Η διατροφή της Σαρακοστής

Η διατροφή της Σαρακοστής

Από την ερχόμενη Δευτέρα(καθαρή Δευτέρα) ξεκινά η περίοδος της Σαρακοστής η οποία ολοκληρώνεται με τον ερχομό του Πάσχα. Η Σαρακοστή είναι μία περίοδος περιορισμών και αποχής από διάφορες τροφές. Η αποχή για ορισμένο χρονικό διάστημα από την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της υγείας μας και η Σαρακοστή αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να «αποτοξινωθούμε» και να ακολουθήσουμε μια πιο υγιεινή διατροφή.

Η διατροφή της Σαρακοστής δεν υστερεί καθόλου σε σχέση με μια διατροφή που περιλαμβάνει το κρέας και τα προϊόντα του. Αντιθέτως, περιλαμβάνει τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, οι οποίες συνδυασμένες κατάλληλα μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τη θρεπτική αξία των τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Ενδεικτικά, οι πρωτεΐνες που μας προσφέρουν τα όσπρια σε συνδυασμό με δημητριακά(δύο από τις βασικότερες τροφές που καταναλώνουμε την περίοδο της νηστείας) είναι ισάξιες με αυτές του κρέατος. Επιπρόσθετα, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών αυξάνουμε και την πρόσληψη φυτικών ινών.

Οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τον οργανισμό μας καθώς μειώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων και της γλυκόζης στο αίμα μας, βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους(λίπος ζωικής προέλευσης) και η αυξημένη κατανάλωση μονοακόρεστου λίπους, από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και το ταχίνι, καθώς και η μείωση της πρόσληψης ζωικών πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, οδηγούν σε μείωση των τιμών της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Από την άλλη πλευρά όμως η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σιδήρου(αιμικού σιδήρου), βιταμίνης Β12, φυλλικού οξέος, βιταμίνης D και ασβεστίου. Αυτά είναι και τα μόνα μειονεκτήματα της περιόδου της Σαρακοστής.

Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες φυτικές τροφές περιέχουν τα στοιχεία που αναφέραμε παραπάνω και να τις περιλαμβάνουμε καθημερινά στη διατροφή μας κατά τη διάρκεια της νηστείας. Σίδηρο περιέχουν τα κρεμμύδια, το μαρούλι, η σόγια, το σπανάκι, οι φακές, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά, το ψωμί, οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα και τα θαλασσινά.

Ο σίδηρος όμως που υπάρχει σε αυτά τα τρόφιμα(μη αιμικός σίδηρος) απορροφάται ελάχιστα σε σχέση με τον σίδηρο που βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης(αιμικός σίδηρος). Η απορρόφησή του αυξάνεται με την παράλληλη πρόσληψη βιταμίνης C.

Ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκάλι μετά από κάθε γεύμα αυξάνει έως και τρεις φορές την απορρόφηση του μη αιμικού(φυτικής προέλευσης) σιδήρου. Ασβέστιο περιέχουν τα αμύγδαλα, τα φασόλια, το λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι, το σουσάμι, ο χαλβάς και το μαύρο ψωμί.

Αξίζει να αναφέρουμε πως δύσκολα παρατηρείται έλλειψη των παραπάνω στοιχείων στον οργανισμό κάποιου που τρεφόταν σωστά όλον τον υπόλοιπο χρόνο.

Οφέλη της διατροφής της Σαρακοστής:

  • Ελάττωση επιπέδων χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης
  • Καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα
  • Προστασία από οστεοπόρωση και διάφορες μορφές καρκίνου
  • Συμβάλλει στην αντιγήρανση
  • Τόνωση και αναζωογόνηση του οργανισμού
  • Καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού
  • Καρδιαγγειακή Προστασία
  • Μείωση ή καλύτερη διατήρηση σωματικού βάρους

Νηστεία Σαρακοστής και «ειδικές» κατηγορίες ανθρώπων

Οι εγκυμονούσες, οι θηλάζουσες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία ή από κάποια παθολογική ασθένεια, λόγω των αυξημένων αναγκών τους σε θρεπτικά συστατικά είναι δύσκολο να ακολουθήσουν μια φυτοφαγική διατροφή. Επομένως δεν πρέπει να νηστεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η νηστεία-διατροφή της Σαρακοστής, όταν γίνεται σωστά, αποτελεί μια καλή ευκαιρία όχι μόνο για να τονώσουμε τον οργανισμό μας αλλά και για να αποτοξινωθούμε από το κρέας και να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες.

Σε «ειδικές» περιπτώσεις είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε κάποιον Διατροφολόγο ο οποίος θα μας καθοδηγήσει σωστά σχετικά με τις θρεπτικές ανάγκες που έχουμε και τους σωστούς συνδυασμούς τροφίμων που πρέπει να ακολουθήσουμε έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να επιβάρυνσης της υγείας μας.

 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend