Ολοκλήρωσα με επιτυχία τη δίαιτα μου, πως θα διατηρήσω το νέο μου βάρος;

Ολοκλήρωσα με επιτυχία τη δίαιτα μου, πως θα διατηρήσω το νέο μου βάρος;

Ολοκλήρωσα με επιτυχία τη δίαιτα μου, πως θα διατηρήσω το νέο μου βάρος;

 

Δυστυχώς ο στόχος των περισσότερων ατόμων που επισκέπτονται έναν Διαιτολόγο, είναι να χάσουν βάρος και γρήγορα. Ελάχιστοι είναι αυτοί που θα δώσουν βαρύτητα στη διατήρηση του νέου σωματικού βάρους, που αποκτούν μετά την απώλεια των πλεοναζόντων κιλών. Αυτή η αντιμετώπιση ως προς την απώλεια βάρους έχει ως αποτέλεσμα, την σύντομη επανάκτηση του βάρους, το οποίο πολλές φορές φτάνει ή και ξεπερνά το αρχικό.

Όταν η παραπάνω διαδικασία επαναλαμβάνεται την, χαρακτηρίζουμε ως φαινόμενο γιο-γιο. Τα αποτελέσματα είναι ολέθρια, καθώς όσοι ακολουθούν αυτή τη διαδικασία, καταλήγουν τελικά με περισσότερο σωματικό λίπος, νιώθοντας απογοήτευση και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η διατήρηση του νέου σωματικού βάρους που αποκτούμε μετά την απώλεια, είναι το ίδιο και ακόμα σημαντικότερο από την απώλεια και πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Πώς θα επιτύχουμε όμως τη διατήρηση του νέου μας βάρους;

Πρέπει να κατανοήσουμε τους λόγους που μας οδηγούν στην επαναπρόσληψη των κιλών που χάσαμε.
Κάποιοι από αυτούς είναι:

  • Τα αυξημένα υπερφαγικά επεισόδια. Όταν ακολουθούμε αυστηρές δίαιτες με πολλές απαγορεύσεις και πολλή πείνα, έχουμε αυξημένες πιθανότητες να νιώσουμε στέρηση, και αυτό μας οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής ή σε τσιμπολόγημα
  • Η μηδενική ή σημαντικά μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Ακόμα και μικρής διάρκειας φυσική δραστηριότητα μερικές φορές την εβδομάδα, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του νέου βάρους.
  • Η αύξηση της κατανάλωσης λιπαρών τροφών, αλλά και της συνολικής ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Πολλοί, μετά την απώλεια βάρους αρχίζουν να τρώνε με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες ποσότητες όπως πριν τη δίαιτα. Όμως το σώμα τους, έχοντας νέο χαμηλότερο βάρος, έχει και λιγότερες ανάγκες σε θερμίδες απ΄ ό,τι το προηγούμενο, γι’ αυτό και χρειάζεται επαναπροσδιορισμός των καθημερινών αναγκών για τη διατήρηση του βάρους.
  • Η κατανάλωση τροφής ως προσπάθεια διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων και του στρες, αλλά και εξαιτίας της παθητικής αντίδρασης σε προβλήματα της καθημερινότητας.
    Επομένως, η επανάκτηση του σωματικού βάρους οφείλεται στη δυσκολία διατήρησης του υγιεινού τρόπου διατροφής και στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Είναι πολύ σημαντικός λοιπόν, ο έλεγχος του τρόπου διατροφής με ταυτόχρονη διαχείριση των συναισθημάτων που συνδέονται με τη διατροφική μας συμπεριφορά.

 

Επιτυχία διατήρησης της απώλειας βάρους, τι σημαίνει;

Ότι κάποιος έχει χάσει τουλάχιστον 10% του σωματικού του βάρους, και έχει διατηρήσει αυτή την απώλεια για τουλάχιστον ένα χρόνο. Η απώλεια αυτή αναφέρεται σε συνειδητή προσπάθεια απώλειας βάρους.
Όσοι κατάφεραν να διατηρήσουν το νέο τους βάρος για δύο ή περισσότερα χρόνια, έχουν ισχυρές πιθανότητες να το διατηρήσουν και τα επόμενα χρονιά. Πράγμα πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι διατήρηση της απώλειας για τόσο χρονικό διάστημα, μειώνει την πιθανότητα για επανάκτηση βάρους κατά 50%.

 

Τι μας βοηθά να διατηρήσουμε την απώλειας βάρους;

Μελέτες πάνω σε άτομα που έχουν χάσει με επιτυχία τα κιλά τους, αλλά και έχουν διατηρήσει το νέο τους σωματικό βάρος, έχουν δείξει ότι υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που οδηγούν σε αυτή την επιτυχία.
Αυτά είναι:

  1. Η φυσική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση.
  2. Μια διατροφή τόσων θερμίδων όσων χρειάζεται και χαμηλή σε λιπαρά.
  3. Η καθημερινή κατανάλωση πρωινού.
  4. Ο αυτοέλεγχος του βάρους με τακτικό ζύγισμα(1 φορά την εβδομάδα ή το δεκαπενθήμερο).
  5. Η διατήρηση ενός σταθερού τρόπου διατροφής.
  6. Η λήψη μέτρων σε περίπτωση που παρατηρήσουμε αύξηση βάρους, έτσι ώστε να επανέλθουμε στα επιθυμητά επίπεδα.

Ισχυρά κίνητρα για να διατηρήσουμε την απώλεια του βάρους μας είναι τα προσωπικά κίνητρα για την αρχική απώλεια βάρους, η υποστήριξη από το περιβάλλον(οικογενειακό, φιλικό), η ικανότητα διαχείρισης του άγχους και της ανάληψης των προσωπικών ευθυνών, η αυτοπεποίθηση, και γενικότερα η ψυχολογική δύναμη και σταθερότητα.
Η προσπάθεια απόκτησης ενός νέου, χαμηλότερου σωματικού βάρους, πρέπει να έχει δυο βασικούς και ίδιας αξίας στόχους, την απώλεια του πλεονάζοντος βάρους, και τη διατήρηση αυτής της απώλειας. Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια, πρέπει να αναλογιστούμε αν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά, έτσι ώστε μακροπρόθεσμα να διατηρήσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend