Γιατί η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» της παιδικής παχυσαρκίας;

Γιατί η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» της παιδικής παχυσαρκίας;

Γιατί η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» της παιδικής παχυσαρκίας;

 

Είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια, ότι είμαστε μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.

Οι εσφαλμένες διατροφικές επιλογές σίγουρα αποτελούν σημαντικό παράγοντα για το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο, όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος την οποία πολύ συχνά υποεκτιμούμε και αυτή είναι η μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

Γενικά, στις μέρες μας οι ευκαιρίες για άσκηση είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με παλαιότερα.

Το μάθημα της γυμναστικής στα σχολεία ουσιαστικά υπολειτουργεί και τείνει να σταματήσει, κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το παιχνίδι στη γειτονιά, αφού για λόγους ασφάλειας οι γονείς δεν αφήνουν πλέον τα παιδιά τους να παίξουν στο δρόμο.

Οι διαθέσιμες αθλητικές εγκαταστάσεις που πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές και τους κανόνες ασφάλειας είναι λίγες, οπότε ακόμα και αν ένα παιδί θέλει να κάνει κάποιο σπορ, συχνά δεν υπάρχει κάποιος ελεγμένος και πιστοποιημένος χώρος κοντά στο σπίτι του.

Το κόστος ίσως είναι το βασικότερο εμπόδιο, αφού οι περισσότερες δραστηριότητες προσφέρονται πλέον ιδιωτικά.

Οι ευκαιρίες για περπάτημα ή ποδήλατο έχουν ελαχιστοποιηθεί, αφού οι περισσότερες οικογένειες από τη μία πλευρά, χρησιμοποιούν αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους για να προλαβαίνουν όλες τις υποχρεώσεις και από την άλλη για λόγους ασφαλείας φοβούνται να αφήσουν το παιδί να πάει με τα πόδια μέχρι το φροντιστήριο.

Επίσης, διάφορες ευκολίες που μας παρέχει η τεχνολογία σήμερα όπως το ανσασέρ, οι κυλιόμενες σκάλες ακόμα και το τηλεκοντρόλ, μειώνουν περαιτέρω τις ευκαιρίες για κίνηση.

Σύμφωνα με μία μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 57% των παιδιών στην Ελλάδα μελετούν εκτός σχολείου περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα, δηλαδή είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο στην εξωσχολική μελέτη, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος εξωσχολικής μελέτης είναι μόλις 19%.

Είναι πλέον γενικά παραδεκτό ότι τα περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα έχουν τόσο φορτωμένο πρόγραμμα(ξένες γλώσσες, φροντιστήρια, μελέτη στο σπίτι) ώστε την περισσότερη μέρα κάθονται σε ένα θρανίο ή ένα τραπέζι.

Επίσης δεν είναι και λίγες οι φορές που τρώνε στο πόδι, κάνοντας έτσι δύσκολη έως αδύνατη την ένταξη υγιεινών σνακ μεταξύ των γευμάτων και η κατανάλωση του βραδινού τους γίνεται αργά, όταν τα μαθήματα τελειώσουν.

Στον αντίποδα, τα Σαββατοκύριακα υπάρχει βέβαια περισσότερος χρόνος, αλλά και περισσότερες ιδιαιτερότητες, όπως επισκέψεις στον παππού και στη γιαγιά, κάποιο παιδικό πάρτι γενεθλίων, σινεμά και φαγητό εκτός σπιτιού με το μπαμπά και τη μαμά.

Αυτές είναι ορισμένες από τις δραστηριότητες που εμποδίζουν την προσπάθεια για έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής(διατροφή και φυσική δραστηριότητα).

Βασικό επίσης ρόλο έχει η παρακολούθηση τηλεόρασης, η οποία εκτός του ότι ενθαρρύνει τη σωματική αδράνεια, συχνά συνοδεύεται με την κατανάλωση παχυντικών σνακ και αναψυκτικών αλλά και την έκθεση των παιδιών σε διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού.

Επιπλέον, η προβολή προτύπων μίμησης που βασίζονται σε ήρωες παιδικών εκπομπών ή αθλητών, οι οποίοι καταναλώνουν τρόφιμα και ποτά τα οποία δεν είναι διατροφικά ισορροπημένα, επηρεάζουν άμεσα και συνήθως αρνητικά τις επιλογές των παιδιών.

Τέλος, το σερφάρισμα στο ιντερνέτ το οποίο έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας των παιδιών μας αλλά και τα βιντεοπαιχνίδια θέτουν από μικρή ηλικία τις βάσεις για καθιστική ζωή, γεγονός που στις προηγούμενες γενιές εμφανίστηκε πολύ αργότερα.

Είναι πλέον προφανές ότι το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολυδιάστατο και και πολυπαραγοντικό και όχι μόνο θέμα «κακής» διατροφής.

Η επίλυσή του προϋποθέτει αλλαγές σε όλα τα επίπεδα: άτομο, οικογένεια, κοινωνία, περιβάλλον.

Η καλύτερη κατανόηση των αιτιών του φαινομένου της παιδικής παχυσαρκίας μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση ενός αποτελεσματικού τρόπου αντιμετώπισης του προβλήματος.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend