Παγωμένο γιαούρτι, η μόδα της εποχής μας

Παγωμένο γιαούρτι, η μόδα της εποχής μας

 

Λίγες μέρες μείνανε μέχρι τον ερχομό του Ιουνίου(και του καλοκαιριού επισήμως) και μικροί και μεγάλοι, έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε σε πιο καλοκαιρινή και ανάλαφρη διάθεση. Η αλήθεια είναι πως καλοκαίρι χωρίς δροσερά παγωτά και επιδόρπια δεν μπορούμε να το φανταστούμε.

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως τους πιο ζεστούς μήνες(άνοιξη-καλοκαίρι) το παγωμένο γιαούρτι(frozen yogurt) είναι η νέα μόδα, που ξετρελαίνει ακόμα και όσους προσέχουν την διατροφή τους..
Θα μπορούσαμε όμως να εντάξουμε το παγωμένο γιαούρτι σε μια ισορροπημένη διατροφή; Βέβαια και θα μπορούσαμε.

Σε μια ισορροπημένη διατροφή, δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές. Ακόμα και αν αυτή η τροφή είναι γλυκό, αφού το παγωμένο γιαούρτι στην ουσία είναι ένα παγωμένο επιδόρπιο και μπορεί να υπάρχει στο διαιτολόγιο μας, αρκεί να μην το καταναλώνουμε καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες.

Μπορεί να αντικαταστήσει την ανάγκη μας για άλλο γλυκό ή παγωτό, 2-3 φορές την εβδομάδα, σαν απογευματινό ή βραδινό γεύμα, όταν είμαστε εκτός σπιτιού με παρέα και γνωρίζοντας ότι πρόκειται για παγωμένο επιδόρπιο γιαουρτιού και όχι γιαούρτι, κάτι ανάλογο με το σορμπέ ή κάποιο απλό παγωτό 0%. Το παγωμένο γιαούρτι του εμπορίου θυμίζει αρκετά το «παλιό» παγωτό μηχανής. Αυτό πρέπει να μας κάνει σκεπτικούς, όσον αφορά τη σύσταση του που του επιτρέπει να έχει αυτήν την τόσο αφράτη και βελούδινη υφή, αλλά και τις συνθήκες υγιεινής της μηχανής που παρασκευάζεται.

Η σύσταση του έγκειται στη συνταγή του παρασκευαστή, αλλά και στην ευθύνη του πωλητή, όσον αφορά το πόσο πιστά ακολουθεί τις οδηγίες για τη συνταγή και φροντίζει για τις συνθήκες υγιεινής και αποθήκευσης υλικών και εξοπλισμού.

Η κλασική συνταγή του περιλαμβάνει γιαούρτι απλό ή στραγγιστό, σε μεγαλύτερη αναλογία, γάλα και σκόνη γάλακτος(μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη), κρέμα γάλακτος και βούτυρο ή φυτικά λίπη. Έχει αρκετές γλυκαντικές ουσίες για να μην κρυσταλλώσει, όπως φρουκτόζη, γλυκόζη, αλλά και διαφορά πυκνωτικά μέσα, συντηρητικά και χρωστικές, για να αποκτήσει την υφή και το χρώμα που θέλουμε, όπως συμβαίνει στο παγωμένο γιαούρτι με γεύσεις.

Τα 100γρ παγωμένο γιαούρτι με 2% λιπαρά, μας παρέχει γύρω στις 100- 120 θερμίδες. Μας παρέχει επίσης 14-16γρ απλά σάκχαρα, χωρίς να υπολογίσουμε τα επιπλέον συστατικά που βάζουμε(topping), όπως μπισκότα, σοκολάτα κλπ ή τις γεύσεις γιαουρτιού, όπως kinder boueno, καραμέλα.

Η αλήθεια είναι πως όταν βρισκόμαστε μπροστά από μια βιτρίνα με υλικά που μπορούμε να προσθέσουμε στο γιαούρτι μας, τις περισσότερες παρασυρόμαστε από την μεγάλη ποικιλία και το γεγονός του ότι το φτιάχνουμε μόνοι μας και υπερβάλουμε. Η υπερβολή αυτή βρίσκεται τόσο στην ποσότητα του γιαουρτιού, όσο και στα διάφορα υλικά κι έτσι ξεφεύγουμε κατά πολύ από τον στόχο μας και καταλήγουμε να έχουμε θερμιδικά μία «πάστα» με γεύση γιαούρτι.

Κάποια από τα θρεπτικά συστατικά του γιαουρτιού και του γάλακτος, όπως το ασβέστιο, οι βιταμίνες A και D, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η ριβοφλαβίνη (Β2), ο φώσφορος, το μαγνήσιο και το κάλιο, είναι απαραίτητα για την υγεία μας, αλλά δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το παγωμένο γιαούρτι ως πηγή αυτών.

Το παραδοσιακό γιαούρτι παρέχει στον οργανισμό μας ευεργετικά ένζυμα και βακτήρια όπως: Streptococcus thermophilus, Lactobacilus bulgaricus και Lactobacilus acidophilus. Αυτά στο παγωμένο γιαούρτι του εμπορίου υπάρχουν σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις και αυτό γιατί η διαδικασία παρασκευής και η ποσότητα γιαουρτιού που υπάρχει στο τελικό προϊόν είναι τέτοια που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, και ελάχιστοι αριθμητικά είναι και βιολογικά ανενεργοί είναι για να αποικίσουν στο έντερο μας και να μας προσφέρουν τα ευεργετικά οφέλη τους.

Για να μην ξεφύγουμε θερμιδικά πρέπει από πριν να αποφασίσουμε τι θα πάρουμε. Μπορούμε να επιλέξουμε είτε ένα συσκευασμένο παγωμένο γιαούρτι του εμπορίου, είτε να πάμε σε ένα κατάστημα και να το φτιάξουμε μόνοι μας αλλά χρησιμοποιώντας τα σωστά πρόσθετα υλικά .
Καλό είναι να ζητήσουμε από τον υπάλληλο να μας δείξει πόση ποσότητα αντιστοιχεί σε 100-150γρ γιαουρτιού στο κυπελλάκι.

Γεμίζουμε με τον πιο απλό τύπο γιαουρτιού και επιλέγουμε 3 το πολύ πρόσθετα υλικά όπως φρέσκα φρούτα, ωμούς ξηρούς καρπούς ή ξερά φρούτα και μέλι, αντί για σοκολάτα, σιρόπι και ζαχαρωτά. Ένας πολύ καλός και διαχρονικός συνδυασμός είναι αυτός του γιαουρτιού με μέλι και καρύδια, ο οποίος είναι ασφαλής και γευστικότατος.

Απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή του καλοκαιριού που έρχεται και φροντίζουμε να δροσίζουμε τον οργανισμό μας κυρίως με νερό, φρούτα και χυμούς φρέσκων φρούτων, αλλά και με επιδόρπια γιαουρτιού στα οποία προσθέτουμε λίγα, γευστικά και θρεπτικά για τον οργανισμό μας υλικά.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend