Είναι η γκρελίνη, η ορμόνη που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κοιλιακό λίπος;

Είναι η γκρελίνη, η ορμόνη που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κοιλιακό λίπος;

Είναι η γκρελίνη, η ορμόνη που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κοιλιακό λίπος;

 

Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που αυξάνει την όρεξη και προωθεί τη συγκέντρωση ενδοκοιλιακού λίπους. Σύμφωνα με έρευνες η γκρελίνη όχι μόνο διεγείρει τον εγκέφαλο αυξάνοντας την όρεξη αλλά προωθεί τη συγκέντρωση λιπιδίων στο σπλαχνικό λιπώδη ιστό που βρίσκεται στην ενδοκοιλιακή περιοχή και θεωρείται ο πιο επικίνδυνος.

Η γκρελίνη παράγεται στο στομάχι και η λειτουργία της είναι να δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι το σώμα χρειάζεται τροφή. Η έκκρισή της αυξάνεται πριν το φαγητό και μειώνεται μετά. Δεδομένου ότι διεγείροντας την όρεξη προωθείται και μία αύξηση του σωματικού βάρους, η γκρελίνη είναι μάλλον σημαντική στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

Ερευνητές έχουν ανακαλύψει πως εκτός από το να διεγείρει τον υποθάλαμο για ενεργοποίηση της όρεξης, η γκρελίνη δρα επίσης στον εξωτερικό φλοιό του πρόδρομου εγκεφάλου. Εκεί ενεργοποιεί τη συσσώρευση λιπιδίων στο σπλαχνικό λιπώδη ιστό(κοιλιά) και φαίνεται πως προκαλεί υπερέκφραση των γονιδίων του λίπους που παίρνουν μέρος στην συσσώρευση των λιπιδίων. Το συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς θεωρείται το πιο επιβλαβές, καθώς σχετίζεται με πολλές παθήσεις.

Το υψηλό σπλαχνικό λίπος φαίνεται πως σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη τύπου 2. Αποθηκευμένο στην ενδοκοιλιακή ζώνη, βρίσκεται σε άμεση επαφή με το συκώτι και αυτός ο τύπος λιπώδους ιστού ενισχύει το σχηματισμό λιπώδους ήπατος, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη. Το ενδοκοιλιακό λίπος δηλαδή, ευνοεί το μεταβολικό σύνδρομο αφού σχετίζεται με υπέρταση, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερχοληστερολαιμία.

Το γεγονός ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν τη διπλή δράση της γκρελίνης στον οργανισμό, αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για μελλοντική θεραπεία της παχυσαρκίας. Η ακριβής λειτουργία της ορμόνης είναι απαραίτητη για το σχεδιασμό αποτελεσματικών φαρμάκων. Υπάρχουν πολλές ορμόνες που εμπλέκονται στον έλεγχο της όρεξης στον υποθάλαμο και την ίδια ώρα μπορούν να δρουν σε άλλα όργανα όπως το συκώτι, οι μύες ή το λίπος.

Όταν η θεραπεία αυτή αναπτυχθεί θα πρέπει να μπλοκάρει τη δράση της γκρελίνης τόσο στον υποθάλαμο, όσο και στη συσσώρευση του ενδοκοιλιακού λίπους. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η δράση της γκρελίνης στο συκώτι όπου ευνοεί τον εγκλωβισμό της γλυκόζης στους μύες. Η συγκέντρωση της γκρελίνης στο αίμα αυξάνεται στα παχύσαρκα άτομα και ιδιαίτερα εάν αυτά πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Επομένως τα παχύσαρκα άτομα με διαβήτη έχουν μεγαλύτερη τάση να συσσωρεύουν ενδοκοιλιακό λίπος από τα παχύσαρκα άτομα χωρίς διαβήτη.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend