Κανέλα, ένα θαυματουργό μπαχαρικό!

Κανέλα, ένα θαυματουργό μπαχαρικό!

 

Η κανέλα είναι το μπαχαρικό που χρησιμοποιούμε σε πολλά σκευάσματα της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, αλλά και σε αρκετά ποτά και ροφήματα.

  • Σε φαγητά, όπως τα κοκκινιστά κρέατα και ο κιμάς.
  • Στη ζαχαροπλαστική, σε σοκολάτες, επιδόρπια και άλλα γλυκίσματα.
  • Στα δημητριακά πρωινού αλλά και τις φρυγανιές.
  • Σε ροφήματα και ποτά, όπως το τσάι, οι χυμοί, το κόκκινο κρασί και ο καφές.

Σε πολλούς όταν τη φέρουν στο νου τους «ξυπνάει» μνήμες μιας αγαπημένης γεύσης και ευχάριστης οσμής.

Κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων μπαχαρικών, μιας και πέραν των οργανοληπτικών της χαρακτηριστικών, έχει υψηλή θρεπτική αξία.

Καταγωγή

Η κανέλα είναι το όνομα για ίσως μια ντουζίνα ειδών δέντρων και εμπορικών προϊόντων μπαχαρικών που κάποια από αυτά παράγουν.

Όλα είναι μέλη του γένους Κιννάμωμον (Cinnamomum) της οικογένειας των δαφνοειδών (Lauraceae).

Μόνο λίγα από αυτά καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς ως μπαχαρικό.

Βάση της προέλευσης και το είδος του δένδρου, υπάρχουν διάφορες ποικιλίες:

  • Η κανέλα Βιετνάμ
  • Η κανέλα Ινδονησίας
  • Η κανέλα Κεϋλάνης
  • Η σινική κανέλα

Η πιο γνωστή είναι η κανέλα της Κεϋλάνης.

Μορφές με τις οποίες τη βρίσκουμε στην αγορά
  • Με τη μορφή σκόνης την οποία πρέπει να φυλάσσουμε σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία, σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος. Με αυτό τον τρόπο διατηρεί τη γεύση της μέχρι και 6 μήνες.
  • Με τη μορφή ξύλων (στικ), που διατηρούνται καλύτερα και για περισσότερο χρονικό διάστημα, έως και 1 χρόνο.
  • Με τη μορφή φαρμακευτικών σκευασμάτων κανέλας, όπως σταγόνες, κάψουλες για πεπτικά προβλήματα και άλλα.
Σύμμαχος μας στην Υγεία
 Σακχαρώδης διαβήτης και υπεργλυκαιμία

Η κανέλα εμφανίζει σημαντική επίδραση στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη, όπως έχουν δείξει εργαστηριακές μελέτες.

Και έτσι βελτιώνει περισσότερο τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Η κανέλα φαίνεται πως ενεργοποιεί κυτταρικούς υποδοχείς της ινσουλίνης, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η δράση της, ρυθμίζοντας το σάκχαρο του αίματος.

Με δεδομένο ότι περίπου το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας πάσχει από διαβήτη και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν, η δράση της αυτή αποκτά μεγάλη σημασία.

Η αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης τριπλασιάζεται με τη χρήση ενός όγδοου της κουταλιάς του γλυκού κανέλα και έτσι ορισμένοι ασθενείς με διαβήτη θα μπορούν πιθανώς να μειώσουν την δόση της ινσουλίνης που λαμβάνουν.

Καρδιοπροστατευτική δράση 

Εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι η κανέλα πέρα από τη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, συμβάλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης γίνεται ακόμα πιο γρήγορα από τη βελτίωση της γλυκόζης στο αίμα.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως τα άτομα που έχουν διαβήτη είναι πολύ πιο ευάλωτα σε καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η κατανάλωση κανέλας μπορεί να διαδραματίσει πολυπαραγοντικό και προστατευτικό ρόλο για αυτή την ομάδα ασθενών.

Αντιθρομβωτική δράση

Η κινναμαλδεΰδη που είναι συστατικό της, φαίνεται ότι βοηθάει στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων.

Αντιμικροβιακή δράση

Η αντιμικροβιακή της δράση είναι γνωστή από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Χρησιμοποιείται ως συστατικό σε παραδοσιακά φαγητά και ιδιαιτέρα σε εκείνα που περιέχουν ωμά τρόφιμα, γιατί τα συστατικά της εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων και μυκήτων.

Περιπτώσεις αντένδειξης της
  • Το αιθέριο έλαιο κανέλας, που παράγεται από την ποικιλία της Κεϋλάνης, είναι πολύ δυνατό και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο αναμεμειγμένο με άλλα έλαια.
  • Άτομα με αλλεργίες καλό είναι να κάνουν προσεκτική χρήση κανέλας και ειδικά όταν αυτή έρχεται σε επαφή με το δέρμα.
  • Σε εγκυμονούσες γυναίκες αντενδείκνυται το αιθέριο έλαιο της, γιατί είναι διεγερτικό της μήτρας
  • Σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να επηρεάσει την ηπατική λειτουργία.
  • Όποιος θέλει να κάνει χρήση κανέλας ή συμπληρώματός της, ωφέλιμο είναι να ενημερώσει τον θεράποντα γιατρό του.
  • Δεν μπορεί να αντικαταστήσει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.

 

Η κατανάλωση ενός μέχρι έξι γραμμάρια κανέλας την ημέρα(περίπου ενάμισι κουταλάκι του γλυκού) είναι ωφέλιμη.

Μπορούμε να την έχουμε στη διατροφική μας καθημερινότητα, βάζοντας ένα κουταλάκι με τη μορφή σκόνης, στα φαγητά μας, το γιαούρτι, το παγωτό, το ρυζόγαλο, τη φρουτοσαλάτα, τα δημητριακά, το τσάι ή τον καφέ μας.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend