Γνωρίζοντας το ελληνικό «χαβιάρι» ή αλλιώς αβγοτάραχο.

Γνωρίζοντας το ελληνικό «χαβιάρι» ή αλλιώς αβγοτάραχο.

Γνωρίζοντας το ελληνικό «χαβιάρι» ή αλλιώς αβγοτάραχο.

 

Το Αβγοτάραχο είναι ένα τρόφιμο που αποτελείται από ταριχευμένα αβγά ψαριών, όπως φανερώνει άλλωστε και η ονομασία του.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο προϊόν των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, αλλά και του Αμβρακικού κόλπου.

Είναι στην ουσία τα αβγά του θηλυκού κέφαλου, της “μπάφας” όπως την αποκαλούν στην περιοχή, τα οποία οι ντόπιοι επεξεργάζονται με αλάτι και στη συνέχεια τα εμβαπτίζουν μέσα σε κερί, για να διατηρηθούν αναλλοίωτα.

Το αβγοτάραχο θεωρείται από πολλούς ως το χαβιάρι της Ελλάδας και είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους Έλληνες αλλά και σε άλλους λαούς, κυρίως της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

Αποτελεί ένα απολύτως φυσικό προϊόν χωρίς συντηρητικά, με υψηλή διατροφική αξία και ιδιαίτερη γεύση.

Το μόνο Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας είναι το αβγοτάραχο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού, λόγω της ιδιαίτερης χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής και της ιδιαίτερης γεύσης και θρεπτικής του αξίας.

Είναι ένα από τα πιο γνωστά και ποιοτικά ελληνικά ντελικατέσεν προϊόντα.

Η παραγωγή του αβγοτάραχου της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού είναι πολύ μικρή, περίπου 600 -700 κιλά κάθε χρόνο.

Τα αυγά μετά την συλλογή, αλατίζονται με φυσικό ιωδιούχο αλάτι από τις αλυκές Μεσολογγίου.

Στη συνέχεια ξηραίνονται και επικαλύπτονται με φυσικό κερί μέλισσας, έτσι ώστε να διατηρούν τη φυσική τους υγρασία.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται το γεγονός ότι όλη η γεύση και η θρεπτική αξία παραμένει αναλλοίωτη μέχρι το τελικό προϊόν.

Το χρώμα του είναι χρυσοκίτρινο ή χρυσοκόκκινο και έτσι αποκαλείται «το χρυσάφι της λιμνοθάλασσας».

Γνωστό από τη αρχαιότητα και την εποχή των Φαραώ, αποτελούσε μια εκλεκτή λιχουδιά.

Το συναντάμε τόσο στη διατροφική ζωή της αρχαίας Ελλάδας, όσο και μετέπειτα στα Βυζαντινά χρόνια, όπου αποτελούσε εκλεκτό έδεσμα.

Στις μέρες μας είναι ένα εκλεκτό και υψηλής διατροφικής αξίας έδεσμα, το οποίο αν και εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες σε χώρες του εξωτερικού, στην Ελλάδα δεν τυχαίνει ανάλογης εκτίμησης από τους καταναλωτές.
Μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και σε περιόδους νηστείας συμπληρώνοντας μια ισορροπημένη διατροφή.

Θρεπτική-Διατροφική αξία

Σε μια μερίδα κερωμένο αβγοτάραχο των 30 γραμμαρίων(δηλαδή 2 λεπτές φέτες), περιέχονται περίπου 121 θερμίδες και 8,9γρ πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Είναι πλούσιο σε τοκοφερόλες της βιταμίνης Ε (4mg/100g),σελήνιο και ψευδάργυρο.

Παρέχει σε μεγάλες ποσότητες τα απαραίτητα για τον οργανισμό μας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που σχετίζονται άμεσα με την καλή υγεία του καρδιαγγειακού και ανοσοποιητικού συστήματος, τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, του αμφιβληστροειδούς, τη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας και την πρόληψη του καρκίνου.

Στα 100g κερωμένου προϊόντος τα ω3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι περίπου 2γρ, ποσότητα δεκαπλάσια των 0.2γρ που είναι η συνιστώμενη ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη πολυακόρεστων ω3 λιπαρών οξέων στη Βρετανία έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η υψηλή περιεκτικότητα του σε κηρούς ενδέχεται να αυξάνει την απορρόφηση των ω3 και έτσι το τελικό προϊόν έχει το πλεονέκτημα της αξιοποίησης των απαραίτητων ω-3 λιπαρών οξέων.

Συναντάμε σε αυτό σε υψηλές συγκεντρώσεις το σκουαλένιο, ουσία με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και φυτοστερόλες, που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη στο αίμα.

Στα 30γρ προϊόντος συναντάμε 116,4mg χοληστερόλης, η οποία δεν επιδρά αρνητικά στη χοληστερόλη του αίματος.

Σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες, το αβγοτάραχο περιέχει υψηλά ποσοστά μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, υψηλή συγκέντρωση ω3 λιπαρών με υγιές προφίλ σε αναλογία ω3/ω6 λιπαρών οξέων.

Γεγονός που προκαταβάλλει πιθανή αντιθρομβωτική δράση και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η αντιθρομβωτική του δράση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κλάσμα των ουδετέρων λιποειδών το οποίο, τόσο για το νωπό αβγοτάραχο όσο και για το κερωμένο αβγοτάραχο, εμφανίζει ισχυρή ανασταλτική δράση έναντι του PAF και της θρομβίνης.

Τα ερευνητικά δεδομένα μας παρέχουν ενδείξεις για πιθανές προστατευτικές ιδιότητες του αβγοτάραχου.

Έτσι όχι μόνο δεν πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με υψηλή χοληστερίνη όπως θεωρούνταν παλαιότερα, αλλά η λήψη του ακόμα και με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής, μπορεί να έχει ευεργετική δράση έναντι της αθηρωμάτωσης, της υπερχολιστερολαιμίας και γενικότερα των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το αβγοτάραχο αποτελεί ένα εκλεκτό τρόφιμο, το οποίο όταν καταναλώνεται ακόμα και σε μικρή ποσότητα έχει θετική επίδραση στην υγεία μας.

Η γεύση του είναι πολύπλοκη και ιδιαίτερη, εμφανίζει μια ευχάριστη αλμύρα και μια ατελείωτη, γλυκάλμυρη επίγευση.

Καταναλώνεται σε λεπτές φέτες, έχοντας αρχικά παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου περίπου μία ώρα, για να μαλακώσει και αφού έχουμε αφαιρέσει το κερί που το τυλίγει.

Επίσης καταναλώνεται έτοιμο τριμμένο πάνω σε φρεσκοψημένο ψωμί, αλλά και σε σαλάτες ή σε πιάτα με ζυμαρικά .

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend