Διατροφικά μυστικά για να νικήσουμε ιώσεις και γρίπη

Διατροφικά μυστικά για να νικήσουμε ιώσεις και γρίπη

Διατροφικά μυστικά για να νικήσουμε ιώσεις και γρίπη

 

Βρισκόμαστε ήδη στα μισά του Φθινοπώρου και η γρίπη με τις ιώσεις έχουν ήδη κάνει δυναμικά την εμφάνιση τους.
Επιβάλλεται λοιπόν να προετοιμάσουμε κατάλληλα τον οργανισμό μας, έτσι ώστε να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία όποιον «εχθρό» θελήσει να μας καταβάλει.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στην ικανοποίηση των διατροφικών μας αναγκών και απαιτήσεων.
Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το πιο σημαντικό στοιχείο ώστε να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τις διάφορες ασθένειες.

Ορισμένα διατροφικά «μυστικά» για να ενισχύσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού και να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας είναι:

  1. Τροφές που είναι γνωστό ότι συνεισφέρουν στην τόνωση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι : αβοκάντο, καρότα, πιπεριές, ακτινίδια, ψάρια πλούσια σε λιπαρά, οστρακοειδή, γαρίδες, σπόρους κολοκύθας, μανιτάρια της ποικιλίας shiitake και maitake, σουσάμι, και καρύδια Βραζιλίας.
  2. Αυξάνουμε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων, σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι, κίτρινα και βαθύ πορτοκαλί λαχανικά, όπως καρότα, κολοκύθες, φακές, φασόλια, σπόρους, καρύδια και ολικής αλέσεως σιτηρά, συμπεριλαμβανομένων μαύρου ρυζιού και κεχριού. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε αντιοξειδωτικά τα οποία οχυρώνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
  3. Καταναλώνουμε άφθονους φρέσκους χυμούς. ‘Πράσινα ποτά’ που φτιάχνονται από φυλλώδη χόρτα όπως λάχανο, σπανάκι, παντζάρια και καρότα, θα πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Συνιστάται επίσης η προσθήκη σκόρδου και κρεμμυδιών. Σε αυτά επίσης τα τρόφιμα συναντάμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε αντιοξειδωτικά τα οποία οχυρώνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
  4. Πίνουμε ικανοποιητική ποσότητα νερού(καλό θα ήταν να είναι φιλτραρισμένο) και πολλά ποτήρια υγρών ροφημάτων ημερησίως, οκτώ ή και περισσότερα ποτήρια, για να καθαρίζονται οι τοξίνες από το σώμα. Όλα τα κύτταρα και ζωτικά συστήματα του οργανισμού έχουν ανάγκη από νερό. Πίνετε άφθονο νερό, ακόμη και αν δεν είστε διψασμένοι. Τα όργανα, και ειδικότερα ο εγκέφαλος, αφυδατώνονται πολύ πριν η δίψα αναπτυχθεί.
  5. Συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας την παπάγια (συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους σπόρους της), και φρέσκο ανανά. Τροφές όπως αυτή είναι καλές πηγές πρωτεολυτικών ενζύμων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ορθή πέψη των τροφίμων και την αφομοίωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών.
  6. Συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας acidophilus. Το acidophilus είναι προβιοτικό βακτήριο που μαζί με άλλα αποτελούν τους φυσιολογικούς κατοίκους των εντέρων και είναι «καλά» για τον οργανισμό. Αν και η λέξη βακτήρια συνήθως συνδέεται με μικρόβια και αρρώστιες, τα φιλικά βακτήρια βοηθούν το σώμα να λειτουργεί, να διατηρείται υγιές και να καταπολεμά τις νόσους και τις ασθένειες. Τα «κακά» ή «παθογόνα» βακτήρια αντίθετα, μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία στην εντερική μικροχλωρίδα και να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες. Το acidophilus βοηθά την ανασύσταση των φιλικών βακτηρίων που καταστρέφονται από τα αντιβιοτικά.
  7. Συμπεριλαμβάνουμε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες στη διατροφή μας (π.χ., πρωτεΐνες ορού γάλακτος, σόγιας και αυγών).
  8. Αποφεύγουμε όλα τα τρόφιμα που φέρουν τον κίνδυνο να περιέχουν βακτήρια τροφικής δηλητηρίασης.
  9. Αποφεύγουμε αλάτι, μπέικον, λουκάνικα, προϊόντα σε άλμη, πατάτες τηγανητές, αναψυκτικά, κρέατα και τυριά κολατσιού, αλκοόλ, καφεΐνη, και συμπυκνωμένες πηγές ζάχαρης-τα τρόφιμα αυτά μπορούν να μειώσουν τα φυσικά επίπεδα άμυνας.
  10. Αποφεύγουμε τα τρόφιμα και λαχανικά που έχουν υποστεί επεξεργασία με φυτοφάρμακα και προσπαθούμε όπου είναι εφικτό να αφαιρέσουμε τη φλούδα.
Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend