Διατροφή για να αποφύγουμε τις Φθινοπωρινές ιώσεις

Διατροφή για να αποφύγουμε τις Φθινοπωρινές ιώσεις

Διατροφή για να αποφύγουμε τις Φθινοπωρινές ιώσεις

 

Εδώ και λίγες μέρες το Φθινόπωρο μπήκε στη ζωή μας με την έλευση του Σεπτέμβρη. Μαζί με το Σεπτέμβρη ήρθε και η αλλαγή του καιρού, η θερμοκρασία μειώθηκε ελαφρά, η ψύχρα τις νυχτερινές κυρίως ώρες αυξήθηκε και όλη αυτή η μεταβατική περίοδος των καιρικών φαινομένων μαζί με την υγρασία αλλά και τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, μας κάνουν πιο ευάλωτους στις Φθινοπωρινές ιώσεις.

Η διατροφή είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που μπορεί να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο στην προστασία της υγείας μας. Με τις κατάλληλες αλλαγές στη διατροφή μας μπορούμε να ενισχύσουμε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος(άμυνα του οργανισμού μας). 

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να υπάρχουν στην καθημερινή μας διατροφή προκειμένου να το πετύχουμε αυτό; 

Επαρκής ενεργειακή πρόσληψη: Αποτελεί το πρώτο και το κυριότερο εφόδιο για τη θωράκιση του οργανισμού μας. Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρουμε είναι αποτελεσματικά μόνο εάν η καθημερινή μας διατροφή καλύπτει τις ενεργειακές μας ανάγκες. Επομένως πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες στις κατάλληλες ποσότητες. Οι εξαντλητικές δίαιτες αποτελούν μία από τις πιο συχνές αιτίες εποχιακών κρυολογημάτων. Επιπλέον όταν μία δίαιτα είναι αρκετά αυστηρή τότε ο οργανισμός δεν έχει επαρκή ενεργειακά αποθέματα(γλυκογόνο) για να αντεπεξέλθει στις καθημερινές δραστηριότητες. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι νιώθουν κόπωση στην καθημερινότητά τους. Εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος είναι προτιμότερο να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό παρά να ακολουθήσουμε ένα τυχαίο διατροφικό σχήμα που δυνητικά μπορεί να βλάψει και την υγεία μας.

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι βακτήρια που δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό μας. Από τη μία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και τη δραστικότητα ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού, των φαγοκυττάρων, όπως και την έκκριση κυτταροκινών με αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ από την άλλη εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων(Salmonella, Staphylococcus aureus). Όσοι καταναλώνουν προβιοτικά παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε μολύνσεις και εποχιακά κρυολογήματα, τροφικές δηλητηριάσεις, αλλεργίες. Τα προβιοτικά μπορούν να ληφθούν είτε μέσω κατανάλωσης εμπλουτισμένων με αυτά τροφίμων, όπως το γιαούρτι, το γάλα, το κεφίρ και το ξινόγαλα είτε ως συμπληρώματα διατροφής.

Πρωτεΐνες: Η επαρκής κάλυψη των πρωτεϊνικών αναγκών του οργανισμού μας, είναι πολύ σημαντική για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών σημαίνει χαμηλή ανθεκτικότητα σε λοιμώξεις. Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Φυτικές πηγές πρωτεϊνών είναι τα όσπρια και η σόγια, όμως οι φυτικές πρωτεΐνες θεωρούνται χαμηλής βιολογικής αξίας.

Αντιοξειδωτικά: Όλο και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν την ικανότητα των αντιοξειδωτικών να επηρεάζουν θετικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Συστατικά με αντιοξειδωτική δράση είναι οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή. Τα πιο γνωστά είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε, η β-καροτίνη, το σελήνιο και το λυκοπένιο. Η δράση τους έγκειται στο ότι εξουδετερώνουν συγκεκριμένες ουσίες(ελεύθερες ρίζες) που βλάπτουν το DNA των κυττάρων. Με αυτόν τον τρόπο δρουν προστατευτικά έναντι διαφόρων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος και διάφορα εκφυλιστικά νοσήματα. Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το πράσινο τσάι, η σοκολάτα υγείας και το κόκκινο κρασί.

Γλουταμίνη: Είναι ένα αμινοξύ και αποτελεί μία ουσία που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας. Η γλουταμίνη αποτελεί τη τροφή(θρεπτικό υπόστρωμα) για τα λευκά αιμοσφαίρια και τα λεμφοκύτταρα. Είναι απαραίτητη σε όσους ασκούνται εντατικά και σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα(ειδικότερα του γαστρεντερικού). Τη βρίσκουμε κυρίως στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Υγιές σωματικό βάρος: Η παχυσαρκία θεωρείται στις μέρες μας ως μία κατάσταση φλεγμονής. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ο αυξημένος αριθμός λιποκυττάρων οδηγεί σε απελευθέρωση προ-φλεγμονωδών ουσιών στο σώμα και τελικά σε χρόνια φλεγμονή. Όσο υπάρχουν φλεγμονές στο σώμα, τόσο πιο ασθενής είναι η άμυνά του. Επομένως η απώλεια των περιττών μας κιλών θεωρείται το μεγαλύτερο και σημαντικότερο βήμα για την ενίσχυση της υγείας μας.

Μία ισορροπημένη διατροφή σαφώς συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο η διατροφή είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία. Ο ποιοτικός ύπνος, η αντιμετώπιση του στρες, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ, η άσκηση είναι επίσης πολύ σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend