Μα δεν έφαγα πολύ, γιατί πάχυνα; Που κρύβονται τόσες πολλές θερμίδες;

Μα δεν έφαγα πολύ, γιατί πάχυνα; Που κρύβονται τόσες πολλές θερμίδες;

Μα δεν έφαγα πολύ, γιατί πάχυνα; Που κρύβονται τόσες πολλές θερμίδες;

 

Κανείς ποτέ δεν έχει μπει στη διαδικασία να αναλογιστεί πως μια πίτσα σπέσιαλ έχει περίπου 5.000 θερμίδες (450-600 θερμίδες το κομμάτι) και ότι περιέχει 130 γραμμάρια λίπος.

Επίσης κανείς δεν έχει αναλογιστεί πως δυο σουβλάκια με πίτα και μια μερίδα πατάτες αγγίζουν και ίσως ξεπερνάνε τις 1.000 θερμίδες, περιέχοντας πολλά κακά λιπαρά(υδρογονωμένα).

Ουσιαστικά στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουμε ότι το φαγητό απέξω τύπου fast food είναι ανθυγιεινό, όμως λίγοι είναι εκείνοι που συνειδητοποιούμε το πόσο ανθυγιεινό είναι.

Αν πάρουμε για παράδειγμα μια φαινομενικά αθώα σαλάτα μπορούμε να τη μεταμορφώσουμε σε «βόμβα» θερμίδων και λίπους όταν της προσθέσουμε σος, κρουτόν, τυρί, και αλλαντικά.

Οι σφολιάτες(τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πεϊνιρλί, μπουγάτσες κλπ), αν και αποτελούν εύκολη λύση, καλό θα είναι να τις αποφεύγουμε καθώς περιέχουν πάρα πολλές θερμίδες.

Ενδεικτικά, μια τυρόπιτα ή ζαμπονοτυρόπιτα περιέχει 500-700 θερμίδες και πληθώρα κορεσμένων και υδρογονωμένων λιπαρών, ενώ και η σπανακόπιτα που πολλοί θεωρούν πιο ‘αθώα’ είναι επίσης στην ίδια κατηγορία αν και με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

Τα έτοιμα σάντουιτς με μπαγκέτες περιέχουν υλικά όπως η μαγιονέζα ή άλλες σος και αλλαντικά, φτάνουν θερμιδικά τις σφολιάτες, ενώ τα κλαμπ σάντουιτς με πατάτες είναι βρίσκονται ακόμα πιο ψηλά, αφού περιέχουν περίπου 1.000 θερμίδες και 40 γραμμάρια λίπους και από αυτά σχεδόν τα μισά είναι από τις πατάτες.

 

Μερικές απλές προτάσεις που θα σας γλιτώσουν από περιττές θερμίδες και λιπαρά:

Πίτσα:

Αρχικά επιλέγουμε τη λεπτή ζύμη, προσθέτουμε αρκετά λαχανικά όπως μανιτάρια, πιπεριά, κρεμμύδι και αποφεύγουμε την προσθήκη αλλαντικών με πολλά λιπαρά(σαλάμι, μπέικον).
Κάποιες πιτσαρίες αφουγκραζόμενες τις απαιτήσεις της εποχής έχουν ξεκινήσεις να χρησιμοποιούν τυριά χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα.

Σουβλάκι:

Επίσης πολλά σουβλατζίδικα προσφέρουν πλέον αλάδωτη την πίτα και καλό θα ήταν να προσθέσουμε μέσα καλαμάκι κοτόπουλο αντί για χοιρινό ή γύρο. Προτιμάμε τζατζίκι ή γιαούρτι αντί για σος.

 

Σαλάτες:

Αποφεύγουμε κρουτόν, μπέικον, τυριά και σος με βάση τη μαγιονέζα. Προτιμάμε λαδόξιδο, μουστάρδα.
Ζητάμε τη σαλάτα μας χωρίς λάδι ή σος και προσθέτουμε μόνοι μας 1 κουταλιά της σούπας η οποία έχει περίπου 90 θερμίδες.

Προϊόντα Φούρνου-σάντουιτς:

Προτιμάμε κυρίως κουλούρι Θεσσαλονίκης ή κριτσίνια αντί για σφολιάτες.
Στην κατηγορία των σάντουιτς, προτιμάμε να επιλέγουμε εμείς τα υλικά από τις έτοιμες συσκευασίες.
Ζητάμε ψωμί ολικής άλεσης, τυρί και αλλαντικά χαμηλών λιπαρών, λαχανικά και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη μουστάρδα αντί άλλης σος.

Κλαμπ σάντουιτς:

Το ζητάμε χωρίς μαγιονέζα, με γαλοπούλα αντί για μπέικον και συνοδεύουμε με σαλάτα αντί για πατάτες.

 

 

Συσκευασμένα τρόφιμα:

Καλό είναι να επιλέγουμε μικρές συσκευασίες ή όταν πρόκειται για κομμάτια, προσπαθούμε αυτά να είναι μέτριου μεγέθους.
Παχυντικές τροφές: θέλουμε οπωσδήποτε να φάμε κάτι που είναι ιδιαίτερα παχυντικό; τότε προσπαθούμε να μην το στερηθούμε αλλά φροντίζουμε να το μοιραστούμε με κάποιον, έτσι ώστε και να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας αλλά να γλιτώσουμε και τις μισές θερμίδες.

 

Τι κάνουμε αν χορτάσουμε και δεν σταματάμε;

Καλό θα ήταν σταματήσουμε το φαγητό, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, τόσο η δυσφορία που θα μας προκαλέσει η μεγάλη ποσότητα του όσο και οι πολλές θερμίδες που θα αποθηκεύσουμε στο σώμα μας, θα είναι μια δυσάρεστη έκπληξη για εμάς.

 

 

Δίνουμε μεγάλη προσοχή:

Στην ποιότητα της επιλογής μας. Οι θερμίδες από μόνες τους δεν λένε κάτι για την ποιότητα του τροφίμου ή του ποτού το οποίο καταναλώνουμε.
Για παράδειγμα μια σαλάτα και ένα παγωτό μπορεί να έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες, όμως η σαλάτα είναι διατροφικά ανώτερη αφού περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες.

Προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού σε σχέση με το παγωτό.

Σε αντίθεση το παγωτό δίνει τις ίδιες θερμίδες, προσφέροντας κυρίως ζάχαρη και λίπος.

Οπωσδήποτε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σπιτικό φαγητό είναι η καλύτερη επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση το φαγητό απέξω αποτελεί σε ένα μεγάλο βαθμό μέρος της καθημερινότητάς και της κοινωνικής μας ζωής όμως θα πρέπει να κάνουμε τις επιλογές μας με μέτρο και σύνεση!

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend