρύζι και βραστό κουνουπίδι.
  • Μπανάνα και ένα ποτήρι ημίπαχο γάλα.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, στόχος μιας τέτοιας δίαιτας, είναι η ομαλοποίηση των δεικτών της χολερυθρίνης και ο καθαρισμός του γεστρεντερικού μας.Η δίαιτα με αυξημένη χολερυθρίνη είναι μια ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος για τη μείωση της παραγωγής της χολής και την ομαλοποίηση της ηπατικής λειτουργίας. Η τακτική τήρηση αυστηρών αλλά αποτελεσματικών διαιτητικών κανόνων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να είμαστε υγιείς.

 

Τρόφιμα που μπορούμε να φάμε με αυξημένη χολερυθρίνη

Τρόφιμα που μπορούμε να φάμε είναι:

  • Λαχανικά.
  • Kasha(χυλός φαγόπυρου, χωρίς αλάτι και λάδι).
  • Άπαχο κρέας και ψάρι.
  • Κεφίρ, ξινή κρέμα, τυρί cottage, ανθότυρο.
  • Λαχανικά και ελαιόλαδο.
  • Γλυκές ποικιλίες φρούτων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στην κατανάλωση νερού. Σε μια μέρα πρέπει να πιούμε από 1,5 έως 2 λίτρα. Αυτό θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της μεταβολικής διαδικασίας.

 

Τρόφιμα που δεν μπορούμε να φάμε με αυξημένη χολερυθρίνη

Όταν έχουμε υψηλούς δείκτες χολερυθρίνης, πρέπει να αποκλείσουμε από τη διατροφή μας:

  • Αλάτι, καρυκεύματα και μπαχαρικά με αλάτι.
  • Αλκοόλ.
  • Ξηρά φρούτα και μούρα.
  • Ψήσιμο με σκόνη ψησίματος και σόδα.
  • Καπνιστές λιχουδιές(λουκάνικα, ψάρι, θαλασσινά).
  • Ζάχαρη, κάθε είδους τυρί.
  • Κάθε διατήρηση(λαχανικά, σαλάτες, ανάμικτες).

Πολλά προϊόντα απαγορεύονται. Η τήρηση όμως των διατροφικών κανόνων, θα επιτρέψει στον οργανισμό να τεθεί σε τάξη, να ομαλοποιήσει τη λειτουργία του ήπατος και να παράγει χολερυθρίνη στο μέλλον.

Σχόλια

  1. 14 Απριλίου, 2021 at 14:33
    Δημητρης Μυρογιάννης

    Καλησπέρα είμαι 16 ετών και έχω όπως έχω μάθει νόσο gilbert το άσπρο των ματιών μου έχει κίτρινη όψη ωστόσο η διατροφή η συγκεκριμένη είναι αρκετά αυστηρή για έναν αδύνατο έφηβο πιστεύω είμαι 183 67 κιλά και σκόπευα να αρχίσω διατροφή όγκου σε συνδυασμό με διατροφή. Δυστυχώς αυτή η κίτρινη όψη δεν μου αρέσει και ως ο χρήστης φακών βλέπω μια επιδείνωση στα μάτια μου όταν φοράω φακούς γίνονται πιο έντονα κιτρινα .Θα ήθελα να ρωτήσω αν Έκανα την συγκεκριμένη διατροφή θα επρπε να είναι αυτό μόνιμο η μέχρι να φτάσω την χολερυθρίνη σε χαμηλά σταδια ;θα μπορωω μετέπειτα να έχω ένα πιο κανονικο μεσογειακό διαιτολογιο; θα ήθελα να μου διευκρινισεετε αυτό και τι θα μου προτείνατε να αρχίσω να κάνω απο εδώ και στο εξής στο κομμάτι της διατροφής με δεδομενο την ηλικία τα κιλά μου και την συγκεκριμένη νόσο. Σας ευχαριστώ!

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend