Μαθαίνοντας για τη χοληστερόλη

Μαθαίνοντας για τη χοληστερόλη

Μαθαίνοντας για τη χοληστερόλη

 

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία, απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων του νευρικού μας συστήματος και επιπρόσθετα για την παραγωγή και το μεταβολισμό ορμονών. Η χοληστερόλη που έχουμε στον οργανισμό μας προέρχεται από δυο πηγές: 1)από την κατανάλωση τροφών σε ποσοστό 25% και 2)από τη σύνθεση της στο ήπαρ, στο έντερο και σε άλλα όργανα μας, σε ποσοστό 75%.

Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε ορισμένους μύθους που υπάρχουν γύρω από τη χοληστερόλη:

 

  • Πολλοί πιστεύουν πως η μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης προέρχεται από την τροφή μας: Η αλήθεια είναι πως πολλές τροφές περιέχουν χοληστερόλη, αλλά η μεγαλύτερη ποσότητα παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό μας. Το ήπαρ χρησιμοποιεί τα λιπαρά, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες για να παράγει 1γρ. χοληστερόλης ανά ημέρα. Σύμφωνα με τις συστάσεις η καθημερινή πρόσληψη χοληστερόλης δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 300mg.
  • Όλες οι λιπαρές τροφές αυξάνουν τη χοληστερόλη στο αίμα μας: Δεν αυξάνουν όλες οι λιπαρές τροφές τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μας, γιατί απλά δεν έχουν ίδια δράση όλα τα λιπαρά οξέα. Τα κορεσμένα αυξάνουν την κακή(LDL) χοληστερόλη στο αίμα. Αντίθετα τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα(ω-3, ω-6) όχι μόνο δεν αυξάνουν τη χοληστερόλη, αλλά μπορούν να την μειώσουν.
  • Η χοληστερόλη είναι θέμα φύλλου και οι γυναίκες δεν πρέπει να ανησυχούν: Όχι, οι γυναίκες έχουν συνήθως χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από τους άνδρες σε συγκεκριμένες περιόδους της ζωής τους(εφηβεία-εμμηνόπαυση). Αυτό οφείλεται στα οιστρογόνα που έχουν προστατευτική δράση απέναντι στη χοληστερόλη. Μετά την εμμηνόπαυση τα οιστρογόνα πέφτουν σημαντικά, με αποτέλεσμα τα επίπεδα χοληστερόλης να αυξάνονται .
  • Τα παιδιά δεν έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης: Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αυξημένες τιμές χοληστερόλης στο αίμα τους. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής και η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρία συνιστούν τον έλεγχο της χοληστερόλης σε παιδιά 2 ετών και πάνω όταν:
    1. Υπάρχει κληρονομικότητα καρδιακού επεισοδίου
    2. Έχουν γονείς με υψηλές τιμές χοληστερόλης(>240mg /dL)
  • To κάπνισμα δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης: Αντιθέτως το κάπνισμα αυξάνει την ολική και κακή(LDL) χοληστερόλη, αυξάνει τα τριγλυκερίδια και μειώνει την καλή(HDL) χοληστερόλη .
  • Δεν τρώμε πολλά αυγά γιατί αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης: Τα αυγά και τα θαλασσινά περιέχουν μεν αυξημένη ποσότητα χοληστερόλης αλλά δεν μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της στο αίμα μας. Οι συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία, συνιστούν να μην ξεπερνά τα 300mg η πρόσληψη χοληστερόλης από την τροφή . Οπότε ένα αυγό τη μέρα(212 mg χοληστερόλης) μπορεί να καταναλώνεται άφοβα και τα θαλασσινά με μέτρο.
  • Το φυσιολογικό βάρος υποδηλώνει και φυσιολογική χοληστερόλη: Λάθος! Μπορεί τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης να σχετίζονται με την παχυσαρκία, όμως υπάρχουν και άνθρωποι με φυσιολογικό σωματικό βάρος που έχουν αυξημένη χοληστερόλη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι έχουν κακή ποιότητα διατροφής, πλούσια σε κορεσμένα και τράνς λιπαρά οξέα. Από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που έχουν χαμηλό σωματικό βάρος και χαμηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους αλλά εμφανίζουν προβλήματα υπερχοληστερολαιμίας. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως οικογενής υπερχοληστερολαιμία και είναι κληρονομική .
  • Τα επίπεδα χοληστερόλης μειώνονται μόνο με τα φάρμακα: Δεν είναι ο μόνος τρόπος μείωσης η χορήγηση φαρμάκων. Η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος, μια καλύτερη ποιότητα διατροφής, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Αλλάζουμε το είδος των τροφών που καταναλώνουμε και αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης μας προς το φαγητό.

 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend