λέμε ναι στο φιστικοβούτυρο

Γιατί λέμε ναι στο φιστικοβούτυρο

 

Γιατί λέμε ναι στο φιστικοβούτυρο

Το φιστικοβούτυρο είναι ένα φυτικό προϊόν που προκύπτει από την άλεση ψημένων φιστικιών. Η θρεπτική και διατροφική του αξία είναι ιδιαίτερη καθώς μας προσφέρει και τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα, ενώ παράλληλα έχει μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά. Επιπρόσθετα, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Β3, Β6, φυλλικού οξέος, μαγνησίου(ποσότητα ίση με το 14% της ημερήσιας ανάγκης πρόσληψης, περίπου δύο κουταλιές της σούπας) και βιταμίνης Ε.

Είναι ένα από τα πρωτεϊνικά τρόφιμα που περιέχουν περίπου 2 γραμμάρια ινών ανά μερίδα(2 κουταλιές της σούπας). Οι ίνες συμβάλλουν στη διατήρηση του πεπτικού μας συστήματος σε καλή κατάσταση λειτουργίας καθώς και στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει, χρησιμεύουν στην παραγωγή ενέργειας, στην αντιμετώπιση της κόπωσης, στην καλύτερη μυϊκή λειτουργία, στην ενίσχυση της μνήμης αλλά και στην ανάπτυξη των παιδιών. Η τακτική κατανάλωση του μπορεί, στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως του σακχαρώδους διαβήτη ΙΙ(το μαγνήσιο που περιέχει είναι απαραίτητο στον μεταβολισμό της γλυκόζης και συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη), της υπερλιπιδαιμίας καθώς και της υπέρτασης.

Πρέπει να αναφέρουμε πως η συμβολή του στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης υπερλιπιδαιμιών οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει την λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL)“καλή χοληστερόλη”, που όταν είναι σε υψηλά επίπεδα στην κυκλοφορία του αίματος μας, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Η χοληστερόλη υπάρχει φυσιολογικά στο σώμα μας για να παρέχει σταθερότητα σε κάθε κύτταρο του.

Η HDL χοληστερόλη που περιέχει το φιστικοβούτυρο απομακρύνει από το αίμα μας την κακή χοληστερόλη (LDL). Διαθέτει επίσης την ικανότητα να διατηρεί υγιή τα εσωτερικά τοιχώματα του ενδοθηλίου συμβάλλοντας στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, η οποία είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή. 

Το φιστικοβούτυρο είναι ένα τρόφιμο που καταναλώνουν συστηματικά όσοι αθλούνται, μιας και αποτελεί φυτική πηγή πρωτεϊνών και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Θρεπτικά συστατικά δηλαδή, που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για όσους αθλούνται. Από το φιστικοβούτυρο λείπει το αμινοξύ μεθειονίνη, το οποίο όμως το συναντάμε στη φέτα του ψωμιού ή στη φρυγανιά που θα το επαλείψουμε.

Όπως με όλες τις τροφές, έτσι και με το φιστικοβούτυρο, θα πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο, καθώς τα υγιεινά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, έχουν και την αντίστοιχη θερμιδική αξία. Μία κουταλιά της σούπας φιστικοβούτυρο μας παρέχει περίπου 60 θερμίδες και παράλληλα όλα τα θρεπτικά συστατικά που αναφέραμε πιο πάνω καθώς και αρκετά αντιοξειδωτικά.

Επομένως συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι το φιστικοβούτυρο είναι τελικά μία τόσο γευστική τροφή, αλλά και ταυτόχρονα μία υγιεινή επιλογή.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend